A Hyundainál nagyon jól ráéreztek, mi kell a tömegeknek. Manapság a legdinamikusabban növekvő osztály a sportos szabadidő-autóké, és a koreai márkának a vadonatúj Tucson, az új Santa Fe, és Grand Santa Fe mellett már egy kisméretű Hyundai crossover is van a kínálatában.

Az új Hyundai i20 Active persze leginkább csak külsejében tartozik ehhez az osztályhoz, mivel robusztusabb és karakteresebb a megjelenése, mint az alapváltozatnak. Első ránézésre nem is gondolnánk, hogy a karosszéria borítólemezeinek több mint fele eltér a mezei Hyundai i20 modellétől.

A kocsi karakterét az egyedi első és hátsó lökhárítók határozzák meg, amelyek a beépített fenékvédő lemezek révén pluszvédelmet biztosítanak a kavicsok, kövek, ágak, bokrok ellen. Több látványos elemet is kapott a karosszéria, módosították a futóművet, 20 mm-rel megemelték a kasztnit, de mégis az autó tetejére szerelt ezüstszínű tetősínek teszik teljessé a crossoveres összhatást.

A Hyundai i20 Active karakterét az egyedi első és hátsó lökhárítók határozzák meg, amelyek a beépített fenékvédő lemezek révén pluszvédelmet biztosítanak a kavicsok, kövek, ágak, bokrok ellen.

A Hyundai i20 Active karakterét az egyedi első és hátsó lökhárítók határozzák meg, amelyek a beépített fenékvédő lemezek révén pluszvédelmet biztosítanak a kavicsok, kövek, ágak, bokrok ellen.

A gyáriak szerint az Active utónév a többcélú életmódra utal, de valójában inkább csak a kátyúkat és a városi padkákat győzi le jobban ez a magasított új Hyundai i20. Az ugyanakkor nem kérdés, hogy az off-road látványcsomaggal igazán pofás kocsit kreáltak a Hyundainál.

A nagy kisautó belső terében nagyjából ugyanaz a kép fogad, mint az alapul szolgáló i20-ban. Itt nem szárnyalt annyira az alkotói szabadság, mint a karosszérián. Az autó narancssárga színéhez passzítottak pár betétet valamint az üléseket, és a varrást is így dobták fel. Vitathatatlanul vidámabb így az utastér, és a kemény anyagok ellenére egészen minőségi benyomást kelt.

Minden ott van, és pont úgy működik, ahol a legtöbben keresnénk, és ahogy használnánk azt. Emiatt biztosan szeretni fogják a vevők. Ugyanakkor vannak fájdalmas részletek, mint például a gyári navigáció, amelyért 290 000 forintot kérnek. A helykínálat kisautós, de nem szűk, a 326 literes csomagtartó pedig kimondottan jónak számít ebben az osztályban.

A helykínálat kisautós, de nem szűk, a 326 literes csomagtartó pedig kimondottan jónak számít ebben az osztályban.

A helykínálat kisautós, de nem szűk, a 326 literes csomagtartó pedig kimondottan jónak számít ebben az osztályban.

A Hyundai i20 Active-val együtt újdonság a koreai gyártó palettáján a vadonatúj fejlesztésű, 1,0 literes, háromhengeres turbómotor is. Az erőforrás kétféle kivitelben kapható. A 100 lóerős alapváltozatot optimális üzemanyag-fogyasztásra hangolták, míg a 120 lóerős variáns sportosabb vezetési élményt kínál a sofőrök örömére.

A Hyundai i20 Active teszt során nálunk az erősebb változat járt, hatfokozatú, sportosan rövidre áttételezett kéziváltóval. Persze nagy tűzijátékot nem vártunk, de azért jobban megnyomva a gázpedált, viszonylag pörgős. A kis turbós bizonyította az autóteszt alatt, hogy már 1800-2000-es fordulatszámtól meglepően jó erőben van. A százat például 10,4 másodperc alatt futja, ami egészen jó adat egy ekkora motortól és ekkora méretű autótól.

Az elektromos vezérlésű megkerülő szeleppel szerelt turbófeltöltő javítja a gázreakciókat és a kis fordulaton jelentkező forgatónyomatékot. A hengerfej és a blokk optimalizált, osztott hűtési rendszere a súrlódás csökkentésével finomabb működést ér el. A kiegyensúlyozatlanságáról és kulturálatlanságáról ismert háromhengeres motorok dongó hangja itt is megvan, de ez inkább kellemes, mintsem bántó vagy zavaró, mert csendesen és finoman jár.

Ha már kicsi, akkor biztosan jó a Hyundai i20 Active fogyasztása is – gondolnánk –, ám ezeknek a kis 1,0 litereseknek valahogy mégis nagy az étvágyuk. A Hyundai i20 Active 1.0 T-GDI is iszákos, beleillik az ekkora hengerűrtartalmúak sorába, városban simán 7-8 litert elfogyaszt, ami cseppet sem jó érték egy ekkora motortól. Ennél többet a korábbi 1,6-os vagy a mostani 1.4 MPI benzines sem eszik.

Ha csak ezt nézzük, akkor jobb vásár a 200 ezerrel kedvezőbb áron kapható 100 lóerős 1,4-es, amely még kulturáltabb és takarékosabb is. Pláne, ha megnézzük ennek a modellnek az árát, akkor jön elő igazán az ember spórolós énje.

A 4 millióról induló autó amúgy sem kimondottan olcsó, az autóteszt alkalmával nálunk járt Hyundai i20 Active ára pedig 5,5 millió Forint, ami sokadik olvasatra is erősnek tűnik. Szóval a kis Hyundai crossover nem bombavétel, ugyanakkor a külső és belső erényei elvitathatatlanok. És hozzáadhatjuk még azt is, hogy nagyon kellemes, kényelmes vezetni, a kanyarban ügyesen tart, s nem nehezítik a dolgát úthibák, még a peres, 17 colos kerekek dacára sem.

Hyundai i20 Active műszaki adatok
Motor: 998 cm3
Teljesítmény: 120 LE, 171 Nm
Végsebesség: 183 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 10,4 s

Hyundai i20 Active fogyasztás: 6,4 l/100 km
Hyundai i20 Active ár: 3 999 000 Ft

Hyundai i20 Active 1.0 T-GDI HP tesztautó ára: 5 574 000 Ft

Hyundai i20 Active vélemények
Külső: 4
Belső: 4
Ár/érték: 2

Előny/hátrány
+ Látványos forma, kellemes belső, kényelmes ülések, jó minőség, pontos váltó
– Sok műanyag az utastérben, nagy étvágy, merész ár