A+ A A-

DS3 1.6 BlueHDi 120 Sport teszt - Csinos túlkoros

Stílusos, szép kis autó a DS3, ám alig nyújt többet az előző generációs Citroen C3-nál, amely az alapjául szolgált.

Nem volt az egy jól megtervezett lépés, ahogy a Citroen megalkotta a maga prémiummárkáját. A csúcsmodellt kivéve, a DS kínálata a Citroen drágán árult átrajzolt típusaira épült, amelyek ráadásul mára kissé el is fáradtak.
A DS3 gyakorlatilag a Citroen C3 háromajtós változata, s bármennyire is csinos, a formája már kicsit túlkoros. A C3 2009-ben debütált, s bár az évek során mára elkopott a Citroen embléma és az előtag is az autó esetében, azóta keveset változtattak rajta. Igaz, más lett a lökhárító, a hűtőrácsot áttervezték, tettek rá jó sok krómot, és megkapta az új első LED-es fényszórókat, amitől azért frissebbnek hat.

Hirdetés

A nappali menetfény igazán stílusos, s jól illik a kis párizsi divatcikkhez. Sőt, a DS3 tervezői még csavartak is egyet rajta azzal – mint akárcsak a nagyobb Audiknál –, hogy futófényes indexszé változik irányjelzéskor. Ha némi egyediség vagy meglepő kell, a franciákra azért mindig lehet számítani. Még mindig vagány a fordított cápauszonyt formázó B-oszlop, valamint a kéttónusú karosszéria/tető. Egyébként 44 féle színkombináció (11 karosszéria- és 4 tetőszín) választható.
Az ajtók hatalmasra nyílnak, így a beszállás kényelmes mindkét sorba. Az egyetlen hátulütője, hogy szűkebb parkolónál kicsit nehézkes a kiszállás. A DS3 belterében egy az egyben a C3-as műszerfala köszön ránk. Úgy tűnik, itt már elfogyott a lendület vagy az akarat a módosításhoz és kimerült abban, hogy vannak új kárpitok és belső díszítőelemek. Ennél azért jóval több frissítést elbírt volna a DS3 utastere. Az autóteszt alatt az üléspozíciót nem éreztük az igazinak, kicsit messze van a kormány, bár némi kárpótlás, hogy a bőrülések viszont nagyon kényelmesek. No meg kellően drágák is, a Nappa bőrkárpit felára 900 ezer forint. A modernizáció jegyében már érintőkijelzővel szerelik a DS3-at is, ami így szintén megkapta a PSA-konszern kissé túlbonyolított, de jó kis rendszerét.
Valószínűleg a legjobb választás a motorok közül a már jól ismert 1.6 BlueHDi dízel. A 120 lóerős, 285 Nm-es nyomatékú verzió a legerősebb a három közül a kínálatban. A hangja nem a legszebb, de megbocsájtunk neki a tankolásoknál, ugyanis még durván használva sem eszik többet 5,5 liternél városban, normális módban pedig még az 5 litert sem éri el a DS3 fogyasztás. Szóval pazar, menni is tud, és ha kell, a gyorsulása is rendben van.
A DS3-nak nincs sok ellenfele, ám meglehetősen szűk a vásárlóréteg is ebben az osztályban. A Fiat 500, illetve az Opel Adam is jó és stílusos autó, bár utóbbi kettő kisebb utasterű. Mindegyikük sajátja a borsos ár, a mi tesztautónk például közel 9 millió forintba kerül, ami már gondolkodóba ejtő. Használtként talán jobban megéri ez a csinos kis francia.

Utoljára frissítve: 2017. április 13., csütörtök 17:06
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!