Suzuki Jimny 1.5 4WD GL

Nagyon aranyos – az emberek többségének ez az első reakciója, ha meglátja az új Suzuki Jimnyt. És persze nem alaptalanul, mert jól néz ki, játékos, szerethető jármű. Pedig a dizájn nem forradalmi, ám úgy látszik a dobozforma még mindig nyerő. Az sem a véletlen műve, hogy sokan a klasszikus G-osztályú Mercedes kistestvérének nézik, hiszen a Jimny külseje nagyon hajaz a német klasszikuséra. Jól eltalálták vele a közízlést, még ha nem is feltétlenül ebben a militarys olajzöldben, amiben a Suzuki Jimny 4×4 teszt alanya járt nálunk. Ebben a – japánok által dzsungelzöldnek hívott – színben ez az autó inkább honvédségi vagy erdészeti járműnek néz ki. Viszont a másik hét fényezésben, amelyben kapható, már jóval attraktívabban mutat.

Suzuki Jimny 4x4 esetében bár igen puritán megoldásokat is alkalmaztak, de az erdőbe, mezőre nem is kell ennél több.

Suzuki Jimny 4×4 esetében bár igen puritán megoldásokat is alkalmaztak, de az erdőbe, mezőre nem is kell ennél több.

A Suzuki Jimny GL alapmodelljében – amilyen a mi tesztautónk is volt – még LED-esek helyett halogén izzósak a fényszórók, s alufelni helyett lemezkereket kapunk. De kell ilyen is, hiszen nem mindenki puccparádézni veszi a Jimnyt, hanem munkaeszköznek.

Lenyűgözően innovatív megoldásokat ne várjunk a Suzuki Jimny 4×4 utasterében sem, ez a kocsi nem erről szól. A mai crossoverek felcicomázott belsőjéhez képest ez meglehetősen egyszerű, már-már klasszikus, és senki sem fog eltévedni a kezelőszervek között sem. A jobban felszerelt kivitelekben ugyan van digitklíma vagy a Swiftekből, netalán a Vitarákból is ismert Apple CarPlay-képes központi kijelző, de összességében azok sincsenek túlbonyolítva. A puritánság kézzel fogható az anyaghasználaton is, a kemény, kopogós műanyag, a nylon üléshuzat roppant olcsó hatást kelt, pedig ezért az autóért nem kevés pénzt kérnek.

Na de mindegy, a nagy élményeket úgysem itt gyűjtjük majd, sokkal inkább terepen, a Suzuki jeep 4×4-es képességeit megtapasztalva. De még mielőtt erre rátérnénk, azt mindenképpen megjegyezzük, hogy a helykínálat hátul csak kétszemélyes. El lehet ugyan férni, de ott a fejünket szinte már csak a támla választja el a hátsó ablaktól. Ebből talán már sejthető is, hogy mekkora hely jut a táskáknak. Papíron van csomagtartója a 3.6 méteres Jimnynek, ám a 85 liternyi tér tulajdonképpen semmire sem elég.

A Suzuki Jimny 4×4 menetkomfortját sem lehet összehasonlítani egy átlagos crossoverével, ez sokkal merevebb, sprődebb. A létravázas felépítés nélkülözi a kényelmet a merev tengelyek miatt. Csalóka a vezetése is, mert belül úgy érezzük, mintha gyorsan mennénk, közben meg dehogyis. A kanyarstabilitásban már a kilencvenes évek autói is jobbak voltak, hovatovább az is biztos, hogy autópályán sem fogunk komolyabb sebességtúllépést elkövetni, mivel csupán 145 km/óra a vége.

Az utastér esetében sem okozott meglepetéseket a Jimny, éppen annyi, amennyi feltétlenül szükséges.

Az utastér esetében sem okozott meglepetéseket a Jimny, éppen annyi, amennyi feltétlenül szükséges.

 

Európába csak egyetlen motorral érkezett a kis japán, mégpedig az 1.5 literes szívó benzinessel, aminek a 102 lóereje meglehetősen szerény. Az utastér városban sem halk, de a sztrádán különösen hangos, az a legjobb, ha nem nyomjuk padlóig a gázt. Plusz egy fokozat szintén elfért volna még az ötödiken túl, már csak a Suzuki Jimny fogyasztása miatt is.

Az igazság az, hogy ennek az autónak az aszfalton kívül van az igazi helye, ott viszont alig ismer lehetetlent, oda találták ki, elképesztően magabiztosan mozog a járatlan terepen. Bármennyire is divatos meg cuki, nem játékautó. Elöl 37, hátul 49 fokos terepszögek vannak, míg a 21 centis szabad hasmagasság és a rövidke tengelytáv miatt az autó rámpaszöge is remek, 28 fokos.

A jó öreg dobozos forma jól mutatja, hogy a Suzuki Jimny 4x4-et leginkább kisebb terepes munkákhoz tervezték.

A jó öreg dobozos forma jól mutatja, hogy a Suzuki Jimny 4×4-et leginkább kisebb terepes munkákhoz tervezték.

A kiváló terepképességekhez persze elengedhetetlen a kapcsolható összkerékhajtás és a felező funkció, amelynek lejtmenetbe az elektronikus, fékvezérelt részlegesen önzáró differenciálmű is besegít. A Suzuki Jimny 4×4 keskeny mérete miatt szűkebb erdei ösvényeken is jól használható, bár a kormánnyal azért kell dolgozni, kanyarból kijövet nem igazán talál vissza magától az egyenesbe. Ez szokatlan egy városi felhasználó számára, de terepen még jól is jöhet a manőverezéshez.

Mindent összevetve az új Suzuki Jimny off-road képességei egészen rendben vannak, de mégsem lesz tömegcikk itthon, még akkor sem, ha sokan szeretnének ilyet. Nem is az ára az oka – bár cseppet sem olcsó –, hanem az, hogy az EU terepeire már nem jó ez a jármű. No, nem az autó tulajdonságai nem bírnak kontinensünk földútjaival, hanem a brüsszeli bürokraták űzték ki a piacról. Az érzékeny európai orrnak már túl büdös, sokat kormol. Az Unió szigorú károsanyag-kibocsátási előírásainak ugyanis nem felel meg a Suzuki Jimny 1.5-ös benzinese.

Mint köztudott, az EU rendelete egyértelművé teszi: minden gyártónak biztosítania kell, hogy az autói átlagosan legfeljebb 95 g CO2/km-t pöfögjenek ki bírság nélkül. A csábító kis japán off-road szén-dioxid-kibocsátása azonban viszonylag magas, 154-170 g/km közötti. Más motorja meg nincs, ezért mennie kell, így eltűnhet a kínálatból is. Hozzánk jönnek autók a harmadik negyedév végéig, de azután már bizonytalan a jövője. A márka honlapján még megtaláljuk a modellt, ám a Suzuki Jimny ára már nincs ott, ajánlatot csak a kereskedőktől lehet kérni. Mindezek ellenére olyannyira szerethetőre sikerült, hogy sokkal többet igényel belőle a piac, mint amire számítottak.

Ez az autó azt tudja nagyon jól, amire a hétköznapokban a városi embernek nem igazán van szüksége: elmegy mindenhol, ahol a több tízmilliós terepjárók. Nem véletlen, hogy a Suzuki Jimny 4×4 egy igazi világautó lett, s mindig is jól fogyott, 1970 óta 2.85 millió darabot adtak el belőle, mintegy 194 országban. Sajnos a jövőbeli itteni sikert az Unió hivatalnokai elgáncsolták a nagy zöldülésben, az EU útjai pedig lehet, hogy szegényebbek lesznek egy egyéniséggel és egy tökéletes célszerszámmal.

Suzuki Jimny 4×4 1.5 műszaki adatok
Motor: 1462 cm3
Teljesítmény: 102 LE, 130 Nm
Végsebesség: 145 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 15 s

Suzuki Jimny 4×4 1.5 fogyasztás: 7,4 l/100 km
Suzuki Jimny ár: 6 295 000 Ft

Suzuki Jimny 1.5 4WD GL tesztautó ára: 6 415 000 Ft

Suzuki Jimny 4×4 1.5 vélemények
Külső: 5
Belső: 3
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Aranyos forma, remek terepképességek, elnyűhetetlen
– Csomagtartó hiánya, nagy tempónál hangos beltér, egyszerű utastér