A Volkswagen már évek óta a tömegeknek szánt középkategória és a prémiumszint mezsgyéjén egyensúlyozik. A nálunk járt Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI azonban átlépte a Rubicont, minőségben fellépett a legnagyobbak közé. Ez az autó már abban a ligában játszik, ahol az Audi Q7, a BMW X5 vagy a Volvo XC90 szerepel.

Ugyanakkor a nagy, hivalkodó prémium szabadidő-autók között az új Touareg nem annyira figyelemfelkeltő, pedig ugyanazokat a kellemes megoldásokat élvezhetjük benne, ráadásul kedvezőbb áron. A Pozsonyban készülő, közel 5 méter hosszú új kiadás 16 millió forintos alapáron megkapható, míg például az Audi Q7 17,5 milliótól, a BMW X5 20 milliótól indul, a Porsche Cayenne-t pedig nem vehetjük meg 24 millió alatt. Szóval, ár-érték arányban igen jól állnak a wolfsburgiak.

Az új Volkswagen Touareg által nyújtott minőség és dizájn messze élenjáró a kategóriájában.

Az új Volkswagen Touareg által nyújtott minőség és dizájn messze élenjáró a kategóriájában.

Hovatovább, dizájnban is elég erős a legnagyobb Volkswagen SUV. Formailag, főleg profilból nézve érezhető ugyan benne némi Bentley Bentayga beütés, de hát ez nem bűn, hiszen testvérmodell, ugyanaz az anyacég. Persze nem lehet 600 lóerős W12-es benzinmotorral rendelni, s nem tud 300 km/órával repeszteni sem, mint a Bentley óriása. A feltűnési faktora szintén jóval kisebb, ahogy a Volkswagen Touareg ára is nagyjából negyede az elegáns angol szabadidő-autóénak.

A brit luxusbehemót viszont annyival többet biztosan nem nyújt, mint amekkora az árkülönbség. Azonban bármennyire is felfedezhető a rokonság, azért az új Touareg egy tipikus Volkswagen, bár jóval kecsesebb, elegánsabb bármelyik elődjénél, még a hatalmas, krómmal gazdagon szórt hűtőmaszkjával is. De hát illet is már valamit villantani, mert a korábbi modellekből azért hiányzott az a fajta egyéniség, amit most remekül pótoltak.

A Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI teszt során próbált modellben főúri a kényelem, ennél jobb komfortot már csak egy SZOT-beutalóval élvezhetünk Galyatetőn. A térkínálat óriási, parádés minden irányban, az összeszerelés kiváló, a minőség prémiumszintű. Bár egyesek talán fanyalognak amiatt, hogy a hátsó ülésnél alacsony az ülőlap, ám összességében nincs hiba, nagyon kényelmes. De akkor esik le csak igazán az állunk, s pisilünk be a gyönyörtől, amikor bekapcsolnak a műszerek, mivel az új Touareg felszereltség valóban kimagasló minőséget kínál.

Már nincsenek gombok, kapcsolók, hagyományos műszerek, és már-már az autóipar pornográfiája, hogy mindent kivetítőn nézhetünk. Két nagy kijelző van, egy a sofőr előtt, a másik középen. Minden digitális, ugyanakkor, míg más márkáknál kis táblagép méretű a multimédiás kivetítő, addig ebben olyan, mintha egy laptopot vagy kisebb tévét építettek volna a középkonzolban. Igaz, ez az extra bő egy millió forintunkba kerül, az olcsóbb modellekben azért kisebb van beépítve. A 15 colos, 1920×1020 pixel felbontású tűéles monitor tartalma teljesen személyre szabható, és nem is kell hozzá sok idő, hogy átlássuk a működését.

A Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI teszt során próbált modellben főúri a kényelem, és remek a digitális technológia.

A Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI teszt során próbált modellben főúri a kényelem, és remek a digitális technológia.

 

A kezelés könnyű, a menürendszer meglepően jól tagolt és csoportosított. A más VW modellek esetében már megismert, kormány mögötti variálható digitális műszeregység szintén pompázatos, ami a két nagy színes képernyővel és sok egyéb kellemes megoldással együtt már a luxuskategóriába emeli az új Touareget. A hangerő-szabályozó az egyetlen manuális kapcsoló, de ezt nem is a műszerfalba építették, hanem a két első ülés közé. A vezetési módokat és a hasmagasság állítását egyébként szintén innen választhatjuk ki egy-egy forgótárcsával. Összességében elmondhatjuk, hogy nagyon kifinomult az utastér, árad odabenn a nyugalom. Igazi utazóautó ez, s ezt erősíti a csomagtartó mérete is, hiszen 810 liternyi helyre pakolhatunk hátul.

Ehhez a mérethez persze kell az erő, és a Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI motorja hozza is az elvárható szintet. Igazából talán a legjobb választás, mivel a maga 285 lovas teljesítményével kiválóan gyorsítja a nagy kocsitestet. Márpedig az erő elkél, főleg, ha autópályán is szeretnénk tempósabban menni. A német mérnökök a nyolcfokozatú automata váltó erőátvitelét 1000 Nm-re méretezték, ami a vadabb VW-csoportos modellekhez, a Porschék, Lamborghinik, Bentley-k kiszolgáláshoz kell.

A mérethez persze kell az erő, és a Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI motorja hozza is az elvárható szintet.

A mérethez persze kell az erő, és a Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI motorja hozza is az elvárható szintet.

Természetesen itt azért nincs annyi kakaó, de a 600 Nm-es nyomaték sem kevés. A kezdeti indulás kissé lassabb ugyan a vártnál, lomhácskán lódul meg a nehéz autó a nagy gázfröccsre, de ha már lendületben van, akkor leheletfinoman és kellően gyorsan működik a váltószerkezet. A VW Touareg V6 TDI 3,0 literes motorjának szomja nem annyira durva, mint azt elsőre gondolnánk. A 9-10 literes városi fogyasztás nem kiemelkedően jó, de abszolút elfogadható egy ekkora autótól.

Alapból a Touareg két hajtott kerékkel támadja az aszfaltot, de egy kapcsolás, s máris 4×4-es. Ötféle aszfaltos és szintén ennyi terepes menetprogram közül lehet választani, ha pedig földútra megyünk, akkor a karosszéria magassága is állítható. Kemény terepre tévedve akár 7 centivel is fel lehet emelni az autó hasát. Az önzáró központi differenciálmű az alapfelszerelés része, a futómű pedig németesen precízen simítja ki a pocsék magyar utakat.

Szóval, bár a leánykori nevét megtartotta, hiszen mégiscsak Volkswagen, de már messze nem az a népautó, amely négy kereket adott valamikor a tömegek alá. A Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI teszt során próbált modell már nem a széles társadalomnak szól. Roppant kellemes és kényelmes kocsi lett az új Touareg, ami már jócskán a prémium színvonalat nyújtja, de mégis valamivel olcsóbban, mint a nagy német luxusmárkák.

Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI műszaki adatok
Motor: 2967 cm3
Teljesítmény: 285 LE, 600 Nm
Végsebesség: 235 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 6,1 s

Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI fogyasztás: 7,9 l/100 km
Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI ár: 15 997 760 Ft

Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI Atmosphere tesztautó ára: 27 512 390 Ft

Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI vélemények
Külső: 5
Belső: 5
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Hatalmas, kényelmes, tökéletesen személyre szabható utastér, elegáns forma, látványos megoldások és luxuskategóriás extrák, nagy csomagtér
– Kicsit lassú indulás, alulkormányzottság