Mostanában nem sok újdonsággal hódít vevőket a japán cég. A ráncfelvarrás korát éli a márka Európában.

A megújult Toyota RAV4 fazonigazításával egy időben nemcsak új dízelmotor, de hibrid hajtáslánc is került a kocsiba. A 2016-os verzió olyan fazont kapott, mint amit az Aurison látni, és ezzel összhangba került – hivatalos nevén – a Toyota Under Priority család megjelenésével.

Vitathatatlanul egyedi a kinézet, a frissítésnek köszönhetően modernebbnek hat, de láttunk már szebbet az autóiparban. Elöl új a lökhárító, a húzott fényszóró, amelyek a halogén mellett már LED-es kivitelben is kaphatók, valamint a központi hűtőrács szélesebb lett, míg az alsó, trapéz alakú maszk jelentősen megnőtt.

Hátul szintén megváltozott a Toyota RAV4 lökhárítója, a korábbinál jobban kiemelve az autó szélességét, és a hátsó fenékvédő lemez szintén látványosabb lett.

Hátul szintén megváltozott a Toyota RAV4 lökhárítója, a korábbinál jobban kiemelve az autó szélességét, és a hátsó fenékvédő lemez szintén látványosabb lett.

Hátul szintén megváltozott a lökhárító, a korábbinál jobban kiemelve az autó szélességét. A hátsó fenékvédő lemez szintén látványosabb lett. Új még a csomagtérfedél és a lámpák, amelyek itt is LED -ekkel világítanak immár. Ezek éjszaka elég dögösen mutatnak. Oldalról talán csak az új küszöbborítás és az új kerékív tűnhet fel. Nem túl nagy dolgok ezek, de jól látható módosítások. Karakteresebb formát kapott a Toyota RAV4, és ezzel valamelyest fenntartható még az érdeklődés a modell iránt.

Azért persze vannak más módosítások is, amelyek nem láthatók. A korábbiakhoz képest változott a lengéscsillapító és a rugók hangolása, és dolgoztak a futómű egyéb részletein is. Jó is ez a módosítás a rossz magyar utakon használva, eltüntetve az úthibákat, már amennyire ezt lehet.

A Toyota RAV4 esetében belül is volt mihez nyúlni, és legjobban talán a komfortérzeten kellett csiszolni. A felhasznált anyagok ott puhák, ahol annak kell lenniük, és a kevésbé látható és tapogatott helyeken olcsóbbak. Gazdasági szempontból bizonyára indokolt ez a kettősség, de egyben az is felötlik az emberben, hogy milyen snassz ez a megoldás. És bizony nem javít az összképen a pár műanyag dekorelem sem, amelyek elég egyszerűnek tűnnek. Azzal próbálták növelni az összbenyomást, hogy az ajtópanelek borítását és a középső kartámasz kárpitját is áttervezték.

Eltűnt a Toyota RAV4 műszerfaláról a sokat kritizált, a nyolcvanas évek hangulatát idéző kvarcóra, helyette a középkonzol 7 colosra nőtt érintőképernyőjéről olvasható le a pontos időt.

Eltűnt a Toyota RAV4 műszerfaláról a sokat kritizált, a nyolcvanas évek hangulatát idéző kvarcóra, helyette a középkonzol 7 colosra nőtt érintőképernyőjéről olvasható le a pontos időt.

A műszerfal nem túl bonyolult, ahogy azt a Toyotáktól megszokhattuk. Újdonság, hogy megváltozott a műszeregység, amelyben színesre váltott a 4,2 colos középső kijelző, de másabb a középkonzol és a váltókar körüli rész is. Túl azért nem variálták a japán népautó belsejét, hogy a világ bármely piacán gyorsan megértsék a működését.

Eltűnt a Toyota RAV4 műszerfaláról a sokat kritizált, a nyolcvanas évek hangulatát idéző kvarcóra, helyette a középkonzol 7 colosra nőtt érintőképernyőjéről olvasható le a pontos időt. Azért maradtak erősen kritizálható pontok. A középkonzol alsó részén lévő gagyi, múlt századi gombok, és például az ülésfűtés kezeléséhez kialakított kapcsoló. Aki 8-9 millió forintot fizet egy autóért, elvárhatja, hogy minőségibb és modernebb dolgok legyenek benne, s ne a retro érzése fogja el.

Persze vannak dicsérendő pontjai is a Toyota RAV4 -nek. Roppant szellős a tér benne, elöl-hátul egyaránt jut hely az utasoknak, a csomagoknak. Az ülések kényelmesek, és az elsők elég jól tartják is a testet. A hátsó lábtér óriási és sík padlójú, nem mintha bárki szteppelni akarna, de megkönnyíti a beszállást, és a terpeszkedésben is jó szolgálatot tesz. A második üléssor akár még három felnőttnek is elegendő rövidebb távra. A kényelmet növeli, hogy hátul is szabályozható dőlésűek a támlák. Az 547 literes csomagtartó bőséges helyet kínál.

A felfrissített RAV4 vezetése amolyan jó kis semleges, országúton és autópályán sem hagy mély emlékeket a sofőrben. Igazából becsülettel teszi a dolgát, amit a Toyota-vásárlók elvárnak tőle, azt hozza, ám semmi plusz. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy nagy dolgokat nem is vár egy ilyen SUV-től a vevő. Az elsőkerék-hajtású változat kevésbé agilis, szerpentinen viszonylag hamar kezdtek kipörögni a kerekek, és tolja az orrát kissé. Bár nem kimondottan terepjáró, azért több köze van ahhoz az osztályhoz, mint a vetélytársai többségének. Kialakításából adódóan földúton is könnyebben boldogul a 17,8 centiméteres hasmagasságú Toyota RAV4. Persze zömében városban használják ezeket az autókat. A japánok kedvelt sportos szabadidő-autóját kátyútűrő és járdamászásra is alkalmas futómű erősíti, s ez az egyik lényeges és jó tulajdonsága.

A kocsi fogyasztása nem kényezteti el tulajdonosát. A gyári vegyes használatra megadott 4,7 litert felejtsük el, ahogy van. A realitás inkább a 7 literhez jár közelebb. Elgondolkodtató, hogy a Volkswagen dízelbotránya után még mindig ennyire irreális adatokkal mernek operálni a gyártók. Az étvágy csökkentésén a hatsebességes váltó sem segít, mert a hatodikat igazából csak városon kívül tudja használni az ember, mivel annyira keveset pörög a motor, hogy egyszerűen nem lehet teljesen felkapcsolni. Aki spórolósan szeret vezetni, annak inkább a hibridváltozatot ajánljuk. A 143 lóerős teljesítménye nem ígér sok élvezetet, de menet közben meglepetést okoz a 2,0 literes D4-D dízelmotor, mert nagyon jó a dinamikája, érezni, hogy van benne kakaó. A 320 Nm-es nyomaték rendesen meglendíti az 1535 kilós kocsitestet.

A Toyota kivívott egy előkelő pozíciót mára magának a világ autógyártásában, és ehhez mérten szabhatja az árait. A felfrissített Toyota RAV4 nem olcsó autó, de így is veszik, és a felmérések alapján a gyártó vásárlói a legelégedettebbek közé tartoznak világszerte.

Toyota RAV4 műszaki adatok
Motor: 1995 cm3
Teljesítmény: 143 LE, 320 Nm
Végsebesség: 195 km/h
Gyorsulás 0–100 km/óra: 9,6 s

Toyota RAV4 fogyasztás: 7,2 l/100 km
Toyota RAV4  ár: 7 100 000 Ft

Toyota RAV4 2.0 D4-D Trend tesztautó ára: 9 430 000 Ft

Toyota RAV4 vélemények
Külső: 4
Belső: 3
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Megbízhatóság, tágas belső, remek LED fényszórók, kényelmes ülések
– Túlszervózott kormány, itt-ott olcsó anyagok