Ha valaki sportos szabadidő-autóra vágyik, ma már 75 különféle modell közül választhat a magyar piacon. Most a Renault is újra próbálkozik a Koleosszal, pedig a 2007-ben bemutatkozott modell nem volt túl népszerű, még ha nem is volt rossz autó. A formabontó külsejű előd után igazi európai stílusú SUV-al jöttek ki a franciák. A Renault Koleos 2017-es változata teljes megújulást hozott, s a továbbra is Dél-Koreában készülő kocsi tökéletesen belesimul a gyártó mostani kínálatába.

Az orrát, a fényszórók alá nyúló C alakú nappali menetfényt a Talismantól és a Mégane-tól örökölte, és a hasonlóság nem is véletlen, hiszen a modellek tervezése egyszerre folyt, csak az új Koleos később jutott el Európába. De egy a lényeg, Anthony Lo főtervező és csapata remekül érti a dolgát, mert bárhonnan is nézzük, az új Renault Koleos 2017-ben szép és mutatós autóvá avanzsált. A második generáció 4670 mm hosszú, tengelytávja 2710 mm, így 12 centivel nagyobb, mint az elődje.

Az persze nem meglepő, hogy a Renault Koleos méretek alig térnek el a Nissan X-Trail adataitól, és hát nem is csináltak abból titkot, hogy ugyanazt a padlólemezt használták. A forma és a belső azonban teljesen más. A mezőny vitathatatlanul erős, ám az új Renault Koleosnak az egyedi stílusával van keresnivalója ebben a nagyon sűrű osztályban. Nemcsak kívül nagy az autó, belső terét is a szegmens legnagyobbjai közé sorolta a Renault, kiemelve a 28,9 centiméteres hátsó térdhelyet. És valóban hatalmas a tér, akkora, hogy akár hét üléses is lehetne, de nem az. Aki olyat akar, az válassza az Espace-t, gondolták a franciák.

A Renault Koleos 2017-es változatát a felszereltséggel igyekeztek egy picit magasabbra pozicionálni a konkurenseknél.

A Renault Koleos 2017-es változatát a felszereltséggel igyekeztek egy picit magasabbra pozicionálni a konkurenseknél.

A műszerfal egyébként szintén nagyon hasonlít a testvérmodellekére, ugyanaz a design, mint az újabb Renault modellek esetében. A nagy szabadidő-autót a felszereltséggel igyekeztek egy picit magasabbra pozicionálni, mint a konkurensek. A hűthető-fűthető ülésektől kezdve a Bose hifi csúcsváltozatáig igazán sok finomság rendelhető bele.

A motorválasztékban van benzines és két dízel is, de hozzánk csak az utóbbiakat hozzák. Az 1,5-ös dCi 130, a 2,0 literes 175 lóerő teljesítményű. A Renault Koleos árlista a hasonló felszereltségű Talisman Grandtouréhoz igazodik, a legolcsóbb francia óriás 8 599 000 forintról indul. Ez nem rossz, ahogy maga az autó sem. A Koleost kiválóan integrálták a mai Renault modellek közé, formailag nagyon jól illeszkedik a sorba. Remek választás lehet azoknak, akik jó autót keresnek, de nem akarják pluszban megfizetni a Made in Germany logó vagy matrica árát.