Ezért érdemes az első tavaszi kilométereket gyakorlással tölteni, egy kis bizonytalanság, egy apró hiba és máris komoly problémák közepén találhatjuk magunkat. Azonban mielőtt nyeregbe pattannánk, szánjunk egy kis időt a felszerelés átvizsgálására.

Arról, hogy csepptöltsük az akkumulátort vagy ne, megoszlanak a vélemények, de egy biztos, a gyengélkedő darabok hajlamosak váratlanul bedobni a törülközőt, ezért ha kicsit is bizonytalanok vagyunk a teljesítőképességüket illetően, inkább szerezzünk be egy újat.

Fontos teendő folyások, szivárgások után kutatni és ellenőrizni a folyadékszinteket. Ha már az olajcsere-periódus vége felé járunk, akkor szerencsésebb friss olajjal nekifutni a szezonnak. Minden esetben figyeljünk rá, hogy milyen teljesítményszintű olaj használatát írja elő a gyártó. Trükközni vagy spórolni azért nem érdemes, mert szinte észrevétlenül nyiffanthatjuk ki az erőforrást.

Trükközni vagy spórolni azért nem érdemes, mert szinte észrevétlenül nyiffanthatjuk ki az erőforrást.

Trükközni vagy spórolni azért nem érdemes, mert szinte észrevétlenül nyiffanthatjuk ki az erőforrást.

Ne feledkezzünk meg a hűtőfolyadékról sem – már ha van egyáltalán a motorunkban -, ha nincs meg a szükséges mennyiség, könnyen kellemetlen perceket szerezhetünk magunknak az útszéli kavicson álldogálva. A fékek és a fékfolyadék ellenőrzésére szintén szánjunk pár percet.

A folyadék amellett, hogy elszivároghat, idővel az összenyomhatatlan tulajdonságát is elveszítheti, ezért érdemes időnként lecserélni, illetve forráspontot méretni. Esetenként a munkahengerek berozsdásodhatnak, megszorulhatnak, indulás előtt ellenőrizzük helyes működésüket.

A láncról sem szabad megfeledkezni, manapság már rengeteg jobbnál-jobb tisztító és olajozó termék kapható, a nemtörődömség ezen a téren is véget vethet az önfeledt motorozás élményének. Gyakran okoz problémát az elektromos rendszer rakoncátlankodása, oxidálódhatnak kábelek, testelések, sokszor a töltés sem tökéletes, mindez – többek között – az akku lemerüléséhez vezethet. A kisebb hibáknál egy kontaktspray segíthet, de a nagyobb problémákkal inkább forduljunk szakemberhez, olcsóbb lesz, mintha a rendőr hívná fel a figyelmünket a pislákoló lámpáinkra.

Amennyiben motorunk technikailag készen áll a rajtra, fordítsunk némi figyelmet a külsejére is.

Amennyiben motorunk technikailag készen áll a rajtra, fordítsunk némi figyelmet a külsejére is.

Amennyiben motorunk technikailag készen áll a rajtra, fordítsunk némi figyelmet a külsejére is. A fényezett felületeket tisztítsuk meg, ha már vesztettek eredeti fényükből, ragadjunk polírpasztát, majd ne legyünk restek waxot használni a csillogás konzerválásra.

Az olajos, zsíros lerakódásokat pillanatok alatt tüntethetjük el a megfelelő termékekkel, de manapság már nagyon jók a műanyag- és gumiápoló készítmények, illetve az ülések tisztítására és védelmére is akad külön kence. A bogáreltávolító folyadékra tavasz elején még nem lesz annyira szükségünk, mint nyáron, amikor a felkenődött tetemek után maradt foltok csúnyán megtépázhatják a szívünknek kedves összképet.

A felnitisztítót azonban már a szezonra felkészítés során is bevethetjük. A motor mellett nem árt némi figyelmet szentelni a sisakunknak. Neves gyártók rengeteg, különféle terméket fejlesztettek ki, hogy kívül-belül a legjobb formában tarthassuk a kobakvédőt, de minimum egy plexitisztítót érdemes kipróbálni, könnyebb vele az élet.

A kárpitos szakemberek sokszor mondogatják, hogy a bőrt ápolni kell, különben hamar tönkremegy és ez igaz a motoros ruházatra is. Szerencsére már minőségi bőrápoló termékekből sincs hiány, használatuk kifejezetten ajánlott, ha nem a repedezett, nyúzott Mad Max stílus elérése a cél.

Ha pedig sikerült ráncba szedni a motorunkat, a ruházatunkat és a reflexeinket, akkor már csak egy defektjavító csomagot kell beszereznünk, nehogy egy szög vagy csavar – minden segítségtől távol – kidurrantsa a felhőtlen száguldásról szövögetett álmainkat.