Skoda Octavia RS Combi 2.0 CR TDI DSG

Ha szigorúan a tényeket vesszük alapul, akkor az Octavia már a negyedik generációjánál jár. Az első, az eredeti régi Skoda Octavia 1959 és 1971 között gyártott modell volt. Ám sokan csak a márka újkori történelmétől, a Volkswagen Konszern színre lépésétől számolják a sorozatot.

Érdekes megoldás, sokan megszerették már, de sokaknak a mai napig jobban tetszik a korábbi fényszóró formája, persze a Skoda Octavia RS Combi teszt alatta próbált autó így is kívánatos darab maradt.

Érdekes megoldás, sokan megszerették már, de sokaknak a mai napig jobban tetszik a korábbi fényszóró formája, persze a Skoda Octavia RS Combi teszt alatta próbált autó így is kívánatos darab maradt.

Az 1996-tól készített típus már akkor is kapható volt 5 ajtós liftback és kombi kivitelben, és már ebből is létezett a sportos RS változat, igaz, kezdetben csak az előbbi karosszériával. Az 1,8 literes soros négyhengeres turbófeltöltésű motor, akkor 180 lóerőt volt képes leadni. Aztán 2003-tól már a Skoda Octavia RS Combi változata is megjelent a piacon, majd az évek során folyamatosan változott a motorkínálat, s jó ideje már dízellel is rendelkezésünkre áll ez a finomság. Hogy mennyire jó ötlet volt a csehektől, vagy a cég német vezetőitől megalkotni az RS-t, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a típusból világszerte már több mint 200 ezer darabot adtak el.

Tulajdonképpen teljesen meg lehet érteni azokat, akik ezt a kocsit választották, mert amire kitalálták, arra maximálisan megfelel. Nagy, családos autó az Octavia, minőségi belsővel, kényelmes utastérrel, és az RS kiadás még vezetési élményt is nyújt számunkra.

A külseje a közelmúltban megújult, és ahogy már az elődjénél sem sikerült a frissítés, ez sem lett csinosabb. Sőt, a korábbi harmonikus formát sajnos darabosabbra faragták. Azért félelmetes, mennyire meg tudja határozni egy kocsi karakterét az orra. A skodások most ezt szabták el az Octaviánál. A szokásoknak megfelelően a modellfrissítésnél áttervezték az autó elejét, s ezzel az egyszerű, ám mégis mutatós, tetszetős sima lámpáit két-két szögletes, ám nem szimmetrikus fényszóróra cserélték. Érdekes megoldás, sokan megszerették már, de sokaknak a mai napig jobban tetszik a korábbi design.

A Skoda Octavia RS Combi teszt alatta próbált autó formáját persze még így sem nevezhetjük elfuseráltnak, mert összességében még ezzel az orral is kívánatos. A hátsóhoz alig nyúltak, és bár megváltoztatták ugyan egy kicsit a lámpáit, azért továbbra is könnyen felismerhető, hogy egy RS változatról van szó.

Jól mutatnak és kényelmesek az RS logós, piros szegélyvarrású ülések, de ami fontosabb, hogy remekül tartják a testet, a szép és jó fogású sportkormány perforált bőr karimát kapott, az összeszerelés pedig kifogástalan.

Jól mutatnak és kényelmesek az RS logós, piros szegélyvarrású ülések, de ami fontosabb, hogy remekül tartják a testet, a szép és jó fogású sportkormány perforált bőr karimát kapott, az összeszerelés pedig kifogástalan.

 

Alulra fekete kötényt szereltek, amelyet piros fényvisszaverő csík szegélyez, és bár jól mutatnak a trapéz alakú kipufogóvégek is, ám ezek csupán díszek, látványos designelemek. A Skoda Octavia RS Combi természetesen szintén több színben választható, mégis talán a jellegzetes metálkék fényezés az egyik leglátványosabb közülük. Nagyon illik a kocsi stílusához, pláne a méretes piros féknyergekkel, s az egyedi, 18 colos grafitszínű könnyűfém felnikkel.

Elsőre komornak hat a fekete belső, de ez központi határozatra mindegyik RS modellben ilyen, s hamar megszokja az ember. Ráadásul az egyszínűséget megtörik a piros varrások, meg a kamu karbonminta. A díszlécben változtatható színű a háttérvilágítás, de ez csak sötétben, este élvezhető. Az Octavia komfortérzetben ugyan a Volkswagen alatt van, de nem sokkal, valóban kellemes a modell utastere. Ráadásul a Skoda Octavia RS Combi teszt során nálunk járt kivitel még jóval többet is adott, mint a mezei testvérei.

A szép és jó fogású sportkormány perforált bőr karimát kapott, emellett a váltó és a kézifékkar zsákja is állati anyagból készült. Szintén jól mutatnak és kényelmesek az RS logós, piros szegélyvarrású, áttervezett Alcantara/bőr ülések, de ami a legfontosabb, hogy remekül tartják a testet. A vezetési pozíció kifogástalan, az összeszerelés precíz, s az ergonómia példás, amint az a Volkswagen csoport magas nívójú termékeitől megszokott.

A Skoda Octavia RS Combi hátulja szinte semmiben nem tér el a mezei kiviteltől. Az RS logó és a kipufogóvégek azonban még egyszerűségükben is jól demonstrálják, hogy itt a csúcsváltozatról van szó.

A Skoda Octavia RS Combi hátulja szinte semmiben nem tér el a mezei kiviteltől. Az RS logó és a kipufogóvégek azonban még egyszerűségükben is jól demonstrálják, hogy itt a csúcsváltozatról van szó.

A modellfrissítés során a legnagyobb és leglátványosabb elem a megújult Volkswagen Golfból átvett 9,2 colos központi kijelző a középkonzolon. A kor divatjának megfelelően a fizikai gombok eltűntek a pereméről, mindent érintéssel, nyomkodással tudunk vezérelni rajta. A cserének bizonyára vizuális okai is lehettek, így harmonikusabbnak hat az egész panel, és nagyobb a kijelző is.

Bár sokan már temetik ezt a 2,0 literes dízel erőforrást, azért kiforrott, kulturált és csendes darab a mai TDI. A Skoda Octavia RS Combi fogyasztás ugyanakkor már nem annyira baráti, mint az a gyári adatokban olvasható. Ezért is vezetik be most az EU-ban az eddigi próbapados mérés, az Új Európai Menetciklus (NEDC) helyett a világszerte harmonizált új tesztet, a WLTP-t, amelyben kevésbé abszurd forgalomszituációk alapján magasabb fogyasztási adatok szerepelnek. Így hát a Skoda által megadott 4,9 literes kombinált fogyasztás nálunk 7,3 liter volt. Persze azért ez sem rossz ezeknél a menettulajdonságoknál.

A kocsi hiányosságai között a kissé dadogós automataváltót említhetjük. Ha hirtelen gyorsítani akarunk, s odalépünk neki, akkor kezdetben toporog, mint Korda Gyuri bácsi a színpadra lépéskor. Talán egy szoftverfrissítés segíthetne ezen a DSG-n, de egyelőre tény, hogy lassan reagál. Pedig a motorban érezhetően tényleg ott van az a 185 lóerő. Ugyanakkor RS módba kapcsolva, a Comforthoz képest nem kapunk sokkal több vezetési élményt, s a futómű sem lesz jelentősen feszesebb. Alapból is jól fekszik az úton, a futómű 15 milliméterrel ültetve van a Skoda Octavia 2.0 TDI alapváltozatához képest.

Sajnos a cseh márka már csak egy leheletnyivel olcsóbb, mint a Volkswagen. A sportos Skoda Octavia RS Combi ára pedig már közel 10 millióról indul, és ha még némi extrát is pakolunk bele, ez igen gyorsan újabb milliókkal csinosítja ezt az összeget. – És hát valljuk be, legyen bármilyen jó és szép konstrukció is az RS, ennyi pénzért már kihúzott derékkal válogathatunk sok márka szalonjában.

Skoda Octavia RS Combi műszaki adatok
Motor: 1968 cm3
Teljesítmény: 184 LE, 380 Nm
Végsebesség: 228 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 8,0 s

Skoda Octavia RS Combi fogyasztás: 7,3 l/100 km
Skoda Octavia RS Combi ár: 8 563 190 Ft

Skoda Octavia RS Combi tesztautó ára: 13 523 830 Ft

Skoda Octavia RS Combi vélemények
Külső: 4
Belső: 5
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Dögös külalak, kellemes és minőségi belső, jó motor
– Borsos ár, furcsa kulcs nélküli indítás, lassan reagáló DSG-váltó

További információk: www.skoda.hu