Mazda CX-30 2.0 Skyactiv G122 Plus

A japánok új üdvöskéje, a Mazda CX-30-as névválasztása kapcsán talán még akkor sem látunk eléggé tisztán, ha elmerülünk a számmisztika rejtelmeiben, melyben az egyes betűkhöz rendelt számokat oly ügyesen kimazsolázzák a mindent tudó guruk. Elsőre ugyanis nehezen fejthető meg, hogy a 4275 mm-es CX-3 és a 4550 mm hosszú CX-5 közé érkezett közel 4.4 méteres divatterepjárót miért nem hívják CX-4-nek.

Persze másodikra azért kiderül az egészen prózai ok. A Mazda CX-30 crossover azért nem lehetett CX-4, mert az már létezik, csak éppen azt kizárólag Kínának gyártották. Persze, végül is mindegy a név, mert az érdemeiből az mit sem von le. Amik viszont akadnak bőven, hiszen ez a kocsi is ékköve a remek Kodo-designnak, amelyet a Mazda már évek óta használ.

A Mazda valahogy zseniálisan ráérzett a dizájnra, képtelenek hibázni, és ezt a profizmust a CX-30 is hozza magával.

A Mazda valahogy zseniálisan ráérzett a dizájnra, képtelenek hibázni, és ezt a profizmust a CX-30 is hozza magával.

A külső persze ismerős lehet, nagyon hasonlít a CX-5-re, a lapos és egyben nagyon karakteres fényszórók, az óriási hűtőmaszk és a közéjük húzott krómcsík itt is megvan, csak persze a Mazda CX-30 kisebb. Maga a forma hibátlan, az egyik legszebb, legarányosabb autó a kategóriájában, és a látványt plusz 210 ezer forintért még fokozhatjuk a Soul Red Crystal fantázianevű vörös-metál fényezéssel is. Ennek a lényege, hogy a piros festék alá olyan kristályréteget húznak fel, amitől még csillogóbbnak látszik.

A mazdások állítják, ez az autó a kupé áramvonalasságát ötvözi egy SUV merész robusztusságával. Ám annyira azért nem kupés, még úgy sem, hogy ez a legalacsonyabb a három itteni Mazda crossover közül, és még kevésbé robusztus. Persze ettől még jól mutatnak a keskeny és hátrafelé elvékonyodó ablakok, kecsesek, lágyak a vonalai. Sokaknak szerelem első látásra, és talán nem is kell különösebben magyarázni, hogy miért. Egyetlen hibás részlet sincs rajta, a Mazda CX-30 teszt során próbált modell külseje úgy tökéletes, ahogy van.

Ahogyan a belsőbe sincs igazán mibe belekötni, és az utóbbi évek Mazda modelljeiből kiindulva, az már magától érthető, hogy a komfortérzet kapargatja a prémiumszintet. A CX-30-as utastere szintén első osztályú, a műszerfalat, az ajtókat, de még a kardánbokszot is bőr borítja. A kivitelezés roppant igényes, bárhova is nyúlunk, kellemes anyagot tapintunk. A remek összképet mégis elrontja az egyetlen disszonáns, zavaró megoldás, mégpedig a bőr zafírkék színe, ami véleményünk szerint, talán nem a legjobb választás a szürkés-fekete beltérhez.

A CX-30 utasterében akár a felhasznált anyagokat, akár az illesztéseket, öltéseket, vagy bármi mást is nézünk, panaszra megint csak nem lehet okunk.

A CX-30 utasterében akár a felhasznált anyagokat, akár az illesztéseket, öltéseket, vagy bármi mást is nézünk, panaszra megint csak nem lehet okunk.

 

Az ülések kényelmesek és jól tartanak, bár a túl nylonos szövet azért nagyon műanyagnak érződik. A sofőr előtti műszerek egy része analóg és bár vannak ennél már jóval modernebbek, de a célnak ez is tökéletesen megfelel, sok hasznos információt megtudhatunk belőle. – Mi több, végre lecserélték a korábbi Mazda modellekben használt központi kijelzőt. Ennek már szebb a grafikája, modernebb és egyszerűbben is használható, igaz, még mindig nem érintőképernyős. A váltó mögötti forgókapcsoló hibátlanul teszi a dolgát, a multimédia-rendszer könnyen és gyorsan vezérelhető.

A helykínálat is rendben van, négy felnőttnek tökéletes a kényelmes utazáshoz. A csomagtartó 430 literes, ami akár nyaraláshoz is elég, bár a közkedvelt kis akasztókat kihagyták belőle. Természetesen nem minden a dizájn, a technikának, a megbízhatóságnak is passzolnia kell a kor követelményeihez. A nálunk járt Mazda CX-30 2.0 literes Skyactiv-G benzinmotorja már cseppet sem új fejlesztés, 2012 óta velünk van. Állítólag az idén érkezik a második generációs, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy az első sem egy rossz darab.

Mazda CX-30 2.0 literes szívó benzinese bár már régebbi darab, de még mindig remekül helytáll.

Mazda CX-30 2.0 literes szívó benzinese bár már régebbi darab, de még mindig remekül helytáll.

A márka korábbi, 2.0 literes PFI (Port Fuel Injection – hengerenkénti benzin-befecskendezés) motorjához képest ennek a tüzelőanyag-felhasználása 15 százalékkal kevesebb, ugyanakkor a teljesítménye meg ugyanennyivel nagyobb a teljes üzemi fordulatszám-tartományban. Érzésre jól megy a négyhengeres Mazda CX-30 2.0 literes szívó benzinese, de azért nem annyira, hogy fékevesztetté váljunk. A turbó hiánya nem fájó, talán azért, mert fürgébbnek tűnik annál a kocsi, mint amit a gyorsulási adatok mutatnak. A német autópályákon azért ne vagánykodjunk vele, csak 186 km/óra a végsebessége. A vezetése egyszerű és kellemes, de infarktustól nem kell félnünk.

A komfortérzésbe a remek hangszigetelés, a kényelmes futómű és a Skyactive motor elképesztően finom, rezzenéstelen járása is besegít. Sajnos a gyárilag megadott 5.1 literes városi fogyasztása a közelében sincs a valóságnak, de azért az általunk mért 7.4 literes átlagot sem neveznénk rossznak. A Mazda CX-30 2.0 teszt során kipróbálhatott autónk a szerényebb, Plus felszereltségi szintű volt, ám még ebben is rengeteg vezetői asszisztens van. Holttérfigyelő, hátsó keresztirányú forgalomfigyelő, fáradtságfigyelő, dinamikus menetstabilizátor, auto hold gomb, az emelkedőn való elindulást segítő rendszer, adaptív tempomat és navigáció választása esetén a táblafelismerő, az intelligens sebességasszisztens vagy a szélvédőre vetítő head-up dislpay is. Így hát még alapból is bőséges felszereltségű a kocsi.

Ennek ellenére komoly dilemmák elé állíthatják a japánok azokat, akik belezúgtak ebbe a szépségbe – ami mellesleg egy pillanat műve –, ugyanis a Mazda CX-30 ára 7 674 900 forintról indul, ami 2.44 millióval magasabb a CX-3-énál, és csupán 550 ezerrel kevesebb a CX-5-énél. A döntés a miénk, nem olcsó autó, de ahogy a márka többi képviselőjénél, itt is elmondhatjuk, hogy a nyújtott szolgáltatás arányos az árral. És az biztos, ez a kocsi évekig simogatni fogja nemcsak a szemünket, hanem a lelkünket is.

Mazda CX-30 2.0 műszaki adatok
Motor: 1998 cm3
Teljesítmény: 122 LE, 213 Nm
Végsebesség: 186 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 10,6 s

Mazda CX-30 2.0 fogyasztás: 6,8 l/100 km
Mazda CX-30 ár: 7 674 900 Ft

Mazda CX-30 2.0 Skyactiv G122 Plus tesztautó ára: 8 874 800 Ft

Mazda CX-30 2.0 vélemények
Külső: 5
Belső: 5
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Gyönyörű forma, jó futómű, minőségi belső, kényelmes utastér
– Akasztók hiánya a csomagtartóban, korlátozott körkilátás, visszafogott motor