A mai éles pengeváltás a BMW és a Mercedes-Benz között még elképzelhetetlen volt az 1950-es években. A csillagos márka világszerte mindenkiben úgy élt, hogy ez az AUTÓ – így, csupa nagybetűvel –, a stuttgartiak elsősége a járműiparban évtizedeken át megkérdőjelezhetetlen volt.

A BMW ugyanakkor a második világháború után még olasz licence törpeautókat és farmotoros kisautókat is kénytelen volt gyártani, hogy talpon maradjon. Az első igazi luxusgép a csak Barokk Angyal néven emlegetett BMW 501, az 502, illetve az unikum 503 lett. Az eredetileg is versenyzésre szánt, és a pályán igen sikeres Mercedes-Benz 300 SL magasra helyezte a lécet a feltörekvő konkurenciáknak. Már akkor befecskendezéses motorral futott, a szoborszerű forma pedig azonnal klasszikussá vált, amit továbberősített a kupé mellé hamarosan megérkező roadster változat is.

Az új BMW 507 Roadster 0-100 km/órára 11 másodperc alatt gyorsult, a végsebesség pedig alulról csípte a kétszázat.

Az új BMW 507 Roadster 0-100 km/órára 11 másodperc alatt gyorsult, a végsebesség pedig alulról csípte a kétszázat.

A BMW 507 Roadster sztorija érdekesen indult. Egy Bécsben született, de New Yorkban élő üzletember, Max Hoffman luxusautókat importált az Egyesült Államokba. Voltaképpen ő beszélte rá a Mercedes vezetőségét, hogy a 300 SL utcai változatára komoly kereslet lenne a tengerentúlon, és ugyancsak ő volt, aki meggyőzte a BMW vezérkarát is egy sportos modell bevezetéséről.

A BMW 507-es megszületése nem ment könnyen, az anyacég – csökkentve az amúgy is horribilis kiadásokat – próbálta a már meglévő alkatrészeit felhasználni, aminek az lett az eredménye, hogy az első formatervet Hoffman (!), simán megvétózta. A második azonban, melynek rajzait a BMW 503-as megálmodója, Albrecht von Goertz vetette papírra már megfelelt az elvárásoknak.

Hogy a 300 SL-nek méltó ellenfele lehessen, a 2480 mm tengelytávú, 4380 mm hosszú bajor roadster orrába az 502-esből ismert 3,2 literes, 150 lóerős V8-as motor került, amely könnyedén mozgatta az alumíniumból, döntően kézi munkával kalapált, kétüléses karosszériát.

Egy BMW 507 Elvis Presley tulajdonában is volt. A kultikus veterán autó felújítását a BMW csapata restaurálta 2016 nyarán.

Egy BMW 507 Elvis Presley tulajdonában is volt. A kultikus veterán autó felújítását a BMW csapata restaurálta 2016 nyarán.

Az új BMW 507 Roadster 0-100 km/órára 11 másodperc alatt gyorsult, a végsebesség pedig alulról csípte a kétszázat. A négyfokozatú kézi sebességváltót a ZF szállította, és a fék minden keréknél dobokkal lassított. Érdekesség, hogy csak 11 autóhoz készült egyedi hardtop, azaz felerősíthető keménytető – az a hír járta, hogy nem volt köztük két egyforma, mindegyik kicsit eltért egymástól.

A BMW 507 Roadster 1955 nyarán, a patinás New York-i Waldorf-Astoria Hotelben mutatkozott be, a gyártása pedig 1956-ban kezdődött. Max Hoffman úgy vélte, hogy évente akár több ezer darabot is el tud majd adni, ha a németek tartják az 5-6000 dolláros árat, de nem így történt.

A BMW nem bírta a költségeket minimalizálni és kezdetben 9000, később 10500 dollárt kért a kocsiért. Ennyiért azonban nem tolongtak érte még a tehetősek sem, és nagyjából minden keservesen értékesített 507-esre tíz 300 SL jutott. Bár kívülről nem feltűnő, két sorozat is készült BMW 507 Roadsterből, melyből az első 1957 tavaszáig gördült ki a gyárból, összesen 34 példányban.

Ezeket kifejezetten az USA igényei szerint hatalmas, kb. 110 literes üzemanyagtankkal látták el, hogy nagy legyen a hatótávolság. Valami azonban nem stimmelt, mert csukott tetőnél erős benzinszag lengte be az apró utasteret, továbbá a tartály is sok helyet vett el a csomagtérből. A második széria (1957-59) már kisebb, 66 literes tankkal rendelkezett, a legutolsó darabokat pedig elöl már Girling tárcsafékekkel szerelték.

Aztán ahogy sokszor lenni szokott, a magas önköltség elindította a lavinát. A BMW nem tudta felpörgetni a termelést, mert alig akadt megrendelés a túl drága autóra, így a legrosszabb forgatókönyv valósult meg. A gyár tetemes veszteséget halmozott fel és a BMW anyagilag megrendült, de szerencsére nem ment csődbe. A főrészvényes Quandt-család és az új modellek kihúzták a pácból. Végül összesen 254 darab V8-as BMW 507 Roadster készült, ezért manapság ritka és drága veteránautó, ebből 252 darab a szériagyártmány, kettő pedig prototípus. Egy BMW 507 Elvis Presley tulajdonában is volt. A kultikus veterán autó felújítását a BMW csapata restaurálta 2016 nyarán.