Évtizedekig a magyar piac legnépszerűbb márkája volt a Lada. Persze az egy más világ volt, éveket kellett várni a szovjet autóra a megrendelés után. A rendszerváltást követően aztán lassan eltűnt a hazai utakról, sokáig nem is árulták, és a Duna Autó munkájának köszönhetően csak pár esztendeje tért vissza hozzánk. Már az akkori Lada Vesta formája is fogyasztható volt, de hogy újra piacképes legyen Európában, ahhoz persze kellett a Renault beszállása is a cégbe. Ennek köszönhetően ma már az oroszok is egyre stílusosabb kocsikkal jönnek ki.

Ma már az oroszok is egyre stílusosabb kocsikkal jönnek ki, és a megjelenést tekintve a Lada Vesta SW Cross teszt során próbált modell messze kiemelkedik a kínálatból.

Ma már az oroszok is egyre stílusosabb kocsikkal jönnek ki, és a megjelenést tekintve a Lada Vesta SW Cross teszt során próbált modell messze kiemelkedik a kínálatból.

A megjelenést és formát tekintve a Lada Vesta SW Cross teszt során próbált modell messze kiemelkedik a kínálatból, de ez bizony a kasszánál is meglátszik. Tulajdonképpen ez ma a márka csúcsmodellje, amit persze a Lada Vesta SW Cross ára is hűen tükröz, gyakorlatilag a legdrágább a gyártó palettáján.

Műszakilag egy az egyben a Lada Vesta kombi az alapja, de annál 25 milliméterrel nagyobb a hasmagassága, és masszívabbnak is tűnik az alján körbefutó műanyag kiegészítők miatt. Főleg ebben a fehér fényezésben ütköznek ki igazán és mutatnak jól a fekete elemek. Ráadásul ezek nemcsak divatos designkellékek, hanem hasznos kiegészítők az apró sérülések, karcok ellen.

Eltérés még a Lada Vesta kombi változatához képest a nagyobb, egyedi, csinos formájú 17 colos alufelni, illetve a dupla kipufogóvég is csak a Cross sajátja. A terepesített kombi Vesta formája egyébként hibátlan, roppant jól néz ki ez az autó, és a pár napos teszt során nem találkoztam olyannal, akinek ne tetszett volna. Bármerre is álltam le vele a belvárosban, mindenhol körbejárták, mustrálták, és nem csak a szép emlékeket őrző 60 pluszos korosztály, hanem a fiatalabbak, a tízen-, huszonévesek is.  A hallottak alapján nagyon pozitívak voltak a Lada Vesta SW Cross vélemények. Akkora volt az érdeklődés, hogy egy idő után már azon gondolkodtunk, hogy talán jó üzlet volna IBUSZ-csoportokat szerveznünk az utastér megtekintésével egybekötve.

A külső okozta kellemes látvány után, a Lada Vesta SW Cross belső tere komoly csalódás lehet sokaknak.

A külső okozta kellemes látvány után, a Lada Vesta SW Cross belső tere komoly csalódás lehet sokaknak.

 

Aztán kicsit tovább boncolgatva a dolgot, utóbbit talán mégis hanyagolni kéne, gondoltuk, mert a külső okozta kellemes látvány után a belső komoly csalódás lehet sokaknak. A formákkal még nincs is baj, szemre abszolút fogyasztható, kulturált az utastér, ám a minőség a Daciánál is silányabb. Talán az orosz piacon ez megszokott lehet, ám mi, itt Európa közepén már el lettünk kényeztetve a Skodákkal meg Suzukikkal.

Azt nem állítanánk, hogy trehány munka, mert jól össze van rakva, látszólag meg van húzva minden csavar, csak ez a gagyi, bántóan kemény műanyag zavaró. Mintha betonból öntötték volna a műszerfalat és az ajtóburkolatokat, olyan merev, acélos, nagyon érezni rajta az olcsóságot. Amúgy minden könnyen kezelhető, ésszerű az elrendezés, s bizonyos funkciók még a kormányról is vezérelhetők, igaz, a navigációs rendszer viszont idegesítően lassú egy a szerkezet. Ugyanakkor a multimédia egy nagyon hasznos kelléke a tolatókamera, amelynek képe még az autó érkezésének vonalait is mutatja, ahogy forgatjuk az elektromos szervokormányt.

A Lada Vesta SW Cross tesztautónk alapfelszereltsége ugyanakkor átlagon felüli ebben a kategóriában. Tényleg volt benne van minden, ami kell.

A Lada Vesta SW Cross tesztautónk alapfelszereltsége ugyanakkor átlagon felüli ebben a kategóriában. Tényleg volt benne van minden, ami kell.

 

Az üléskárpitok színe különbözik az alapmodellétől, ez tetszetősebb, ám minőségre ugyanaz. Kényelemre sem a legjobbak, kicsit rövidek az ülőlapok, bár az átlagos igényeknek tökéletesen megfelelnek. A helykínálat egyébként elöl és hátul is megfelelő, normálisan el lehet benne férni. A Lada Vesta SW Cross csomagtér szintén ugyanakkora, mint a kombié, pontosan 480 liter. Dupla fenekű, nagyon kényelmesen pakolható, bár vízszintes padlót nem kapunk az ülések lehajtásával.

A motorválaszték a régi időket idézi, van az 1.6-os benzines, aztán jó napot kívánok. Válogatni nem lehet, csupán a Lada Vesta SW Cross teszt során is próbált 1598 köbcentis, 16 szelepes, 105 lóerős benzinmotort kapjuk. Persze, ha úgy vesszük, akkor megkönnyítik a vevők dolgát, nem kell azon agyalni, hogy dízel vagy benzines, netán hibrid legyen.

A márka vitathatatlanul a magyar piac egyik legolcsóbbja, ám a Lada Vesta SW Cross ár közel 5 milliós szintje azért már elgondolkodtató.

A márka vitathatatlanul a magyar piac egyik legolcsóbbja, ám a Lada Vesta SW Cross ár közel 5 milliós szintje azért már elgondolkodtató.

A számok alapján nem sok élménnyel kecsegtet ez a motor, és e tekintetben nem is okoz meglepetést. Ez a magyar piac egyik leglomhább erőforrása. Igaz, ez bizonyos szempontból jó is lehet, hiszen nem készteti arra a sofőrt, hogy nyomja neki, ugyanis teljesen élvezetmentes a gyorsítás. Egy idő után arra lesz figyelmes az ember, hogy betartja a sebességhatárokat, egyszerűen nincs értelme, nincs miért pörgetni a motort.

Ugyan nem megy, ám cserébe sokat iszik. A Lada Vesta fogyasztás a városban simán 10 liter fölé tudott menni. Persze egy olyan országban, mint Oroszország, ahol szinte fürdenek az olajban, s nagyjából 180 forint a benzin, mindez talán kevésbé számít. Bár sosem jártam a kontinensnyi országban, de a hallottak alapján még a miénknél is pocsékabb az utak minősége. Így kissé meglepődve tapasztaltam, hogy a futómű birkózik a hazai utakkal is, érezni odabenn minden zökkenőt, csatornafedelet, ami nem túl kellemes.

A Lada Vesta SW Cross teszt során nálunk járt 1.6-us LUX alapfelszereltsége ugyanakkor átlagon felüli ebben a kategóriában. Tényleg benne van minden, ami kell, sőt, még talán több is. Egy Ladában senki sem számít visszagurulás-gátló rendszerre, takarékos vezetést segítő váltásjelzőre, fűthető első szélvédőre vagy fűthető hátsó ülésekre, pedig ebben ezek is vannak.

A márka vitathatatlanul a magyar piac egyik legolcsóbbja, ám a Lada Vesta SW Cross ár közel 5 milliós szintje azért már nem tartozik a kihagyhatatlan ajánlatok közé. Nagyjából ennyibe kerül a Dacia Duster 1.5 dCi Comfort, ami 109 lóerővel, dízelmotorral, és nem utolsó sorban 4.8-as fogyasztással 4 979 000 forint. Szóval a szép emlékeken túl racionális érvekkel a Lada Vesta Magyarországon nehezen hozható ki győztesen a szintén fapados márka, a Dacia ellenében. Mert bár vitathatatlanul egyre szebb és csinosabb, de azért van még bőven hova fejlődnie.

Lada Vesta SW Cross műszaki adatok
Motor: 1596 cm3
Teljesítmény: 106 LE, 148 Nm
Végsebesség: 180 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 11,2 s

Lada Vesta SW Cross műszaki adatok fogyasztás: 7,9 l/100 km
Lada Vesta SW Cross ár: 4 549 000 Ft

Lada Vesta SW Cross 1.6 LUX tesztautó ára: 4 949 000 Ft

Lada Vesta SW Cross vélemények
Külső: 5
Belső: 2
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Remek design, jó pakolhatóság, gazdag felszereltség
– Borzalmas minőségű utastér, gyenge motor, nagy étvágy, karcos váltó