Az valami becsípődés ott a távol-keleti országok autótervezőinél, hogy az első hibrid modell csak és kizárólag ötajtós, ferdehátú kocsi lehet. Még a múlt században a Toyota kezdte a Priusszal, majd a Honda Insight is ilyen volt. És most a Hyundainál is úgy látták, elsőre ez a legmegfelelőbb forma, pedig hát a kilátás elég rossz belőle hátrafelé. Mi több, bombasztikus formatervezésről pedig egyik típus esetében sem beszélhetünk. Innen Európából nézve nehéz ebben rációt találni, ám a lényeg ettől még nem változik, a Hyundai Ioniq megfelelően illeszkedik a gyártó mai arculatába, nem rossz, de nem is túl izgalmas a designja. Konzervatív külső, amivel nem lehet nagyot hibázni, gondolhatták.

Valamiért imádják ott a távol-keleten a ferdehátú hibridek piacra dobását, és nincs ez másként a Hyundai Ioniq Plug-In esetében sem.

Valamiért imádják ott a távol-keleten a ferdehátú hibridek piacra dobását, és nincs ez másként a Hyundai Ioniq Plug-In esetében sem.

A dél-koreaiak tulajdonképpen lemásolták a korábbi Toyota Prius Plug-In Hybrid koncepcióját, de annyival tovább gondolták azt, hogy majdnem egyszerre dobták piacra a Hyundai Ioniq sima hibrid, tisztán elektromos, majd a konnektoros hibrid változatait. Az utastér egyszerű, jól átgondolt, és kellemes. Nem kell hozzá kézikönyv, hogy kikövetkeztessük, mi hogyan működik, ráadásul a kocsi vezetése is nagyon kényelmes.

Amikor a Hyundai Ioniq Plug-in Hybrid 1,6 literes benzin- és villanymotorja összedolgozik, az együttes teljesítménye a 141 lóerőt is eléri. A tisztán elektromos, a hibrid és a kizárólag benzines vezetési mód közötti átmenet olyannyira zökkenőmentes, hogy még a vezető számára is alig érzékelhető. Ha elfogy az áram, s hibridre vált a hajtás, a fogyasztás akkor sem vészes, 5 liter körüli városban.

A Prius-szal szemben azért komoly ütőkártyákkal is rendelkezik a Hyundai Ioniq, csomagtartója nagyobb, karosszériája rövidebb, és bizony az ára is kedvezőbb.

A Prius-szal szemben azért komoly ütőkártyákkal is rendelkezik a Hyundai Ioniq, csomagtartója nagyobb, karosszériája rövidebb, és bizony az ára is kedvezőbb.

A gyáriak szerint a tisztán elektromos Hyundai Ioniq hatótáv a 8,9 kW órás lítium-ion polimer akkumulátorokkal 63 kilométer. – És de szép is volna, ha valóban elmenne ennyit a benzinmotor használata nélkül. A realitás azonban sajnos kevesebbet mutat, a mindennapi közlekedésben a 40-45 kilométer a valós. Persze ez sem rossz, de ezt bármelyik konkurens is tudja. Azért vannak komoly ütőkártyái a koreaiaknak. Például a Hyundai Ioniq csomagtartója nagyobb, karosszériája rövidebb, mint a Priusé, így a parkolás is könnyebb vele.

Ám a legfőbb adu a kezükben a Hyundai Ioniq ár, s bizonyára ezért olyan népszerű nálunk is. Míg a konnektoros Toyota Prius 1.8 Hybrid Plug-in 12,6 millió forinttól indul, addig a Hyundai Ioniq Plug-In Hybrid ár akciósan már 9,5 millióban megállítható. Még a nálunk járt, tényleg gazdag felszereltségű kocsi is alig volt több 10 milliónál. Magyarul, nagyon ésszerű választás a Hyundai tölthető újdonsága annak, aki ebben gondolkodik. Korrekt autó, nem fog csalódni, aki ezt választja.