Bár az elektromos meghajtásra épülő hybrid rendszerek árnyékában, de a gázüzemű autók is folyamatosan fejlődnek. Az ősszel piacra kerülő gázos Skoda Octavia ugyanis már nem kevesebb, mint 500 kilométert képes majd megtenni környezetkímélő üzemmódban, amihez a 130 lovas 1.5-ös TSI még pluszban 190 kilométer biztosít.

A közel 700 kilométeres hatótáv pedig már a széleskörű földgázellátás nélküli területeken is biztonságos használatot jelenthet. Többek között a szívószelepek változó vezérlésének köszönhetően ez a motor rendkívül gazdaságos, hiszen a Skoda Octavia G-TEC esetében 3.4-3.6 kilogramm földgáz-, illetve 4.6 liter benzinfogyasztással számolhatunk 100 kilométerenként.

A megújult külsővel érkezik az új Skoda Octavia G-TEC is.

A megújult külsővel érkezik az új Skoda Octavia G-TEC is.

Mindezt úgy, hogy a földgáz rendkívül tiszta égésfolyamata következtében CNG-üzemmódban mintegy 25 százalékkal csökken a szén-dioxid-kibocsátás a benzinüzemhez viszonyítva, kevesebb nitrogén-oxid kibocsátással, koromrészecskék pedig nem keletkeznek.

Semmiképpen nem elhanyagolható lehetőség ez még akkor sem, ha hazánkban a CNG gáztöltő állomások fejlesztése erősen megtorpant. Igaz, évente még így is több millió köbméter bio- és földgázt használunk fel üzemanyag formájában, amivel sok ezer tonna szén-dioxid légkörbe jutását sikerül elkerülnünk. Ugyanakkor tény és való, hogy míg Nyugat-Európában komoly adókedvezményekkel segítik ezt a folyamatot, itthon bőven volna még pótolnivaló, akár a központi intézkedések, de akár az infrastruktúra megfelelő kialakításának terén is.