Nyugat-Európában ritkaság számba megy, de már nálunk sem jellemző, hogy az alapváltozatot választják a vásárlók. Pedig vannak márkák, amelyek már az induló árért egészen elfogadható és cseppet sem fapados autót kínálnak. Az egyik ilyen a Renault Mégane. A franciák bestsellere már alapból sem spórol az extrákkal.

A Mégane Life kívülről sem tűnik szegényesnek, jól sikerült forma. A Renault kombi orra teljes mértékben megegyezik az ötajtós változatéval, és ennek is a leglátványosabb eleme a fényszórók alsó nyúlványa, amely vékonyan belemar a lökhárító plexijébe. Ide került a LED-es nappali menetfény.

Amúgy a Mégane elől és hátul is egyaránt erősen hajaz a Talismanra. A majdnem végighúzódó piros lámpa nem új megoldás, az amerikaiak már a 80-as években alkottak hasonlót, ám ezen a kocsin valahogy sokkal jobban mutat. Az új Mégane alakja valóban megnyerő formára sikeredett.

Az Renault Mégane Grandtour 1.5 dci alakja valóban megnyerő formára sikeredett.

Az Renault Mégane Grandtour 1.5 dci alakja valóban megnyerő formára sikeredett.

Nem nagy felelőtlenség megjósolni, hogy akár csak elődje, ez is népszerű lesz a magyar taxisok körében. Ennek oka pedig nem más, mint a jó és gazdaságos motor, a kellemes forma, a nagy tér, a kényelmes belső, a jó felszereltség, a tágas csomagtér, s ami még igazán fontos, a megfizethető ár.

Az új Renault Mégane Grandtour 1.5 dci ugyanis mindezekkel bír, s ez a személyszállító kisiparosoknak lényeges. Az utastér ízléses, egyedi a design, és az anyagok minősége is elég jó, a műszerfal alját leszámítva. Az illesztések olyanok, mintha egy alaposan megalkotott német autó lenne.

A műszerfal egyszerű és jól áttekinthető, bár a jobban felszerelt modelleknél azért ez már jóval másabb és bonyolultabb. Az egyetlen lényeges hibája, hogy a szellőztetésnél a hőfokot nem lehet pontosan tudni, szabályozni, csak digitális piktogramokból sejthetjük nagyjából, hogy hűtünk vagy fűtünk.

A Renault Mégane teszt során kipróbált alapváltozat egyáltalán nem szegényes, sőt. Pár éve még komoly pénzeket kértek azokért az extrákért, amelyek ebbe a kocsiba már szériában benne vannak. Mint például a tempomat sebességkorlátozó- és rögzítő funkcióval, az ESC menetstabilizátor, a vészfékasszisztens, a LED-es nappali menetfény és a LED-es 3D hátsó lámpák, a Bluetooth telefon-kihangosító, a manuális klíma, a központi zár, a keréknyomás-ellenőrző rendszer.

A sofőr kényelmét szolgálja az állítható szervokormány, a magasságban mozgatható vezetőülés vagy az emelkedőn elindulást segítő szerkezet. Elektromos ablakemelő csak az elöl ülőknek jár, a hátsó utasoknak tekerni kell az ablakot. Ez a taxizáshoz is ésszerű megoldás. Az USB-csatlakozó sem hiányzik az autóból, a hifi pedig a kormányról is kényelmesen kezelhető. Szóval jól felszerelt autó az új Renault Mégane alapból is. Felmerül a kérdés az emberben, tulajdonképpen minek ennél több? Persze sok finom, kényeztető extra létezik még, de a mindennapokra ez is épp elég.

A taxizáshoz elengedhetetlen a nagy belső tér, és ebben elég jó a 4,626 méteres Renault kombi. A Mégane Grandtourban a helykínálat hátul is pazar, csupán a lábfej fér be alig az első ülés alá, annak legalsó állásában. A hátsó ülés két személyre formázott, de rövidebb utakon hárman is simán elférhetnek, s fejtér is van bőven.

A Renault Mégane Grandtour 1.5 dci csomagtartójának mérete alaphelyzetben 521 literes, míg a hátsó ülések ledöntésével 1504 literesre növelhető. Szóval ez sem kicsi, s jól is használható.

A Renault Mégane Grandtour 1.5 dci csomagtartójának mérete alaphelyzetben 521 literes, míg a hátsó ülések ledöntésével 1504 literesre növelhető. Szóval ez sem kicsi, s jól is használható.

Lényeges kérdés még a csomagtartó mérete, nos, ez itt alaphelyzetben 521 literes, míg a hátsó ülések ledöntésével 1504 literesre növelhető. Szóval ez sem kicsi, s jól is használható. A poggyásztérben oldalt, a kerékdobok mögött kisebb pakolóhelyeket és akasztót találunk, valamint 12 voltos csatlakozót, a padlóban pedig rögzítőgyűrűket. A csomagtérroló egyszerűen kezelhető, egy mozdulattal behúzható, és ha kell, gyorsan visszacsúszik, ha lenyomjuk a hátulját.

A legésszerűbb választás az alapmodellhez az 1,5-ös dízelmotor. A 90 lóerős dCi erőforrás első hallásra kevésnek tűnhet, de nem az, jó a nyomatéka, és telt házzal, csomagokkal sem érezzük úgy, mintha ólomlábakon közlekednénk. Már 1700-as fordulattól mocorgós és élénk a motor, onnan egyenletes nyomatékleadású a 4800-as leszabályzásig.

Az Eco gomb megnyomásával valamelyest csökken a teljesítmény, de cserébe gazdaságosabban működik a légkondicionáló és kisebb az étvágy. Ugyanakkor e nélkül is gazdaságos a Renault Mégane Grandtour 1.5 dCi fogyasztás, az autó még városban sem eszik 6 liternél többet, a vegyes fogyasztás pedig 5,1 liter volt nálunk az autóteszt alatt. Nagy utazóknak, a családosoknak kifejezetten megérheti ezt a motort választani.

A kocsi rugózási kényeleme példás, kellemesen simítja a jellegzetes magyar úthibákat a felfüggesztés, miközben a stabilitása megmarad a kanyarokban is.

Mindent összevetve már a Renault Mégane kombi alapváltozata is egy nagyon jó autó. A 200 ezer forintos felár pedig abszolút megéri az ötajtós változathoz képest, tényleg többet nyújt, s nemcsak 27 centivel. Sikergyanús modell, kimondottan jó áron.

Renault Mégane Grandtour 1.5 dci műszaki adatok
Motor: 1461 cm3
Teljesítmény: 90 LE, 220 Nm
Végsebesség: 174 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 14,1 s

Renault Mégane Grandtour 1.5 dci fogyasztás: 5,1 l/100 km
Renault Mégane Grandtour 1.5 dci ár: 4 999 000 Ft

Renault Mégane Grandtour Life 1.5 dCi 90 tesztautó ára: 5 559 000 Ft

Renault Mégane Grandtour 1.5 dci vélemények
Külső: 4
Belső: 4
Ár/érték: 5

Előny/hátrány
+ Kényelmes futómű, remek ár/érték arány, korrekt ár, jó motor, tágas utastér, nagy csomagtér
– Nincs hőfokjelző a klímához, olcsó hatású az ülések műbőr kárpitrésze, plasztikus kormányzás