Az Opel Astra mindig is azon autók közé volt sorolható, amellyel nem nyúl mellé az ember. Nem tartozik a legolcsóbb kocsik közé, de nem is tartogat váratlan meglepetéseket, megbízhatóan hozza azt, amit elvárunk tőle, sőt, még többet is.

Az Astra kombi változata több generáció óta a magyar taxisok egyik közkedvelt modellje, s a személyszállító kisiparosoknál jobb barométert talán nem is találhatnánk idehaza. Az Opelnél Sports Tourer névre keresztelt kivitel formája elegáns, könnyedre és mégis sportosra sikerült.

Az orra már ismerős a magyar utakon az Év autójának választott alapváltozatéról, de minden tekintetben csinos kis darab az ötödik generációs új Opel kombi. Vannak rajta olyan hatásvadász elemek, mint a kilincsek vonalánál húzódó csík, de ennyi még belefér, és az összképen nem ront ez a megoldás.

Az Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTi teszt alatt általunk is kipróbált csúcsváltozatba minden földi jót beleszereltek a németek, s ezek egy része talán már sok is.

Az Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTi teszt alatt általunk is kipróbált csúcsváltozatba minden földi jót beleszereltek a németek, s ezek egy része talán már sok is.

Belül természetesen ugyanaz a kép fogad, mint az ötajtós alapmodellben. Bár sok a gomb, de jól átlátható, könnyen értelmezhető minden a műszerfalon. Az Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTi teszt alatt általunk is kipróbált csúcsváltozatba minden földi jót beleszereltek a németek, s ezek egy része talán már sok is.

Persze ki ne élvezné a fűthető-hűthető, masszázsfunkciós, állítható oldaltámaszú és ülőlapú foteleket? Összesen tizennyolc irányban variálhatjuk a testünket tartó ülést. Szintén a kényelmünket, vagy ha jobban tetszik, az ellustulásunkat szolgálja a kulcsnélküli nyitás és indítás, a parkolóasszisztens, a tolatókamera vagy a fűthető kormánykerék.

A biztonságos vezetést segíti a táblafelismerő rendszer, vagy az aktív sávtartó elektronika, amely automatikusan visszakormányozza az autót a sávba, ha azt véletlenül elhagynánk. A holttérfigyelő rendszer a sávváltásokat teszi biztonságossá, a vészfékasszisztens pedig a frontális ütközést próbálja elkerülni, és ha kell, lassítja vagy akár meg is állítja az autót.

Az új Opel kombi elődjéhez képest mind elöl, mind hátul nagyobb utasteret kapott. A vezető fejtere 26 mm-rel nőtt, a hátsó lábtér 28-cal lett tágasab. Kívülről nem is gondolnánk, mekkora hatalmas helyet kínál hátul az ötajtós kivitelnél 33 centivel hosszabb Opel Astra Sports Tourer.

Kívülről nem is gondolnánk, mekkora hatalmas helyet kínál hátul az ötajtós kivitelnél 33 centivel hosszabb Opel Astra Sports Tourer.

Kívülről nem is gondolnánk, mekkora hatalmas helyet kínál hátul az ötajtós kivitelnél 33 centivel hosszabb Opel Astra Sports Tourer.

A csomagtér mérete 540 literes, de lehajtott ülésekkel már 1630 liter áll rendelkezésünkre. A FlexOrganizer sínjei, hálói és rögzítői pedig a csomagok megfelelő elhelyezésében segítenek. Ha úgy akarjuk, a hátsó üléssor a csomagtér felől, gombnyomásra előre dől, 40:20:40 arányban. Az alacsony hátsó lökhárítónak hála, az így kapott sík padlóra könnyen pakolhatunk.

Az igazán szerethető extrák közé tartozik a láblendítéssel nyíló vagy záródó elektromos csomagtérajtó. A német tervezők még arra is gondoltak, hogy ha alacsony garázsban parkol a tulajdonos, a nyitási magasság korlátozható legyen, s így az ötödik ajtó ne ütközzön a plafonba.

Dízelfronton kizárólag 1,6-osokat kínál az Opel a Tourer-hez. A négyhengeres CDTi-k teljesítménye 95-től 160 lóerőig terjed, s az utóbbi, ami az autóteszt során nálunk is járt, egy helyett két turbóval szerelt. Aki egyszer kipróbálja ezt a technikát, biztosan ezzel szeretné megvenni. Az alacsony fordulatszámon jelentkező magas nyomaték jóvoltából bitangul meg tud lódulni, ha odalépünk neki. A maximális erejét 4000-es fordulatnál adja le, a 350 Nm csúcsnyomaték pedig 1500-2250-es fordult között áll rendelkezésre.

Az autó zajkomfort, vibrációkioltás terén is a legjobbak között van. A városi autózás során is könnyedén 5 liter körül tartható az Opel Astra fogyasztás. Pont ez kell egy családi kombiba. A hatsebességes kézi váltó jól kapcsol, a futómű pedig nagyon kellemes szerkezet, hangolásával megtalálták a megfelelő egyensúlyt komfort és sportosság között.

Roppant fifikás rendszer az Opel IntelliLux LED mátrixvilágítása. Automata üzemmódban sosem vakítja el sem a szembejövőt, sem az előttünk haladót, miközben a padkát, ahol a kivilágítatlan biciklisek szoktak kacsázni, vagy az elénk ugró vadak előfordulnak, nappali fénnyel világítja meg.

Az Év Autójának kombi változata 200 ezer forinttal kerül többe, mint a hasonló felszereltségű ötajtós modell. Ez nem összeg ezen a szinten, és bár az új Opel Astra Sports Tourer nem tartozik az olcsóbb autók közé a kategóriában, de cserébe nagyon sokat nyújt. Jól megkonstruált, magas színvonalú, komfortos, minőségi családi autó, amellyel biztos nem hibázik az ember. Okos választás, ami egy későbbi eladásnál is sokat érhet.

Opel Astra Sports Tourer műszaki adatok
Motor: 1598 cm3
Teljesítmény: 160 LE, 350 Nm
Végsebesség: 2200 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 8,9 s

Opel Astra Sports Tourer fogyasztás: 4,4 l/100 km
Opel Astra Sports Tourer  ár: 5 050 000 Ft

Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTi tesztautó ára: 9 815 000 Ft

Opel Astra Sports Tourer vélemények:
Külső: 5
Belső: 5
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Minőségi, kellemes belső, csöndes és tágas utastér, erős, robbanékony dízelmotor, kiváló futómű, alacsony étvágy, jó ár-érték arány
– Lassan kapcsolható váltó

A tesztautót az Opel Magyarország biztosította.