Hyundai i30 Fastback 1.4 T-GDI DCT Premium

Bármennyire is furcsán hangzik, de még van olyan kategória az autóiparban, amelyben meglehetősen szerény a választék. Pedig nem valami extrém osztályra kell gondolni, hanem a ferdehátú ötajtós kompaktokéról van szó. Tény, mostanság nem ez a legtrendibb karosszériaváltozat, pedig ebben a ligában versenyez a sikeres Skoda Octavia is.

A Hyundai i30 Fastback teszt során próbált modell sportos, dinamikus, és stílusos képet mutat bármelyik irányból is nézzük.

A Hyundai i30 Fastback teszt során próbált modell sportos, dinamikus, és stílusos képet mutat bármelyik irányból is nézzük.

Ha szigorúan a felépítését nézzük, akkor a cseh sikermodellnek nincs is ellenfele. Legalábbis eddig nem volt, mert most itt az Hyundai i30 Fastback, valamint a dél-koreai márkacsaládon belül az alternatív hajtással bíró ötajtós Hyundai Ioniq Plug-in hybrid is. Formailag persze vannak hasonló kupés autók a piacon, ám például a Mazda3 Sedan vagy a Renault Mégane GrandCoupé is csak négyajtós, nem nyílik a hátsó szélvédőjük a csomagtartóval együtt.

Persze ma már a coupé mint forma is igen szabadon van értelmezve a gyártóknál, hiszen régen túlléptek a hagyományos kétajtós megoldásokon. Lehet, kicsit stílustalanná válik így minden a világban, de hát ilyen kort élünk. Egy csomagban mindenki megkaphatja a kedvére valót.

A Hyundai háziszótárában a fastback szó egyébként a karosszériaformára utal, amikor a tető egy ívben folytatódik jóformán a fenékig. A Ford Mustang Fastback-je után a névválasztásban azért persze érezni némi hatásvadász indíttatást is. Ugyanakkor nem vitás, sportos, dinamikus és stílusos ez a vonalvezetés, amihez mindenképpen kell a jó orr- és hátsórész kialakítása. A Hyundai i30 Fastback teszt során próbált modell pedig izgalmas képet mutat, bármelyik irányból is nézzük. A feneke kifejezetten dögös lett, hátulról nézve olyan képet mutat, mint a Mercedes GLE Coupé. Csak ez laposabb, és hát jóval olcsóbb is.

Persze egy vonzó fenék az autónál is sokat dob az összképen.

Persze egy vonzó fenék az autónál is sokat dob az összképen.

Könnyű felismerni, hogy a Fastback az i30 családhoz tartozik, de azért szerencsére más a hűtőmaszkja, a lökhárítója, a fényszórói pedig a sportos Hyundai i30 N változat lámpáira hasonlítanak a fekete betétekkel. A legvonzóbb oldalát talán profilból mutatja, a tetővonal már a B-oszloptól elkezd enyhén lejteni és egészen a kocsi hátuljáig kúszik, ahol aztán a vége látványosan felkunkorodik. A jó összhatáshoz persze hozzá tesznek a krómkeretes ablakok és a 17 colos egyedi könnyűfém kerekek is.

4,45 méteres hosszával a Hyundai i30 Fastback méretek tekintetében elmarad az Octavia-tól, de pakolni azért ebben is van hova. Sajnos a hátsó ajtóról ugyanakkor lespórolták az ablaktörlőt. -Bár, ameddig nálunk volt az autó, nem esett az eső, így nem tudtuk megállapítani, mekkora hiányosság is ez. Első látásra nem tűnik nagynak a raktér, pedig alapból 450 literes, igaz, ebbe a padló alatti rekeszes részt is beleszámolták a koreaiak.

Hyundai i30 Fastback belső tere ugyan semmi különlegeset nem tartogat számunkra, de a letisztult műszerfal ésszerűen elrendezett és logikus felépítésű.

Hyundai i30 Fastback belső tere ugyan semmi különlegeset nem tartogat számunkra, de a letisztult műszerfal ésszerűen elrendezett és logikus felépítésű.

A belső térben nincs semmi meglepő vagy felesleges trükk,  nem csapongtak a mérnökök a tervezésnél. Szerencsére azért a Hyundai i30 Fastback tesztautónk fekete-szürke üléskárpitja és a műszerfal legalább vittek némi színt is az utastérbe. A műszerfal egyébként észszerűen elrendezett és logikus. A kidolgozás finom mindenhol, de az anyaghasználat amolyan ázsiaias. Szemmagasságtól lejjebb van pár kellemetlen kemény műanyag.

A jobban felszerelt példányokban, mint amilyen a miénk is volt, középen egy 7 colos érintőképernyős kijelzőt találunk. Az Apple CarPlay és AndroidAuto funkciókat is felismerő berendezés nagyon könnyen kiismerhető és használható. A grafikája ugyan nem a legszebb, de bárcsak minden autóba ilyen hihetetlenül egyszerűen és racionálisan működő szerkezetet raknának. Szerencsére minden kényelmi és biztonsági rendszert fizikai kapcsolókkal működtethetünk. A sportos forma persze áldozatokkal jár, s ezt a Hyundai i30 Fastback teszt alanyának esetében a helykínálattal fizetjük meg. Elöl jól, kényelmesen el lehet férni, ám a hátsó láb- és fejtér szűkös. A második sorba maximum 180 centi magas felnőttet engedjünk, különben átkozni fog minket életünk végéig.

Az 1.4-es turbós benzinmotor tökéletes ehhez az autóhoz. A dinamikus haladáshoz abszolút elegendő a 140 lóerő és a 242 Nm-es nyomaték.

Az 1.4-es turbós benzinmotor tökéletes ehhez az autóhoz. A dinamikus haladáshoz abszolút elegendő a 140 lóerő és a 242 Nm-es nyomaték.

A Hyundai i30 1.4-es turbós benzinmotorja tökéletes ehhez az autóhoz. A viselkedése, a habitusa sportos, de azért nagy tűzijátékra ne számítsunk. A dinamikus haladáshoz tökéletesen elegendő a 140 lóerő és a 242 Nm-es nyomaték, utóbbi már percenkénti 1500-as fordulatszámtól rendelkezésre áll. Még eco módban, alacsony fordulaton is bőven van dinamika, és szépen megindul, ha odalépünk a gázra. A hétfokozatú duplakuplungos automata ugyan kicsit lassan gondolkodik, de nagyon kényelmes vele a vezetés, és még így is 10 másodperc alatt van százon.

Azt azonban nem mernénk kijelenteni, hogy összességében az átlagosnál nagyobb vezetési élmény nyújt. A Hyundai i30 Fastback fogyasztás esetében az 5,5 literes gyári vegyes értéket persze nem sikerült hozni, de a 6 literes átlag szintén nagyon jó. Ez már majdnem olyan adat, mintha dízelautónk lenne. Amúgy gázolajos kivitel nincs is az i30-asból.

A csinos, ötajtós karosszéria-elrendezést sajnos nemcsak a hátul ülőkkel fizettetik meg, hanem a sofőrnek is nehézkes a kilátása hátra. A lapos szögben lévő ablakon a visszapillantóból csak csíkszerűen figyelhetjük mi is folyik mögöttünk, nagyon alacsony a felső perem. A Fastbackben a futóművet 15 százalékkal keményebbre vették, mint a többi i30-asét, és ezt nagyon érezni a pocsék magyar utakon. Keményen és kíméletlenül tudatja velünk az autó, hogyan talán még a mi kis országunkban sem lenne szabad mindenkinek utat építeni.

Hyundai i30 Fastback ára az ötajtósnál 400 ezer, a kombinál 120 ezer forinttal több, így ez a család legdrágább tagja. Nagy kérdés persze, kinek ér meg ennyit az az egyediség, amit a kupés ötajtós nyújt. A piac másik hasonló felépítésű modelljével, a Skoda Octaviával biztosan nem tud komolyan konkurálni Európában. De talán nem is ezért alkották. Az Hyundai i30 Fastback azoknak lehet csábító, akik az átlagos kompaktautóknál némileg izgalmasabb, sportosabb külsőt, és kicsit nagyobb csomagtartót szeretnének. Elterjedését azonban hátráltathatja, hogy sajnos nem éppen az ár/érték legnagyobb bajnoka.

Hyundai i30 Fastback műszaki adatok
Motor: 1353 cm3
Teljesítmény: 140 LE, 242 Nm
Végsebesség: 203 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 9,5 s

Hyundai i30 Fastback fogyasztás: 6,0 l/100 km
Hyundai i30 Fastback ár: 5 899 000 Ft

Hyundai i30 Fastback 1.4 T-GDI DCT Premium tesztautó ára: 8 499 000 Ft

Hyundai i30 Fastback véleményekKülső: 4
Belső: 4
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Jó forma, kellemes belső, hasznos extrák, jó fogyasztás
– Lassan gondolkodó automataváltó, csökkentett fejtér hátul, kissé magas ár, rossz kilátás hátrafelé