Toyota RAV4 2.0 AWD Executive

A Toyota még akkor kezdte, amikor cseppet sem volt trendi sportos szabadidő-autót venni. A RAV4-et, teljes nevén a Recreational Active Vehicle 4WD-t, vagyis az összkerékhajtású aktív szabadidős járművet már jó rég, még 1994-ben mutatták be. A gyári krónikák szerint ez volt az első kompakt SUV, amelyet aztán az eltelt negyed évszázad során már 9 millióan választottak. Az egyöntetű vélemények alapján nem is vitás, hogy mára a márka egyik legfontosabb, legkedveltebb modellje lett, ráadásul az ötödik generáció formája igen jól sikerült, stílusos a határozott élekkel, a szögletes kerékjárati ívekkel, egy kis jeepes beütéssel.

Bár vadabb terepen nem próbáltuk, de a teszt során nálunk járt Toyota RAV4 2.0 benzinese már az aszfaltról letérve is egészen jól boldogult.

Bár vadabb terepen nem próbáltuk, de a teszt során nálunk járt Toyota RAV4 2.0 benzinese már az aszfaltról letérve is egészen jól boldogult.

Az off-roados dizájn ugyanakkor cseppet sem púder, ezzel a kocsival jóval bátrabban mehetünk a járatlan útra, mint sok konkurensével. Igaz, ehhez jócskán hozzájárul a Toyota RAV4 4×4-es hajtása, és persze az 1.3 centivel megemelt hasmagassága is. Természetesen a kötelező SUV-elemek, mint a műanyag alsó kötőborítás, a nagy, fekete sárvédő domborítások ezen a kocsin is megtalálhatóak, jól is mutatnak, sokat tesznek hozzá az összképhez. A vágott szemű, és minden felszereltségi szinten LED-es első lámpák ugyanakkor komolyabbá teszik az autót. Vékonyabb lett az A-oszlop és az ajtókra rakták a külső visszapillantókat, ezzel pedig a vezethetőséget javították.

De még mielőtt elindulnánk, nézzünk körül odabenn is. A belső igazából semmi különös, hozza a kor követelményének megfelelő és a márkától megszokott színvonalat. A kezelőszervek elhelyezése, a használatuk módja, a gombok, a kapcsolók, mind-mind az észszerűség mintapéldája. Az persze alap egy Toyotától, hogy jól össze van rakva, de az új RAV4-ben javult a minőségérzet is. Nem szenzációs ötlet, mégis jó a klímaszabályzó gumis tekerője. Kérdés ugyan, hogy tíz-húsz év múlva milyen állapotban lesz, de újonnan nagyon jó fogdosni, s ez az egész utastérre igaz.

Korábban a központi kijelző kezelése komoly kihívásokat okozott a felhasználóknak a logikátlanságával, de úgy látszik, a japán mérnököknek is az egyszerűbbé tételével. Jó sokáig tartott, és a mai Lexusoké még mindig szörnyű. A Toyota RAV4 teszt során próbált modellnek viszont végre remek, jól értelmezhető a menüje, szép a képe, bár a navi grafikája lehetne kicsit modernebb.

A belső igazából semmi különöset nem hozott, de így is a Toyotától megszokott magas színvonalú. A kezelőszervek elhelyezése, a használatuk módja, mind-mind az észszerűség mintapéldája.

A belső igazából semmi különöset nem hozott, de így is a Toyotától megszokott magas színvonalú. A kezelőszervek elhelyezése, a használatuk módja, mind-mind az észszerűség mintapéldája.

 

Az új RAV4 látványos és egyben vidám újdonsága az intelligens, digitális belső visszapillantó. Ez működés közben a tükör teljes felületén a hátsó kamera képét adja vissza élőben. Mondhatják, hogy ez csak parasztvakítás, hiszen a sima tükörben is ugyanazt nézhetjük, ráadásul bizonyára nem is olcsó. Ám mégis hasznos lehet akkor, ha tetőig pakoljuk az alapból 580 literes csomagtartót. A Toyota RAV4 méretek nyújtotta helykínálattal az elődben sem volt gond, ebben sincs okunk panaszkodni, és tárolókban szintén nagyon jó ez a kocsi. Ráadásul a tengelytávot 30 mm-rel megnyújtották, amivel az utasok lábtere is nőtt, így hátul akár 180 centi felett is nagyon kényelmesen el lehet férni.

A márka egy ideje már nem kínál dízel üzemű személyautót Európában, a hybrid mellett itt is a Toyota RAV4 2.0 benzinmotoros, 175 lovas kiadása adja a választás lehetőségét a vevőknek. Ugyanakkor ez nem probléma, hiszen az eddigi értékesítési statisztikák alapján az ügyfelek több mint 90%-a a környezetbarát kivitelt választja. Olyannyira, hogy a hazai importőr is minimum 80% feletti aránnyal számol.

Bár a hybridnek nyilván jobbak a paraméterei, de a Toyota RAV4 2.0 benzin üzemagyaggal hajtott 175 lovas motorja is jól produkált a maga 8-9 literes fogyasztásával és tíz másodperces gyorsulásával.

Bár a hybridnek nyilván jobbak a paraméterei, de a Toyota RAV4 2.0 benzin üzemagyaggal hajtott 175 lovas motorja is jól produkált a maga 8-9 literes fogyasztásával és tíz másodperces gyorsulásával.

Persze azért a teszt során nálunk járt Toyota RAV4 2.0 benzin üzemű, így halmozottan hátrányos helyzetű változatnak sem rosszak a paraméterei. Tíz másodperc alatt futja a százat, és az étvágya sem horror. A hybrid esetében nyilván jobbak a műszaki adatok, de az esetünkben mért városi 8-9 liter körüli benzinfogyasztás abszolút elfogadható egy ekkora autótól. Pláne, ha hozzávesszük még az AWD összkerékhajtást és a CVT automataváltót. A simán járó kapcsoló hangolását úgy optimalizálták, hogy intenzív gyorsításkor minél kevésbé legyen érezhető a nyúlós gyorsulás és az ezzel járó erősödő motorhang.

Az új Toyota RAV4 intelligens 4×4-es szerkezete a korábbinál nagyobb hajtóerőt képes átvinni, a tapadását veszített kereket pedig immár elektronika fékezi, hogy a másik oldalira is jusson hajtás. Komoly szerepe van ebben a plusz 30%-os hátsó hajtónyomaték-növelésnek, szükség esetén akár 60-80%-nyi erőt tud hátra csoportosítani. Az új RAV4 futómű talán a magyar utakon is tesztelve lett, olyan jól elboldogul a rettenetes hazai aszfalton, sőt, még az annál rázósabb terepen is komfortos marad. Sokat fejlődtek a modell biztonsági rendszerei. Ez az autó már magától tudja követni kanyarban is a forgalmi sávot, a tempomat pedig tartja a követési távolságot.

Állítólag egy Toyota már a nevével eladja magát, de azért talán az sem baj, ha jól is néz ki. Az utóbbi években nem keltettek nagy feltűnést a gyár modelljeinek formái, de az újabbak, úgy a Toyota C-HR óta, egyre jobban állnak ezen a téren is. Igazi, karakteres stílusuk van, ráadásul nem egy kaptafára készült mindegyik újdonságuk, ami manapság annyira dívik az autóiparban. A nálunk járt Toyota RAV4 2.0 benzin üzemű kiadása is attraktívabb, férfiasabb lett, és minőségben is nagyon sokat javult. Sikerességéhez nem fér kétség, persze a többség várhatóan továbbra sem a benzin, hanem a hybrid motorral fogja vásárolni.

Toyota RAV4 2.0 benzines kiadás – Műszaki adatok
Motor: 1987 cm3
Teljesítmény: 175 LE, 208 Nm
Végsebesség: 190 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 9,9 s

Toyota RAV4 2.0 benzines kiadás – Vegyes fogyasztás: 7,6 l/100 km
Toyota RAV4 2.0 benzines kiadás – Ár: 8 190 000 Ft

Toyota RAV4 2.0 AWD Executive tesztautó ára: 12 690 000 Ft

Toyota RAV4 2.0 benzines kiadás – VéleményekKülső: 4
Belső: 4
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Jó futómű, nagy és minőségi belső, feltűnő design, csendes utastér
– Lassú motoros csomagtérnyitó, régies grafika a navin