Ősszel új lemezzel jelentkezik a Hooligans, aminek a dalait Tóth Tibi írja. A fellépéseiken, ahol lehetőség van rá, vonósok is beszállnak, jövőre pedig az Arénában játsszák a nagykoncertjüket.

– Mikor szerezted meg a jogosítványodat?
– Tizennyolc éves voltam, amikor behívtak katonának, és ott megszereztem a hivatásos jogsit, hogy sofőr lehessek, és lettem is. IFA-t és Rábát vezethettem. Szerencsére a szippantóssal nem kellett mennem.

– Mi volt az első saját személyautód?
– A leszerelés után jó darabig nem ültem a volán mögé. Először is azért, mert elvették a jogsimat ittas vezetésért. Nem volt ugyan nagy százalék, nem volt hosszú idő, de pénzem se volt saját autóra, úgyhogy ritkán vezettem. Aztán huszonnyolc éves koromban vettem egy Ford Scorpio-t.

A Hooligans együttes egész évben koncertezik, így aztán Tóth Tibinek, az együttes gitárosának sincs sok szabad ideje.

A Hooligans együttes egész évben koncertezik, így aztán Tóth Tibinek, az együttes gitárosának sincs sok szabad ideje.

– Miért azt?
– Kinézettre az jött be, egy amerikai típus. Nagyon kényelmes volt, jó volt vele a városban furikázni. Igazából nem volt rá szükségem, brahiból vettem, hogy visszalendüljek a vezetésbe.

– Illett a rockerséghez?
– Valószínűleg igen, de ez a része nem foglalkoztatott.

– Mennyit jártál vele?
– Többnyire a barátom vezette. Odaadtam neki és ő vitt mindenfelé. Nagyképűen mondhatnám azt is, hogy a sofőröm volt, de ezt nem kell komolyan venni.

– Milyen autóid voltak utána?
– Előbb egy VW Passat, aztán egy Volvo XC 90, és most egy Range Rover Sport.

– Miért váltottál?
– Igazából csak ezt az utóbbit vettem tudatosan magamnak. Két típus között hezitáltam. Legjobban egy Mercedes G osztályra vágytam, de az nem fért be sehova. Elhoztam a szalonból, de nem tudtam beállni vele a garázsba és még egy jó pár helyre, így maradt a másik. Tetszik, hogy sportosan, férfiasan letisztult, mentes a csiricsáré dolgoktól. Volt olyan márka, amit lejárattak a bűnözők, vagy nem éreztem, hogy passzolna hozzám. Kintről, Németországból rendeltem fekete belsővel, mert az itthon nem volt.

– Mi van benne, amitől jó?
– Nagyon erős, a visszapillantó követi a tolatást, nagyon jó benne a monitor. Egyedül kormányfűtést nem kértem, mert nem vagyok fázós, úgyhogy sok értelmét nem láttam.

– Jár ezzel a zenekar is?
– Néha felvesszük egymást, de fellépésre zenekari busszal járunk. Az utóbbi legfőbb oka, hogy koncert előtt kerülök minden stresszes helyzetet, és utána is inkább nyugalomra vágyom. Nem menőzök a rajongók előtt.

– Hogyan vezetsz?
– Biztonságosan. Nem vagyok vakmerő, betartom a követési távolságot. Talán egyszer büntettek meg gyorshajtásért, egyszer pedig hibásan vettem meg a matricát. Parkolásért is csak úgy, hogy amíg elmentem megvenni a jegyet, kirakták a mikulás csomagot, de aztán jóváírták.

Előbb egy VW Passat, aztán egy Volvo XC 90, és most egy Range Rover Sport.

Előbb egy VW Passat, aztán egy Volvo XC 90, és most egy Range Rover Sport.

– Hova jársz az autóddal?
– Például Bécsbe hangszerboltba, mert ott még a földön maradtak az árak, vagy koncertekre ugyanoda. Távolabbra ott vannak a repülők. Külföldön még nem béreltem autót.

– Mi volt a legnagyobb sebesség, amit kipróbáltál?
– 180-190 külföldi autópályán, ahol biztonságos volt az út, de nem vonz a sebesség.

– Mi volt a legjobb autó, amiben ültél?
– A Mercedes, amit vissza kellett vinnem. Nem nagyon szeretem a sportkocsikat. Nem is ülök bele még kipróbálásra sem.

– Mikor szeretsz vezetni egyedül?
– Néha kikapcsolódásként napközben, de este nem. Olyankor mindig magam mellé veszek valakit. Társas lény vagyok, jó beszélgetni valakivel.

– Ha más vezet, olyankor mi van?
– A zenekari buszban a sofőr mögé ülök, más kocsiban mellé, de akkor nagyon kapaszkodom. Egészen addig, amíg meg nem győződtem arról, hogy biztonságosan vezet. Volt már párszor, hogy segítettem a taxisnak, nehogy neki menjünk valaminek. Sok a figyelmetlen közöttük, de én az anyós ülésen is vezetek.

– Mit csinálsz az autóban?
– Telefonálok kihangosítóval, saját CD-ket hallgatok, mert a rádiók ugyanazokat számokat játsszák és ismételgetik körbe-körbe. Ezt már nagyon unom. Enni nem lehet nálam, vigyázok a tisztaságra, meg az épségére. Ha felfedezek rajta egy karcolást, már minden bajom van és viszem, hogy csinálják meg. Szeretem, ha rendben van rajta minden.

– Stoppost felvennél?
– Elég régen nem láttam már. Szerintem lehet, hogy nem is divat.

– Szoktad más autóját vezetni?
– Az unokatesómét igen. Mercije volt, most Audi-ja van.

– Ha sok pénzed lenne, mit vennél?
– Szeretem azt, amim van. Legfeljebb a G Mercit, és vennék hozzá egy házat, hogy beférjen.