Lexus UX 2.0 250h F Sport

A japán márka vezetőitől már hozzászoktunk, hogy nem sokat variálnak, bármennyire is vad vagy absztrakt egy tanulmányautó, ha sikeres a fogadtatása, akkor simán piacra dobják azt egy közútra alakított formában. A legújabb modelljük, az Urban és X-over (crossover) szavak kezdőbetűinek összevonásával elnevezett UX is ilyen. Ez a márka legkisebb szabadidő-autója, s a nálunk járt Lexus UX 2.0 250h F Sportnak olyan komoly ellenfelekkel kell majd megharcolnia, mint például a nálunk gyártott Audi Q3, a tavaly Év Autója díjat kapott Volvo XC40, vagy éppen a BMW X2.

A relatíve alacsony építésű Lexus UX 2.0 250h F Sport kifejezetten alacsonynak számít a kategóriájában, de a sportos vonalvezetés csak előnyére válik.

A relatíve alacsony építésű Lexus UX 2.0 250h F Sport kifejezetten alacsonynak számít a kategóriájában, de a sportos vonalvezetés csak előnyére válik.

A Lexus UX formailag ugyanakkor merőben más világot képvisel ezeknél az európai prémium kategóriás kompakt szabadidő-autóknál, s ezért nem rosszak az esélyei. A kocsi orra nagyjából olyan, mint a többi Lexusé: nyomuló, agresszív frontrész vad, predátorszáj-szerű hűtőmaszkkal, valamint mérges tekintetű LED-es fényszórókkal.

A szigorú hátfalon a hátsó lámpák sem hétköznapiak, ráadásul az ezeket összekötő 120 apró fényforrást felvonultató, középen 3 milliméteresre elvékonyodó piros fénycsík nemcsak divatelem, hanem világít is. A kupés beütésű tetőívvel a Lexus UX 2.0 250h F Sport kifejezetten alacsony a mai SUV modellek között, csupán 1,54 méter, s így a szegmense sportosabb arányú darabjai közé tartozik. Az összkép kissé kusza, de talán pont ez teszi egyedivé az UX-et, és valószínűleg nemcsak az újdonság erejétől hatva, de sokan megbámulják ezt a japán utcai műalkotást.

Az UX utastér sem különb a külsőnél, bár, aki látott mostanság belülről Lexust, annak már nem okoz meglepetést. A műszerfal, a középkonzol és a kezelőszervek ugyanazt a sémát követik, mint a nagyobb testvérmodellekben. A műszerfal bőrhatású bevonata stílusos, javítja a komfortérzetet. Az anyagminőség, a kidolgozás és természetesen a teljes Lexus UX 250h interior első osztályú, de ez már alapelvárás ezen a szinten.

Ebben a modellben szerencsére már nem mindent a központi kijelzőről kell irányítani, a klíma állítása például kapcsolókkal is lehetséges, miközben a sofőr 8 colos képátlójú digitális műszeregységről kapja az információkat. Ugyanakkor, ahogy az összes Lexus, úgy az UX Achilles-sarka is a 10,3 colos központi kijelző. Idegesítően borzalmas a kezelhetősége, pontosabban inkább a kezelhetetlensége. A multimédiás-navigációs rendszer a sebváltó mellől irányítható, de a kezelése rémálom. Egy szimpla címbevitel az örökkévalóságig tart, a gyengébb idegzetűeket pedig nyugtatózni kell utána, annyira nehezen és körülményes működik a kurzorpad. Szerencsére a rádió és a hangerő már a könyöklő végén lévő gombokkal állítható, merthogy a korábbi Lexusokban ezek is a központi kijelzőben voltak.

A Lexus UX 2.0 250h F Sport esetében a belső kialakításnál is törekedtek a sportos dizájn kialakítására.

A Lexus UX 2.0 250h F Sport esetében a belső kialakításnál is törekedtek a sportos dizájn kialakítására.

 

Ami a Lexus UX 250h méretek szempontjából érdekes, hogy elöl bár nem szűk ez a kocsi, ugyanakkor mégis úgy érezheti a sofőr, hogy a pult és a középkonzoli alagút kissé ráfolyik. Az F Sport-kivitel első ülései nagyon jól fogják a testet, kényelmesek, ezek a nagyobb Lexus LC kupéból érkeztek.

Ahogy a gyáriak mondják, a finom tapintású bőrüléseknél geometrikus mintázatú perforációs technikát alkalmaztak, tradicionális japán Sashiko öltésekkel, – szerintünk meg nevezzék bárhogy is, nagyon jól mutatnak. Az autó egyébként nagyon kevés gyenge pontja közé tartozik még a csomagtartó, pontosabban a mérete. A 320 literes hely roppant szerény, még akkor is, ha élőben nem tűnik annyira tragikusnak a helyzet. Kalaptartó nincs, csak valami szúnyogháló vékonyságú, ki-beakasztható árnyékoló.

A leggyengébb láncszem. Az UX 2.0 250h F Sport 320 literes csomagtartója nagy pakolást nem igazán enged számunkra.

A leggyengébb láncszem. Az UX 2.0 250h F Sport 320 literes csomagtartója nagy pakolást nem igazán enged számunkra.

Dízelmotor már rég nincs a Lexus kínálatában, az új UX-et csak sima benzinessel vagy hybrid üzemű motorral választhatjuk. Nálunk az utóbbi járt, melynél a 2.0 literes benzines erőforrás önmagában 152, az első tengelyt hajtó villanymotor pedig 109 lóerős, de ezt ne adják össze, ez nem így működik, a rendszerteljesítmény 184 lóerő, és ez 8,5 másodperces 0-100-as gyorsulást tesz lehetővé. Szóval, a Lexus UX 2.0 250h F Sport kiadása elég jól húz, ha odalépünk neki. Pláne, ha a Sport + üzemmódba kapcsoljuk a hajtást. Emellett van még Eco, Normál és sima Sport is.

A soros négyhengeres szívó benzines csendesen jár – persze a zajszigetelés szintén első osztályú a kocsiban –, ereje pedig a sztrádán is megfelelő, bár a végsebesség meglehetősen csekély, csupán 177 km/óra. Az itthoni sebességhatárokhoz ugyanakkor bőven elég. Az újgenerációs, önmagát töltő hybridet kategóriaelső üzemanyag-fogyasztással hirdetik, és ebben tényleg elég jó az autó. Mi 5,7 literes vegyes átlagot mértünk a Lexus UX 2.0 250h F Sport fogyasztás esetében, ami igazán kellemes érték. Amúgy a NiMH akkumulátor a lassuláskor termelt energiával töltődik, s városban sokszor ez hajtja az autót.

Ha a műszerfalon kigyullad a kis zöld EV (Electric Vehicle) visszajelző, akkor füstmentesen, környezetkímélőbben haladunk. Persze van külön gombbal aktiválható EV-funkció is, de ez csak megfelelő töltöttségi állapotban használható, s ilyenkor meglehetősen visszafogott a gyorsulás. A Lexus UX 2.0 250h F Sportja abszolút beleillik a márka sormintájába, hiszen ez a kocsi bárhonnan nézve is jól, érdekesen mutat. Vannak ugyan hibái, és persze komoly erényei is, de mindenképpen utóbbiból van a több. A luxusnak azonban ára van, s ebben a Lexus sem ismer kompromisszumot, igaz, cserébe mindenkinél másabbat, egyedibbet kínál.

Lexus UX 2.0 250h F Sport műszaki adatok
Motor: 1987 cm3
Teljesítmény: 184 LE, 202 Nm
Végsebesség: 177 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 8,5 s

Lexus UX 2.0 250h F Sport fogyasztás: 5,7 l/100 km
Lexus UX 2.0 250h ár: 8 950 000 Ft

Lexus UX 2.0 250h F Sport tesztautó ára: 13 550 000 Ft

Lexus UX 2.0 250h F Sport vélemények
Külső: 4
Belső: 3
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Kiváló felfüggesztés, fejlett hibrid hajtáslánc, izgalmas, egyedi forma, jó fogyasztás
– Kicsi csomagtér, hátulra nehézkes beszállás, szűkös lábtér hátul, elavult és nehezen kezelhető informatikai rendszer, navigációnak ódon a grafikája, csekély végsebesség.