Egy tisztább és csendesebb világ felé fordult a Volkswagen. A 2015-ös amerikai dízelbotrány után a wolfsburgi cég vezetősége kiadta a parancsot, felhagynak a gázolajos motorok fejlesztésével, és a jövőben az elektromos hajtásra koncentrálnak. Így hát sorra jönnek ki az elektromos és hibrid VW modellek.

Az egyik ilyen a Volkswagen Golf GTE, amely a benzines GTI és a dízel GTD mellett a legerősebb a palettájukon. A Golf konnektorról is tölthető hibrid-sportváltozata csak apró módosításokban tér el a testvéreitől. A VW GTE az elektromos Golf LED-es lámpáit kapta meg, és számos sportos elemet vett át a GTI és GTD modellektől. Bárhonnan is nézzük, a hetes Golf még mindig nagyon jól mutat, és ez a jól felszerelt GTE-re is igaz.

A VW GTE az elektromos Golf LED-es lámpáit kapta meg, és számos sportos elemet vett át a GTI és GTD modellektől.

A VW GTE az elektromos Golf LED-es lámpáit kapta meg, és számos sportos elemet vett át a GTI és GTD modellektől.

Az utastérben szinte minden dekorációs elem azonos a GTI-ével, csak a szín és a felirat más. Kifejezetten a Volkswagen Golf GTE számára készült az új cockpit, a Premium multifunkciós kijelzővel és a sebesség-kijelzőt is tartalmazó kombinált műszeregységgel, így könnyen nyomon követhetjük az éppen igénybe vett üzemmódot: belsőégésű motor, elektromos hajtás, Boost (amikor mindkét motor egyszerre gyorsít) vagy rekuperáció.

Az is mindig egyértelmű, hogy a hajtásrendszer energiát fogyaszt, vagy éppen visszatáplál. A precízen összeszerelt utastér amúgy épp oly minőségi, komfortos és kényelmes, mint a többi Golfban, jó benne utazni. A VW Golf GTE-ben nincsenek extrém megoldások, mint a japán hibridekben, megmaradt a valóság talaján. Tulajdonképpen arra találták ki, hogy a mindennapi közlekedés gazdaságosabb legyen, így értelemszerűen a rövid városi használatra a villanymotort kapcsoljuk.

A gyári adatok szerint akár 50 kilométert is elmehetünk az 1,4 literes turbós benzinmotor bekapcsolása nélkül. Valamilyen szimulációs szisztéma szerint mérve vagy a gázpedál lehelésével talán igazolhatók is a számok, ám a dízelbotrány óta tudjuk, nem kell mindent elhinni, amit a gyártók megadnak.

A VW Golf GTE-ben nincsenek extrém megoldások, mint a japán hibridekben, megmaradt a valóság talaján. Tulajdonképpen arra találták ki, hogy a mindennapi közlekedés gazdaságosabb legyen.

A VW Golf GTE-ben nincsenek extrém megoldások, mint a japán hibridekben, megmaradt a valóság talaján. Tulajdonképpen arra találták ki, hogy a mindennapi közlekedés gazdaságosabb legyen.

Az autóteszt során a városi furikázást kipróbálva azt tapasztaltuk, hogy ez a hatótáv épp oly szűrreálisnak tűnik, mint a világbéke. Ügyes lábbal és a fűtést-hűtést mellőzve jó, ha 35, de inkább kipufogásmentes 30 kilométert tehetünk meg a padlóba épített, 8,7 kWh-s, konnektorból is tölthető lítiumion-akkumulátorral. Amúgy ezt gyakorlatilag az összes konnektoros hibrid teljesíti, a forgalmi dugók pedig tovább faragják a hatótávot.

Összességében persze elmondható, hogy a napi munkába járáshoz, bevásárláshoz elegendő távolság tehető meg, és a 102 lóerős villanymotor dinamikája nagyon jó és folyton gyorsításra csábító. Az e-motor már az indulás pillanatától kínálja maximális forgatónyomatékát, míg a belsőégésű erőforrásnak bizonyos mértékig fel kell pörögnie ehhez. Pontosan ezért gyorsít álló helyzetből vagy az előzések során olyan dinamikusan, mindenkit maga mögött hagyva a VW Golf GTE.

Az elektromos motor akkumulátora egyszerűen otthon, a háztartási hálózatról vagy a nyilvános töltőállomásokon feltölthető. Úgy 4 óra elteltével teljes töltéssel indulásra készen áll a folyadékhűtésű lítiumion-akkumulátor, ám a nagyobb teljesítményű utcai állomásokról akár a felére, 2 óra 15 percre is csökkenthető a tankolás ideje. Fékezéskor a kétütemű Golf minden üzemmódjában táplál vissza energiát, amit a nagyfeszültségű akksi tárol, s a későbbiekben az út során ideálisan felhasználható.

Nem mondunk újat azzal, hogy a hibridautók még mindig drágák, ám a Volkswagen Golf GTE ár tekintetében a relatíve olcsóbbak közé tartozik. A német modell 11,88 millió forintról indul, ami bő félmillió forinttal drágább ugyan az e-Golfnál, ám legfőbb és legközelebbi riválisa, a Toyota Prius plug-in még húzósabb, 12,47 millióért vehető meg. Szóval bármely szokatlanul is hangzik, a VW GTE a megfizethetőbb. Az Audi, BMW vagy Volvo hasonszőrű modelljei pedig még drágábbak.

Az autóteszt alatt az volt az érzésünk, hogy a VW hibrid kettős énnel bír. Az egyik a takarékos és környezetbarátabb, a másik a benzinmotoros vadabb. A Golf GTE leginkább azoknak szól, akik a hétköznapokon, a munkába járáskor inkább az olcsóbb elektromos módban közlekednek, ám, ha a helyzet megengedi, akkor szeretik megnyomni a gázt, s élvezni a 200 lóerő feletti teljesítményt.

VW Golf GTE műszaki adatok
Motor: 1395 cm3
Teljesítmény: 204 LE, 350 Nm
Végsebesség: 217 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 7,6 s

VW Golf GTE fogyasztás: 5,4 l/100 km
VW Golf GTE ár: 11 880 000 Ft

Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI Plug-In-Hybrid tesztautó ára: 13 967 260 Ft

VW Golf GTE vélemények:
Külső: 5
Belső: 5
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Csendes, emissziómentes üzem akár autópálya tempóval, kiváló minőség, kellemes utastér, gyors motor
– Megvalósíthatatlan katalógusfogyasztás, magas vételár, ChAdeMo gyorstöltés nem támogatott