A már jól bevált, évtizedek óta használt recept szerint készítették a németek az Arteont. A legnagyobb Volkswagen limuzinnál ugyanazokat a kliséket alkalmazták, mint más márkák is korábban. De ez nem baj, mert a végeredmény önmagáért beszél, sportos-morcos orr, aerodinamikus körvonalak, ablakkeret nélküli ajtók, markáns farkialakítás. Szóval a sablonosság nem jelent egyet a fantáziátlansággal, mert a Volkswagen Arteon teszt alatt nálunk járt modell semmivel sem összetéveszthető autó. Pedig voltaképpen nem más, mint a Passat ötajtós kupé kivitele, csak már nem CC-nek hívják.

A Volkswagen Arteon teszt során nálunk járt modell kupéformája jóval látványosabb, sportosabb volt, mint az alapjául szolgáló Passat.

A Volkswagen Arteon teszt során nálunk járt modell kupéformája jóval látványosabb, sportosabb volt, mint az alapjául szolgáló Passat.

Egyébként az 1973-ban bemutatott, Giorgetto Giugiaro által tervezett első Passat is hasonló karosszériatípussal jelent meg, csak aztán néhány évtizedig jegelték ezt a formát. De hát az idők változnak, és sokszor a divat is ismétli önmagát. Persze a modell designja rendesen elkülönül a Passatétól, más az orra, más a feneke, no meg a sziluettje is a kupés vonalak miatt. A teteje alacsonyabb a szokásosnál, és laposabb szögben építették be a hátsó szélvédőjét.

Karakteres és stílusos a lámpákat a hűtőráccsal egybeolvasztó orr. A sportautóktól vették, hogy előre-hátra keret nélküli ablakok kerültek. A külsőn nehéz hibát találni, ráadásul a VW Arteon R-Line felszereltsége további különleges külső stílusjegyeket is tartalmaz.

Például az eltérő lökhárító miatt morcosabb az eleje, dögösebbek az alufelnijei, a hátsó lámpái LED-technikájúak, krómozott díszléceket találunk az oldalablakok körül, és szintén krómozott az oldalvédő díszléc alul. Ízlés terén nem sok szégyellnivalója lehet annak, aki ezt az autót választja. A Volkswagen Arteon teszt során próbált autónkban belül ugyanaz a kép fogadott, mint a Passatban. Igazából nem is nagyon volt értelme módosítani az elemeken, mert minden kiváló minőségű, a komfortérzet csak egy nyúlfarknyival gyengébb az Audinál.

Az Arteonban belül ugyanaz a kép fogad, mint a Passatban. Igazából nem is nagyon lett volna értelme módosítani, hiszen minden kiváló minőségű, a komfortérzet éppen csak gyengébb az Audinál.

Az Arteonban belül ugyanaz a kép fogad, mint a Passatban. Igazából nem is nagyon lett volna értelme módosítani, hiszen minden kiváló minőségű, a komfortérzet éppen csak gyengébb az Audinál.

A sofőr előtt a hagyományos analóg műszerek helyett ebben is a digitális Active Info Display kijelzőfelületet találjuk, amelyen a sebesség- és fordulatszámmérőtől és a kilométer-számlálótól egészen a részletes menetadatokig, vagy a vezetői segédrendszerek üzemének vizuális kivetítéséig, sok mindent megjeleníthetünk. Növeli kényelemérzetünket az R-Line logóval és díszvarrásokkal készülő, bőrbevonatú multifunkciós sportkormány, illetve az opcionális dekorbetétek is. Igazán jóleső érzés beleülni a nappabőr kárpitozású, csúcsszínvonalú első komfortülésekbe, amelyek belső felületén Carbon Style bevonatú oldalpárnák vannak díszvarrásokkal és díszhajtásokkal, valamint elöl hímzett R-Line logókkal.

Sarkalatos pont egy ilyen csapott tetejű autónál a belső tér, de legfőképp a hátsó hely mérete. Ugyanis a legtöbb lapostetejű limuzinban szűkös a fejtér. Ez probléma volt a VW Passat CC-ben vagy a kecskeméti gyártású Mercedes-Benz CLA-ban is. Itt azonban 185 centis magasságig nem kell ezzel foglalkozni, mert van hely a fejnek, nem kell dönteni a kobakot. Szóval a Volkswagen Arteon méretek teljesen rendben vannak. Államtitkári vagy miniszteri autó biztosan nem lesz belőle, de bankvezérek vagy vállalati igazgatók bátran válasszák sofőrös kocsinak, főúrian el fognak benne férni hátul is.

A Volkswagen Arteon méretek alaphelyzetben 563 literes rakteret biztosítanak, ami az ülések ledöntésével egészen 1557 literig bővíthető.

A Volkswagen Arteon méretek alaphelyzetben 563 literes rakteret biztosítanak, ami az ülések ledöntésével egészen 1557 literig bővíthető.

Persze azért mégsem kapott mindenki két kézzel a jóból. Csalódás, hogy elölről, az utasnál kifelejtették a felső kapaszkodót. Mintha csak kifejezetten protokoll célokra tervezték volna ezt a kocsit. No, és persze essen szó a lényegről is, hiszen az új Arteon négy- helyett ötajtós karosszériával rendelkezik, s ezzel elüt az átlagtól ebben a kategóriában. Furcsa módon a műszaki alapokat adó Passaténál 23 literrel kisebb a csomagtartója, ugyanakkor sokkal kényelmesebben, hatalmas nyíláson át pakolhatunk a raktérbe. Bár nem valószínű, hogy ezzel a kocsival bárki is mosógépet vagy szobrokat szállítana, a nyíláson mindenesetre nem múlhatna a logisztika. A nagy Volkswagenben alaphelyzetben 563 literes raktér található, ami az ülések ledöntésével egészen 1557 literig bővíthető.

Vezetési szempontokból nincs semmi különbség a Passat és a VW Arteon között, ezt is épp oly kellemes és kényelmes irányítani. Remek autó ez is, depressziót erősítő tulajdonsága nincs, még ha a zöld nyugat-európai, de főleg a német politikusok már halálra is ítélték Rudolf Diesel 1893-ban szabadalmazott találmányát. A való világ azért nem ennyire szűklátókörű és demagóg, tudja jól, hogy nem csak és kizárólag a gonosz dízelmotorok miatt fuldoklik a planétánk.

A Volkswagen Arteon teszt alatt kipróbált 150 lovas TDI tökéletesen passzol ehhez az autóhoz. Erős, lendületes, de a papírforma szerinti a 4,5 literes fogyasztást éppen ezért nem is sikerült hoznunk.

A Volkswagen Arteon teszt alatt kipróbált 150 lovas TDI tökéletesen passzol ehhez az autóhoz. Erős, lendületes, de a papírforma szerinti a 4,5 literes fogyasztást éppen ezért nem is sikerült hoznunk.

Szóval a Volkswagen Arteon teszt alatt kipróbált 2,0 literes, 150 lóerős TDI tökéletesen passzol ehhez a kényelmes utazóautóhoz. Négy személlyel és csomagokkal együtt is megvan a lendülete, az ereje, a 340 Nm-es nyomatékkal bátran belevághatunk merészebb előzésekbe is. Az persze már túl szép mese lenne, ha ilyen dinamizmussal csak 4,5 literes volna a Volkswagen Arteon fogyasztás, ahogy az a gyári adatokban olvasható. A valóságban ezt meg sem lehet közelíteni, a realitás inkább a 6–6,5 liter.

A Volkswagen dögös presztízsmodellje tulajdonképpen mindenben megfelel az elvárásoknak. Akik az átlagnál izgalmasabb karosszériára vágynak, nekik tetszeni fog ez a kupélimuzin. A Volkswagen Arteon ára a Passathoz képest valamivel több mint 800 ezer forint plusz kiadást jelent, ami azért ezen a szinten nem szokott komoly tényező lenni a választásnál.

Volkswagen Arteon műszaki adatok
Motor: 1968 cm3
Teljesítmény: 150 LE, 340 Nm
Végsebesség: 220 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 9,1 s

Volkswagen Arteon fogyasztás: 6,4 l/100 km
Volkswagen Arteon ár: 10 151 490 Ft

Volkswagen Arteon R-Line 2.0 TDI tesztautó ára: 14 020 740 Ft

Volkswagen Arteon vélemények
Külső: 5
Belső: 5
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Dögös forma, minőségi belső, kényelmes utastér, takarékos motor
– Kapaszkodók hiánya, nagy fordulókör