Olyan kocsit még nem rajzoltak a tervezők sehol, ami mindenkinek tetszik, de azért az eladások nem szoktak hazudni, s ebben az Opel Mokka elég jól teljesített.

A német márka egyik legkedveltebb modelljét sokan szeretik és már több mint 600 ezren választották, a kategórián belül 15%-os volt a részesedése. Szóval jól ment, de most a mérnökök olyat tettek a rüsselsheimi központban, ami ritkán sikerül, a jót még jobbá varázsolták. A külső-belső fejlesztéseken túl egyébként még egy nagy X-et is hozzábiggyesztettek az Opel Mokka nevéhez, amivel a crossoverséget akarják hangsúlyozni. Szép autó volt a korábbi, kicsit bucis Mokka is, finom és nőies, ám a fazonigazítás után, az elhúzott első lámpákkal már inkább sportos lett.

Szemből könnyedén megkülönböztethető elődjétől az új Opel Mokka X. A fényszórókon kívül ráadásul más lett a hűtőmaszk, a lökhárító és a ködfényszóró is.

Szemből könnyedén megkülönböztethető elődjétől az új Opel Mokka X. A fényszórókon kívül ráadásul más lett a hűtőmaszk, a lökhárító és a ködfényszóró is.

Érdekes, mennyit tud változtatni egy kocsi karakterén az orr módosítása. Szemből könnyedén megkülönböztethető elődjétől az új Opel Mokka X. A fényszórókon kívül ráadásul más lett a hűtőmaszk, a lökhárító és a ködfényszóró is. A LED-es nappali menetfény az irányjelző szerepét is betölti.

Ebbe a modellbe is rendelhető már az AFL-nek nevezett új, teljesen LED-es lámpa, amelynek lényege, hogy automatikusan képes kilenc eltérő beállítás közül kiválasztani a legmegfelelőbbet. A szerkezet mozgó alkatrészek nélkül képes a legkülönbözőbb helyzetekben, és a lehetőségekhez képest a legideálisabban megvilágítani az utat. Persze a vezető ebből leginkább csak annyit tapasztal, hogy eszméletlenül jó az új Opel Mokka X fényszórója. Már persze az a sofőr, aki nem sajnál 400 ezer forintot ezért a valóban szenzációs technikáért.

Amúgy egy kicsit a kocsi farát is megmasszírozták. Főleg a lámpák másak, igaz, a LED-es hátsók itt sem alapárasok, illetve átrajzolták a lökhárítót is. Ha nem is annyira karakteresen, de azért összességében hátulról is látszik, hogy megújították a kis Opel Mokkát.

Egy kicsit az Opel Mokka X farát is megmasszírozták. Főleg a lámpák másak, igaz, a LED-es hátsók itt sem alapárasok, illetve átrajzolták a lökhárítót is.

Egy kicsit az Opel Mokka X farát is megmasszírozták. Főleg a lámpák másak, igaz, a LED-es hátsók itt sem alapárasok, illetve átrajzolták a lökhárítót is.

Belül valamelyest radikálisabb a változás. Teljesen új a műszerfal, a gombtengert kidobták a középkonzolról, s most már egyszerűbb, átláthatóbb és könnyebben kezelhető.

A műszerfal közepének tetején korábban kis képernyő trónolt, ám ezúttal egy nagyobb és lejjebb tett érintőképernyőt böködhetünk. Az igazán nagy innováció azonban az Opel OnStar, az egy évig ingyenes, autóból működő csatlakozási- és szervizasszisztens, amely tulajdonképpen vészsegély/internetszolgáltató/tudakozó/információs berendezés egyben. Valóban kényelmes cucc, például akár már a reggeli elinduláskor megtervezi az aznapi útvonalunkat. A szolgáltatás egyelőre a maga módján egyedi az autós világban, bár ahogy az lenni szokott, a konkurens márkák már mocorognak.

Szintén technikai újdonság az új Opel Mokka X esetében a frontkamera, amely felismeri a táblákat, figyeli a forgalmat, az előttünk lévő távolságát és segít a sávtartásban is.

Az Opel Mokka X belső stílusát, megjelenését teljesen az új Astráéhoz igazították, ami cseppet sem baj, sőt. A hasonló műszerek fekete-fehér kijelzője szebb, mint a korábbi narancssárga. Az anyagminőség szintén javult, s bár nálunk a legmagasabb felszereltségű változat járt, mégis kellemes meglepetés, hogy a műszerfal középső részét puha, finom bőr borította. Ez már prémiumszint, s ezt erősítik bennünk az AGR nevű bőrfotelek is. Az Opel Mokka X méretek érthetően nem változtak, a frissítéssel nem lett nagyobb a kis SUV. A tér nem nagyvonalú, ám normálisan el lehet benne férni. A csomagoknak sincs túl nagy hely, a 356 literes térfogat nem a nagycsaládosoknak szól.

Belül valamelyest radikálisabb a változás. Teljesen új műszerfalat kapott az Opel Mokka X, a gombtengert kidobták a középkonzolról, s most már egyszerűbb, átláthatóbb és könnyebben kezelhető.

Belül valamelyest radikálisabb a változás. Teljesen új műszerfalat kapott az Opel Mokka X, a gombtengert kidobták a középkonzolról, s most már egyszerűbb, átláthatóbb és könnyebben kezelhető.

Egyes francia autómárkák tulajdonosai már több mint tíz éve élvezhetik a kulcsnélküli nyitás és indítás kényelmét. Az új Opel Mokka X szintén megkapta ezt a szerkezetet. A frissítés egyetlen fronton nem érintette komolyan a német szabadidő-autót, ez pedig a motorkínálat.

Az erőforrások 2015 végén érkeztek a kis Opelbe, s ezzel egy csapásra rendet tettek a motorháztető alatt. A szakértők szerint az akkori hajtóművek két generációval modernebb viselkedésűek, csendesebbek és barátságosabbak. És valóban, hihetetlenül kulturált és suttogó az Opel Mokka X az 1,6-os dízelmotorral. A 136 lóerő ma már nem tűnik soknak, de a 320 Nm-es nyomaték nagy meglepetést tud okozni. Egyértelműen többet nyújt, mint amire az ember számít, és már az indulástól elegendő teljesítménnyel lát munkához.

Az Opel Mokka X fogyasztás már korábban is kellemes volt, és az átlag még az összkerékhajtású változatnál sem érte el a 6 litert. Amúgy a 4×4-es hajtás 370 ezer forintos pluszt jelent az árban, és hihetetlenül hasznos tud lenni, ha az élet úgy hozza. Igaz ugyanakkor, hogy a fogyasztást a gyári adatok szerint is közel fél literrel növeli.

Ritkán fordul elő, hogy egy modellfrissítés ennyire jól sikerüljön. Az Opel mérnökei tökéletes munkát végeztek, az új Opel Mokka X az egyik legjobban megtervezett, ügyesen átszabott, ésszerű belső térrel rendelkező kis crossover. Az eladásokkal eddig sem volt különösebb gond, és ezután még jobb vétel lesz ez a sok technikai újdonsággal is megspékelt sikermodell.

Az autóteszt során nálunk járt 4×4-es, minden jóval megáldott modell ugyan nem olcsó, de az alapváltozat estében az Opel Mokka X ár 5.1 millióról indul, amit akcióban már 4.5 millió körül is el lehet csípni.

Opel Mokka X műszaki adatok
Motor: 1598 cm3
Teljesítmény: 136 LE, 320 Nm
Végsebesség: 188 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 10,3 s

Opel Mokka X fogyasztás: 5,8 l/100 km
Opel Mokka X ár: 5 140 000 Ft

Opel Mokka X 1.6 CDTI 4×4 Innovation tesztautó ára: 8 737 000 Ft

Opel Mokka X vélemények
Külső: 5
Belső: 5
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Jó design, kellemes, minőségi belső, csendes, takarékos és kellően erős dízelmotor, kényelmes futómű, magas szintű szolgáltatások
– Kicsi csomagtér