GrandCoupé – vagyis magyarul nagy kupé. Az elnevezés azonban csalóka, mert ez a kocsi sokkal inkább limuzinos, mintsem kupés. A Renault Mégane négyajtós változata legutóbb már nem is csatlakozott a sorozathoz, előzőleg például Fluence-nek hívták, s a fejlődő piacokra szánták. A mostani modell viszont már egyértelműen a Mégane-családhoz tartozik.

Jól sikerült formája van a Renault Mégane GrandCoupénak, ugyanakkor érdekes, hogy mennyire számít egy autónál a szín. Az autóteszt alatt nálunk járt metálvörös kocsin ugyanis nem igazán jött át jól, mennyire szépek ennek a szedánnak a finoman elnyúló vonalai. Főleg az érdekes hátsó piros lámpákat nyomja el ez a fényezés.

Az, amiért a Renault GrandCoupénak nevezi ezt a limuzint, annak talán az lehet az oka, hogy az övvonal lágyan felfelé húzódik kupéformát imitálva, a hátulján nagyobb, elnyújtottabb a C-oszlop, emiatt amúgy a kilátás is korlátozottabb, a csomagtartó pedig egy apró szárnyban végződik. De bárhogy is próbálják csűrni-csavarni a franciák, ez azért mégiscsak egy szedán, mégha igazán stílusos és tetszetős is.

A Renault Mégane GrandCoupé azért mégiscsak egy szedán.

A Renault Mégane GrandCoupé azért mégiscsak egy szedán.

Az utastérben természetesen ugyanaz a kép fogad, mint a többi Renault Méganeban. A belső hozza az alsó-középkategóriában elvárható minőséget, néhány érdekes francia megoldással megfűszerezve. Persze a németek ma már olyan színvonalat diktálnak ebben az osztályban is, hogy elengedhetetlen a jó minőség. A Renault Mégane GrandCoupéban már legtöbb helyen puha, szivacsos műanyagot vagy puha bőrborítást találunk, kemény plasztikot csupán a műszerfal alja és a középkonzol szélei kaptak.

A középkonzolra szerelt méretes, 8,7 colos táblagép-szerű központi kijelző a kocsi agya. A 280 ezer forintos Renault R-Link 2 rendszerből kiválaszthatjuk például, milyen legyen az autóban a hangulatvilágítás. A sokrétű menürendszerből állíthatja be a sofőr az előtte lévő műszeregységet is. Ha akarjuk csak fordulatszámmérő, sebességmérő, vagy Eco-mutató jeleníthető meg.

A Renault Mégane GrandCoupéban már legtöbb helyen puha, szivacsos műanyagot vagy puha bőrborítást találunk, kemény plasztikot csupán a műszerfal alja és a középkonzol szélei kaptak.

A Renault Mégane GrandCoupéban már legtöbb helyen puha, szivacsos műanyagot vagy puha bőrborítást találunk, kemény plasztikot csupán a műszerfal alja és a középkonzol szélei kaptak.

Akik nem szeretnek belavírozni a parkolóhelyre, vagy nem érzik úgy az autót, azoknak megérheti 200 ezer forintért az Easy Parking csomag. Ebben az Easy Park Assist parkolóasszisztens van első, hátsó és oldalsó radarokkal, tolatókamera, plusz holttérfigyelő. Az önparkoló rendszer kényelmessé teszi az életünket, de nem tökéletes szerkezet. A Renault Mégane teszt során többször is kipróbáltuk, s bár merőlegesen profin beáll a szabad helyre, de a jobbunkon ülő anyósunknak már nehéz kiszállni, annyira közel parkol a szomszédhoz.

A taxisok szerették a Renault Fluence-et, mert olcsó, nagy és kényelmes volt. Ezen jó tulajdonságok közül az utóbbi kettővel a Renault Mégane GrandCoupé is bír. A helykínálat teljesen rendben van, sem elöl, sem hátul nincs oka panaszra még a méretes testalkatúaknak sem. A hátsó lábtér óriási, a fejtér a kupés tetővonal ellenére is jó. Egyedül a második sorba való beszállásnál kell kicsit odafigyelni a kobakunkra. Széltében bár elfér három felnőtt, az azonban jelzés értékű, hogy a hátsó ülések kiképzése inkább kétszemélyes.

A limuzinokat a nagy raktér miatt is választja az ember, nos, a Renault Mégane GrandCoupé mérete alapból 550 literes csomagtartót kínál, ami 987 literre bővíthető a lehajtott ülésekkel. Ugyanakkor érthetetlen, hogy miért nincs a csomagtérajtón egy valódi nyitógombot. Ez a művelet az utastérből vagy a távirányítóról végezhető el. Mondhatnánk apróság, de nem az, mert zavaró, amikor csomagokkal a kézben szembesülünk ezzel a megoldással. Ráadásul ez a négyajtós Renault Mégane csúcsmodellje.

A GrandCoupé az 1,6-os szívó benzinmotorral nem aszfaltbetyároknak való. Már a számokból is sejteni lehet, hogy a 114 lóerős teljesítménnyel és a 156 Nm-es nyomatékkal meglehetősen vérszegény darab, és ha innen nézzük, nem is okozott meglepetést az autóteszt alanya. Talán az Euro6-os normáknak esett áldozatául, vagy valami más lehet az oka, de a lényeg, a teljesítménye meglehetősen szerény, leginkább az úrvezető típusoknak ajánlott.

Ha kíméletlenül forgatjuk a motort, akkor lehet valamelyest dinamikusan haladni, de annak meg mi értelme? Az ECO gomb megnyomásával pedig még tovább ronthatjuk az amúgy sem acélos robbanékonyságot, ekkor még lustább az erőforrás. Ráadásul még a Renault Mégane GrandCoupé fogyasztás sem éppen álomszerű, városban simán eszik 8-9 litert. Nem vitás, a nyomatékos és takarékos dízelek kelendőbbek lesznek és jobb választások is. A Mégane puha futóműve ugyanakkor még a pocsék budapesti utakon is jól vizsgázott. Az úthibák sajnos képesek megvezetni a széles abroncsokat, de ez nem a kocsi hibája.

Az olcsó Fluence-hez képest a Renault Mégane GrandCoupé ára már nem a válságszedán színvonalát képviseli, de kiforrott, kifinomult autó, az eleganciára, a minőségre és a divatra kényes ügyfeleknek készült. Nem jár rosszul, aki ezt választja, csak ne a belépő alapmotorral.

Renault Mégane műszaki adatok
Motor: 1598 cm3
Teljesítmény: 114 LE, 156 Nm
Végsebesség: 190 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 11,8 s

Renault Mégane fogyasztás: 6,9 l/100 km
Renault Mégane ár: 4 699 000 Ft

Renault Mégane GrandCoupé 1.6 SCe Intens tesztautó ára: 6 554 000 Ft

Renault Mégane vélemények
Külső: 4
Belső: 4
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Kényelmes futómű, kellemes és tágas belső, jó minőség, stílusos forma
– Kívülről nem nyitható a csomagtartó, vérszegény benzinmotor, rossz oldalralátás, hátul lecsapott fejtér