Míg a Mokka X egy tipikus SUV alkalmi terepes kirándulásokhoz opcionális összkerékhajtással, addig a zömökebb külsejű és bőséges belső terű Crossland X névre hallgató új Opel crossover inkább városba való – elég komfortos és tágas egy nagybevásárláshoz vagy külföldi nyaraláshoz. Emelt üléshelyzete kiváló kilátást biztosít utasai számára, ami egyébként még tovább fokozható az extraként rendelhető nagy panoráma-üvegtetővel.

Az autóban egy igazi városi kalandort ismerhettünk meg remek helykihasználással, miközben az új Opel Crossland X méretek a lehető legkompaktabbak, hossza 4212, szélessége 1765, magassága 1590 milliméter. Markáns arcát elölről a prominens hűtőmaszk határozza meg a LED-es világítás karakteres dupla ívével, míg hátsó részén a szembeötlő haspáncél tovább erősíti az Opel crossover jellegét. Ezt a hatást még jobban fokozza a magasra helyezett, szintén LED-es hátsó lámpa dupla íves grafikája, amely összeköti egymással a csomagtartó fedelét a lenyúló tetővel.

Az autó hátsó részén a szembeötlő haspáncél tovább erősíti az Opel crossover jellegét, amit tovább fokoz a magasra helyezett hátsó lámpa dupla íves grafikája.

Az autó hátsó részén a szembeötlő haspáncél tovább erősíti az Opel crossover jellegét, amit tovább fokoz a magasra helyezett hátsó lámpa dupla íves grafikája.

A nyugodt és biztonságos autózást sokféle, korszerű opcionális technika és asszisztenciarendszer szolgálja az új Opel crossover fedélzetén. Sötétben is kiválóan látni az adaptív AFL világítás LED-es fényszóróival, és kanyarfény, távfény-asszisztens valamint a fénykéve automatikusan szabályozott hosszúsága teszi a legoptimálisabbá az útpálya megvilágítását. Attól, hogy el kelljen vonnia figyelmét a közlekedésről, a szélvédőre rávetített kijelző óvja meg a vezetőt, akinek így a közvetlen látóterében jelennek meg a sebesség, a navi és az asszisztensek legfontosabb adatai.

Az Opel crossover frontkamerája igen sokféle adatot dolgoz fel, és a műszer olyan vezetőtámogató rendszerek alapját képezi, mint a jelzőtábla- és a sávtartó-asszisztens. Ha véletlenszerű sávelhagyást regisztrál a rendszer, látható és hallható riasztással figyelmeztet.

Baleseteket előzhet meg a gyalogos felismerővel és automatikus vészfékezéssel kiegészített, a frontális ütközés veszélyére való figyelmeztetés. Amennyiben hirtelen csökken a követési távolság, és nem reagál a vezető, a rendszer nemcsak hang- és optikai jelzéssel riaszt, hanem önállóan le is fékez. Az ütközésveszélyre figyelmeztetést speciális fáradtság-felismeréssel kombinálták, amely félreérthetetlenül javasol pihenést, ha vezetési módjából a sofőr bágyadtságára lehet következtetni.

A nyugodt és biztonságos autózást sokféle, korszerű opcionális technika és asszisztenciarendszer szolgálja az új Opel crossover fedélzetén.

A nyugodt és biztonságos autózást sokféle, korszerű opcionális technika és asszisztenciarendszer szolgálja az új Opel crossover fedélzetén.

Első Opelként kapott a Crossland X panoráma-tolatókamerát, melynek látószöge 180 fok, így a parkolóhelyről kitolatva a monitoron mutatja az oldalirányból közeledő járműveket is. Emellett a legújabb generációs parkolóasszisztens könnyíti meg a manőverezést. Felismeri a parkolóhelyet, önállóan be- és kikormányozza a járművet – a vezető csak a pedálokat használja. Télen pedig a fűthető kormánykerék és szélvédő bizonyulhat nagyon kellemesnek és hasznosnak.

Az Opel crossover belső terében a tisztán tagolt műszerfal és a vezető felé forduló középkonzol fogad bennünket, miközben krómkeretes műszerek és kezelőszervek keltik a kiváló minőség hatását. Az Apple CarPlay, illetve az Android Auto rendszerrel kompatibilis modern R 4.0 IntelliLink vagy Navi 5.0 IntelliLink akár nyolccolos, színes érintőképernyőjét a középkonzolba integrálták. Az erre alkalmas okostelefonokat használat közben is képes induktívan tölteni a drótnélküli Wireless Charging. Valamennyi mobil készülék kiváló csatlakoztatásáról az Opel OnStar személyes online- és szolgáltatási asszisztens WLAN-Hotspotja gondoskodik (hamarosan már Magyarországon is).

Különösen megédesíti a leghosszabb utazást is az Opel Crossland X nagyvonalú helykínálata és első osztályú ergonomikus ülése, de ugyanilyen meggyőző a nagyfokú variálhatóság – például az egyenként elcsúsztatható hátsó ülések jóvoltából. A szegmens legjobbja a 410 literes poggyásztér, méghozzá a hátsó üléstámla lehajtása nélkül, öt személlyel a fedélzeten. A 60:40 arányban osztott ülések 150 millimétert mozoghatnak előre-hátra, amit nagyon kellemesnek találhatnak a második sor hosszú lábú utasai. Az ülések teljes lehajtása tekintélyes 1255 literre növeli a raktérfogatot, és nincs hiány egyéb tárolókban sem. Az új Opel crossover központi zárját egyébként a kulcsnélküli Open & Start rendszer működteti, és ez indítja be a motort is.

Az ülések teljes lehajtása tekintélyes 1255 literre növeli az új Opel crossover raktérfogatát, és nincs hiány egyéb tárolókban sem.

Az ülések teljes lehajtása tekintélyes 1255 literre növeli az új Opel crossover raktérfogatát, és nincs hiány egyéb tárolókban sem.

A könnyed utazásban fontos szerepet játszik a manuális és automatikus váltóművel kiegészített három benzines és két dízelmotor. Az Opel Crossland X gyakorlatilag a márciusban már teljes egészében realizálódott PSA csoport általi Opel felvásárlás egyik előhírnökének is tekinthető, hiszen az autó már a PSA padlólemezére épült, és a motorokat is a franciák szállították hozzá.

Benzinesekben háromhengeres 1.2 literesek lesznek elérhetőek 81, 110 és 130 lóerős változatokkal, a dízelek pedig megkapják az általunk egyik legjobbnak tartott 1.6-os HDi erőforrásokat 100 és 120 lóerős teljesítménnyel, 4 liter körüli átlagfogyasztással. A létrejött vállalatfelvásárlással egyébként a PSA csoport a Volkswagen konszern után a második legnagyobb európai autógyártóvá lépett elő, mely közép- és hosszú távon komolyan átrendezheti az öreg kontinens autóipari erőviszonyait. Az Opel Crossland X ára a magyarországi bemutató alkalmával ugyan még nem vált ismertté, de németországi források 16,850 Eurós nyugat-európai árakat hoztak le az alapváltozat esetében.