Ez az új Suzuki? Nagyon szép. – jelentette ki egy korosabb úr, miután körbegusztálta az új Balenót.

De mi a szépség? Természetesen mindenkinek más és más. Azt mondják szép az, ami érdek nélkül tetszik. Ám ez a tézis is hamar megbukik, ha egy komoly sportkocsit vagy egy dögös bombázót látunk az utcán. Mert hát vannak vágyaink, ami természetes emberi tulajdonság.

És ez így is van jól. Szóval, bizonyára sokaknak tetszik az új Suzuki Baleno, pedig a külseje nem a formatervezés bravúros végterméke. Mint a megfontolt tippmixesek, általában tutira mennek a Suzukinál a visszafogott, a tömegeket nem megosztó külsővel. A forma a pár évvel ezelőtti divatot képviseli, még úgy is, hogy ez a Baleno is megkapta a lassan kötelező LED-es nappali menetfényt, és a matt ezüst felnik is jót mutatnak az ötajtóson.

A Suzuki Baleno 1.2 GLX ISG nem olcsó, alsó hangon 5,38 millió forinttól vihető haza, a metál, gyöngyház fényezés felára pedig 95 ezer forint.

A Suzuki Baleno 1.2 GLX ISG nem olcsó, alsó hangon 5,38 millió forinttól vihető haza, a metál, gyöngyház fényezés felára pedig 95 ezer forint.

Talán amolyan hiánypótlóként kezdte el forgalmazni itthon a Suzuki az indiai gyártású Balenót, amely a nyugdíjazás előtt álló, amúgy igazán sikeres Swift helyett kínál hasonló kategóriájú autót.

A Swiftnél 15 centivel hosszabb és öttel szélesebb újdonság a kiskocsik és a kompakt autók között mozog. Az utastér tágassága és a csomagtartó mérete arányaihoz képest ugyanakkor meglepően nagy. Az ötajtós Golf csomagtartója például 380 literes, míg a Balenóé 355, szóval alig kisebb, mint a Volkswagen kedvencé. A raktér dupla fedelű és egészen 1085 literig növelhető a hátsó üléstámlák lehajtásával.

Üdítő megoldás a műszerfalon, hogy a két kerek, hagyományos műszer mellé középre színes TFT kijelzőt tettek. Ebben olyan különlegességek is vannak, mint az aktuális teljesítmény-, nyomatékszint, valamint a pedálok – gáz, fék – használatának statisztikája.

Minden ott van, ahova várjuk, ésszerű az elrendezés, ám nagy varázslatokat ne várjunk Suzuki Baleno 1.2 GLX felszereltség tekintetében. Az anyagminőség sem okoz meglepetést, a klasszikus fekete, kemény műanyag az uralkodó némi ezüstbetéttel kiegészítve, az összeszerelésben ugyanakkor nem találni hibát. Az ülései kényelmesek, de az olcsó nylon szövetekbe nyáron nagyon hamar belemelegszik az ember. A helykínálat elöl és hátul is hatalmas, és nem túlzás azt állítani, hogy a Suzuki Baleno-ban sokkal több a tér, mint ami elvárható ebben a kategóriában.

Az utastér tágassága és a csomagtartó mérete arányaihoz képest meglepően nagy. Az ötajtós Golf csomagtartója például 380, míg a Suzuki Baleno 1.2 GLX esetében 355 literes.

Az utastér tágassága és a csomagtartó mérete arányaihoz képest meglepően nagy. Az ötajtós Golf csomagtartója például 380, míg a Suzuki Baleno 1.2 GLX esetében 355 literes.

Az Baleno motorválasztéka ugyanakkor meglehetősen szegényes egyelőre, az 1,0 és az 1,2 Dualjet erőforrás közül lehet választani. Igaz, utóbbi rendelhető SHVS hibrid hajtással is, ami a Suzuki történetében még Európában nem fordult elő.

A szerkezet integrált villanymotor-generátort használ, ami indításkor támogatja a benzinmotort, továbbá a fékezés során termel energiát. Az erőtartalékot az ülés alatt elhelyezett nagy teljesítményű lítiumion-akkumulátor tárolja. Az SHVS rendszer 6,2 kg-os súlya elhanyagolható többlet a segítségével megspórolt energia és üzemanyag mennyiségéhez képest. Bár ez egy meglehetősen szerény hibridszerkezet, amely csupán 3 lóerőnyi és 50 Nm-nyi pluszt ad, mégis nagyon sokat tud segíteni a fogyasztásban.

Városi forgalomban hat deciliterrel eszik kevesebbet, 5,3 helyett 4,7 liter az átlaga. A villanymotor elinduláskor, vagyis a fogyasztási szempontból legkritikusabb szakaszban dolgozik, és csökkenti az étvágyat. Az új Baleno legnagyobb ütőkártyája a fogyasztása lehet. Alig találkozni olyan gyártóval, amely valós, hozható fogyasztási adatokat adna meg a prospektusában vagy a honlapján. A Suzuki azon kevesek egyike, amelyeknél soha nem maradnak el a számok a tényleges értéktől, és ez igazán dicsérendő. Az 1,2 Dualjet SHSV motor átlagfogyasztása 4,0 liter. Nálunk 4,2 volt a vegyes használat során az egyszerűsített hibridrendszerrel.

Amúgy meglehetősen könnyű, egyszerű vezetni a Balenót, jól irányítható, városban, országúton kellemes vele autózni. Mondhatnánk, hogy a futóműve a magyar utakhoz van kalibrálva, ám sokkal valószínűbb, hogy inkább az indaiakhoz. De a lényeg, a komolyabb úthibáktól nem esik kétségbe.

Örvendetes, hogy a Balenóban olyan extrák is vannak, mint a radaros tempomat vagy a ráfutásos balesetet megelőző riasztó berendezés, s ezek nem gyakoriak ebben a kategóriában. Kényelmi berendezés a kulcs nélküli ajtónyitás, vagy a gombbal történő motorindítás.

Szóval, ez egy különleges Suzuki az enyhe hibridhajtásának köszönhetően, és ennek megfelelő az ára is az. A Suzuki Baleno 1.2 GLX ISG nem olcsó, alsó hangon 5,38 millió forinttól vihető haza, a metál, gyöngyház fényezés felára pedig 95 ezer forint.

Suzuki Baleno műszaki adatok
Motor: 1242 cm3
Teljesítmény: 90 LE, 120 Nm
Végsebesség: 175 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 12,3 s

Suzuki Baleno fogyasztás: 4,2 l/100 km
Suzuki Baleno ár: 3 690 000 Ft

Suzuki Baleno 1.2 GLX ISG tesztautó ára: 5 475 000 Ft

Suzuki Baleno vélemények
Külső: 3
Belső: 3
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Remek fogyasztás, rugózás, nagy utastér, tágas csomagtartó
– Hátra rossz kilátás, nem túl vidám utastér, autópályán bizonytalan kormány és szélzaj