Már a harmadik generációjánál jár a Honda Jazz, és sikere megkérdőjelezhetetlen. A hagyományos kisautókkal szemben kissé egyterűs buborékformájával, és a magasabb üléspozícióval, tágas belső terével bejött a vásárlóknál.

Először nyolc országban gyártották, és 2 millió fogyott belőle, de a 2008-ban piacra dobott második generáció még nagyobb siker lett, több mint 3,5 milliót adtak el a modellből. Ez utóbbi egyébként nálunk is szépen hasított, és nem felelőtlenség megjósolni, hogy az új Honda Jazz is hasonló sikerekre számíthat.

Az viszont érdekes, hogy a piac nem ugrott rá erre a szegmensre. Régebben a Renault Modus, a korábbi buborékos Mercedes A-osztály, jelenleg pedig csak a Nissan Note és a Kia Venga ellenfele a Honda Jazz 1.3 -nak. Az Opel Meriva, Citroen C3 Picasso és a Ford B-Max egy számmal azért nagyobbak. Szóval nem nagy a tolongás ebben az osztályban, de a jelenlevőket ez bizonyára nem zavarja.

Az új Honda Jazz nem tökéletes autó, de úgy nagyjából rendben van benne minden. Vezetve is azt érezzük, hogy egyben van ez a kocsi.

Az új Honda Jazz nem tökéletes autó, de úgy nagyjából rendben van benne minden. Vezetve is azt érezzük, hogy egyben van ez a kocsi.

Az új Honda Jazz le sem tagadhatja, melyik márka tagja. A civices stílus jól áll neki, így könnyen felismerhető. A Jazz alapsémája a 2001-ben megjelent modell óta változatlan, s ezúttal is jól játszottak az arányokkal a japánok.

Érdekes designmegoldás az első keréktől induló, az ajtókon végigfutó, majd a sokszögletű hátsó lámpában elvesző látványos, mély és széles vágás. Vetélytársainál egy hajszálnyival magasabb a kis Honda, de nemcsak ennek, hanem a rövid orrának, a szinte függőleges farának is köszönhető az egyterűekre emlékeztető összhatás.

Ugyanakkor nemcsak a külső, a belső is közelebb áll az egyterűekhez, mint a szimpla minikhez. Sok tárolórekesszel, zsebbel van tele az utastér. Ami az autóteszt során egyből feltűnik, hogy kisautós szinten minőségi az anyaghasználat, remek az ergonómiája és az összeszerelés, egyből otthon érzi magát benne az ember. A tágasságérzet nem csak ámítás, valóban van levegő körülöttünk.

A kényelmes üléseket jól át lehet rendezni. Akárcsak az elődben, a hátsó üléssor az új Honda Jazz-ben is nem csupán síkba hajtható, hanem függőlegesen is felállítható. Így már nagyobb tárgyakat is becsúsztathatunk az első sor mögé. Az ilyen műveleteket segíti, hogy a második ajtók csaknem derékszögben tárhatók ki. A korábbinál 8 centivel hátrébb szerelték a hátsó üléseket, amelyeknek az ülőlapja a korábbinál szélesebb, de egy picit rövid. Persze szorongani azért nem kell.

Csomagtere 354 literes, ez pedig 20 literrel több a korábbinál. Az új Honda Jazz esetében egy könnyed ülésdöntéssel több mint 1300 literes, síkpadlós teret kaphatunk.

Csomagtere 354 literes, ez pedig 20 literrel több a korábbinál. Az új Honda Jazz esetében egy könnyed ülésdöntéssel több mint 1300 literes, síkpadlós teret kaphatunk.

Csomagtere 354 literes, ez pedig 20 literrel több a korábbinál. Egy könnyed ülésdöntéssel több mint 1300 literes, síkpadlós teret kaphatunk. Némi fejfájást a vezetőnek az okozhat, hogy az érintőképernyős fedélzeti rendszer nehézkesen kapcsolható. Nem mindig engedelmeskedik az ujjak parancsának a középkonzolon helyet kapott szerkezet, és vezetés közben ez zavaróvá válhat. Amúgy minden más kézre esik és hamar megszokható.

Az új Jazzből már nem kínálnak hibridet, ami kicsit meglepő annak fényében, hogy a világ pont efelé tart. Sőt, ez már csupán egyetlen motorral, az 1,3 literes, i-VTEC, azaz változó szelepvezérlésű benzinessel kapható. Az elődöt 1,2-es és 1,4-es erőforrások hajtották. Igazából arra, amire kitalálták ezt a modellt, a városi szaladgálásokra vagy a dugóban araszolásra, ez az 1,3-as, 102 lóerős és 123 Nm nyomatékú motor is abszolút megfelelő.

Csak épp a választás lehetőségét, szabadságát vették el ezzel a japánok. Úgy vélik, nincs értelme hibrid verziónak, mert ez a benzines éppen eléggé takarékos. Ez speciel nem teljesen igaz, mert a Honda Jazz teszt alatt produkált 5,7-es átlaga nem nevezhető utánozhatatlannak, pedig van hozzá start-stop rendszer is. Hogy menjen, pörgetni kell a motort. A 123 Nm-es nyomaték nem ígér orgiát, s nem is élményautó, de azért lomhának sem neveznénk. Vezethetőség szempontjából inkább pozitív az élmény, kellően stabil és a 16 colos felnikkel is megdöbbentően jó a lengéscsillapítása.

Az új Honda Jazz ezúttal is hozza azt, amit elvárnak tőle, remek családi mindenes. Az 1.3 i-VTEC Elegance nem tartozik az olcsó modellek közé, de sok extra van benne (LED menetfény, érintőképernyős Honda Connect rendszer navigációval, tolatókamera, kulcs nélküli nyitás és indítás, tempomat, bőrborítású kormány és váltógomb, automata légkondicionáló), és a teszt során napról napra az volt az ember érzése benne, hogy megéri az árát.

Honda Jazz műszaki adatok
Motor: 1318 cm3
Teljesítmény: 102 LE, 123 Nm
Végsebesség: 182 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 12,3 s

Honda Jazz fogyasztás: 5,7 l/100 km
Honda Jazz ár: 3 749 000 Ft

Honda Jazz 1.3 i-VTEC Elegance tesztautó ára: 4 868 000 Ft

Honda Jazz vélemények
Külső: 4
Belső: 4
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Tágas utastér, jó variálhatósággal, kényelmes ki-beszállás, hátsó lábtér
– Kissé nyomatékszegény motor, az érintőképernyős fedélzeti rendszer nehézkesen kapcsolható olykor