A+ A A-

Új Opel crossover a láthatáron – Opel Crossland X 2017

A sportos Mokka X után szintén a B-szegmensben lépett színre az Opel Crossland X.

Míg az Opel Mokka X egy tipikus SUV alkalmi terepes kirándulásokhoz, opcionális összkerékhajtással, a zömökebb külsejű és bőséges belső terű Crossland X inkább városba való – elég komfortos és tágas egy nagybevásárláshoz vagy külföldi nyaraláshoz. Emelt üléshelyzete kiváló kilátást biztosít utasai számára, ami egyébként még tovább fokozható az extraként rendelhető nagy panoráma-üvegtetővel.
Egy igazi városi crossovert ismerhettünk meg remek helykihasználással, miközben az új Opel Crossland X méretei a lehető legkompaktabbak, hossza 4212, szélessége 1765, magassága 1590 milliméter. Markáns arcát elölről a prominens hűtőmaszk határozza meg a LED-es világítás karakteres dupla ívével, míg hátsó részén a szembeötlő haspáncél tovább erősíti az autó terepes jellegét. Ezt a hatást még jobban fokozza a magasra helyezett, szintén LED-es hátsó lámpa dupla íves grafikája, amely összeköti egymással a csomagtartó fedelét a lenyúló tetővel. 

Hirdetés

A nyugodt, de legfőképpen biztonságos autózást sokféle korszerű, opcionális technika és asszisztenciarendszer szolgálja az új Opel Crossland X fedélzetén. Sötétben is kiválóan látni az adaptív AFL világítás LED-es fényszóróival, és kanyarfény, távfény-asszisztens valamint a fénykéve automatikusan szabályozott hosszúsága teszi a legoptimálisabbá az útpálya megvilágítását. Attól, hogy el kelljen vonnia figyelmét a közlekedésről, a szélvédőre rávetített kijelző óvja meg a vezetőt, akinek így a közvetlen látóterében jelennek meg a sebesség, a navi és az asszisztensek legfontosabb adatai.
Az Opel-frontkamera sokféle adatot dolgoz fel, és olyan vezetőtámogató rendszerek alapját képezi, mint a jelzőtábla- és a sávtartó-asszisztens. Ha véletlenszerű sávelhagyást regisztrál a rendszer, látható és hallható riasztással figyelmeztet. Baleseteket előzhet meg a gyalogos felismerővel és automatikus vészfékezéssel kiegészített figyelmeztetés a frontális ütközés veszélyre. Amennyiben hirtelen csökken a követési távolság, és nem reagál a vezető, a rendszer nemcsak hang- és optikai jelzéssel riaszt, hanem önállóan le is fékez. Az ütközésveszélyre figyelmeztetést speciális fáradtság-felismeréssel kombinálták, amely félreérthetetlenül javasol pihenést, ha vezetési módjából a sofőr bágyadtságára lehet következtetni.
Első Opelként kapott a Crossland X panoráma-tolatókamerát, melynek látószöge 180 fok, így a parkolóhelyről kitolatva a monitoron mutatja az oldalirányból közeledő járműveket is. Emellett a legújabb generációs parkolóasszisztens könnyíti meg a manőverezést. Felismeri a parkolóhelyet, önállóan be- és kikormányozza a járművet – a vezető csak a pedálokat használja. Télen pedig a fűthető kormánykerék és szélvédő bizonyulhat nagyon kellemesnek és hasznosnak.
Az Opel crossover belső térben a tisztán tagolt műszerfal és a vezető felé forduló középkonzol fogad bennünket, miközben krómkeretes műszerek és kezelőszervek keltik a kiváló minőség hatását. Az Apple CarPlay, illetve az Android Auto rendszerrel kompatibilis modern R 4.0 IntelliLink vagy Navi 5.0 IntelliLink akár nyolccolos, színes érintőképernyőjét a középkonzolba integrálták. Az erre alkalmas okostelefonokat használat közben is képes induktívan tölteni a drótnélküli Wireless Charging. Valamennyi mobil készülék kiváló csatlakoztatásáról az Opel OnStar személyes online- és szolgáltatási asszisztens WLAN-Hotspotja gondoskodik (hamarosan már Magyarországon is).
Különösen megédesíti a leghosszabb utazást is az Opel Crossland X nagyvonalú helykínálata és első osztályú ergonomikus ülése, de ugyanilyen meggyőző a nagyfokú variálhatóság – például az egyenként elcsúsztatható hátsó ülések jóvoltából. A szegmens legjobbja a 410 literes poggyásztér, méghozzá a hátsó üléstámla lehajtása nélkül, öt személlyel a fedélzeten. A 60:40 arányban osztott ülések 150 millimétert mozoghatnak előre-hátra, amit nagyon kellemesnek találhatnak a második sor hosszú lábú utasai, vagy egy pillanat alatt 520 literre növelhető ezáltal a poggyásztér, ami viszont kategóriarekord. Az ülések teljes lehajtása tekintélyes 1255 literre növeli a raktérfogatot, és nincs hiány egyéb tárolókban sem.
Az új Opel crossover központi zárját egyébként a kulcsnélküli „Open & Start" rendszer működteti, és ez indítja be a motort is.
A könnyed utazásban fontos szerepet játszik a manuális és automatikus váltóművel kiegészített három benzines és két dízelmotor. Az Opel Crossland X gyakorlatilag a márciusban már teljes egészében realizálódott PSA csoport általi Opel felvásárlás egyik előhírnökének is tekinthető, hiszen az autó már a PSA padlólemezére épült, és a motorokat is a franciák szállították hozzá. Benzinesekben háromhengeres 1.2 literesek lesznek elérhetőek 81, 110 és 130 lóerős változatokkal, a dízelek pedig megkapják az általunk egyik legjobbnak tartott 1.6-os HDi erőforrásokat 100 és 120 lóerős teljesítménnyel, 4 liter körüli átlagfogyasztással. A létrejött vállalatfelvásárlással egyébként a PSA csoport a Volkswagen konszern után a második legnagyobb európai autógyártóvá lépett elő, mely közép- és hosszú távon komolyan átrendezheti az öreg kontinens autóipari erőviszonyait. Az Opel Crossland X ára a magyarországi bemutató alkalmával még nem vált ismertté, de németországi források 16,850 Eurós nyugat-európai árakat hoztak le az alapváltozat esetében.

Utoljára frissítve: 2017. április 12., szerda 16:51
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!