Mint köztudott, a szépség a szemlélőn múlik, szubjektív és ízlés dolga. Szóval lehetne ragozni, és persze vitatkozni is velem, de szerintem az első generációs Audi A5 Coupe 2011-es modellfrissített változatánál szebb kupét lehetetlenség alkotni. Annyira lágy, selymes, arányos, mérnökien tökéletes vonalai vannak annak a kocsinak, hogy az a végállomás a német autóipar formatervezése számára. Áradt belőle az időtlen elegancia. Persze a változás örök törvénye őt sem kímélte, tavaly lecserélték a gyönyörűséget.

Az új Audi A5 Coupe 2017-re nem hozott drámai változást, kicsit sprődebb, élre vasaltabb lett az elődjéhez képest, bár vitathatatlan, ezt is jól eltalálták, a külsőt elnézve nehéz belekötni. Az Audi A5 Coupe teszt során már első pillantásra feltűnt, hogy bár összetéveszthetetlenül audis formát kapott, és sziluettje, arányai, ha sokban nem is különböznek a korábbi szériáétól, ez mégis egy teljesen új kocsi. Főleg az egyenesebb, egyszerűbb vonalú első lámpái miatt vesztett könnyed lágyságából, de a pálcikákra hasonlító LED-es fényszórók megadják az új Audi A5 Coupe egyediségét is. Ugyanakkor mégiscsak oldalnézetből mutatkozik meg valójában egy kupé szépsége, és ez erre az autóra különösen igaz. Persze azért némi csínyt is alkalmaztak az ingolstadtiak az Audi A5 Coupe tökéletes összképéhez, leültették a kocsit, és hát az S Line optikai csomag szintén tovább erősít a látványon.

Némi csínyt is alkalmaztak az ingolstadtiak az Audi A5 Coupe tökéletes összképéhez, leültették a kocsit, és hát az S Line optikai csomag szintén tovább erősít a látványon.

Némi csínyt is alkalmaztak az ingolstadtiak az Audi A5 Coupe tökéletes összképéhez, leültették a kocsit, és hát az S Line optikai csomag szintén tovább erősít a látványon.

Igazi túrakupé ez, 2+2 üléses gran turismo, amelynek a teljes hosszúsága mellett a tengelytávja is nőtt, így belül is nagyobb lett. Az utastérben természetesen a megszokott Audi-színvonallal találkozunk. A belső elegáns, kényelmes és a műszerfal nagyon hasonlít az A4-esére, ami abszolút érthető, hiszen ez annak a kupésított változata. De a lényeg, az új Audi A5 Coupe-ból árad a csúcsminőség érzete, a komfort kifogástalan, már-már ijesztően tökéletes. Nem túlzás kijelenteni, összeszerelésben és anyagminőségben etalon az Audi beltere. Igazából lehetetlen hibát találni rajta. Azonban nemcsak a kifinomultság tűnik fel, hanem az ergonómia is.

Tényleg olyan, mintha körénk építették volna a kocsit, minden kézre esik, közel van és tökéletesen működik. Mesterien kombinálták a bőrt, a gumis műanyagot, a fémet és az alumíniumot odabenn. Persze a digitális világ az Audi A5 Coupe-t is elérte már. A sofőr előtti kijelző, a Virtual Cockpit teljesen elektronikus, ahogy az más testvérmodellekbe is rendelhető. A középkonzolon remek arányérzékkel vegyítették a digitális megoldásokat az analóggal. A kiváló technikájú MMI-touch rendszer könnyen kezelhető, az alapfunkciók jól értelmezhetők, ráadásul a hangerő- és rádióváltáshoz megmaradtak a régi gombok is, így nem kell külön szörfölni a rendszerben, ha épp nem tetszik az aktuális muzsika.

Az Audi A5 Coupe középkonzolján remek arányérzékkel vegyítették a digitális megoldásokat az analóggal.

Az Audi A5 Coupe középkonzolján remek arányérzékkel vegyítették a digitális megoldásokat az analóggal.

Az Audi A5 Coupe S Line sportülései jó tartásúak és kényelmesek, megfelelő keménységgel, – bár az ilyen típusú autóknál nem elhanyagolandó kérdés az sem, hogy mennyire nehéz beülni hátulra. Nos, a német kupé első ülései elektromosan előre csúsztathatók, így nagyobb a nyílás, de még ekkor is rendesen célozni kell és összegörnyedni a bejutáshoz. Hátul a helykínálat a kialakításból adódóan visszafogottabb, de azért két ember normálisan elfér, bár van némi bunkerfíling. Az utasok mögött a csomagoknak 465 liternyi hely jut, ami nem kevés, ráadásul az ülések háttámlái, akár a csomagtartóból is egy karral, 40:20:40 arányban egyszerűen dönthetőek.

A stílushoz erő is dukál, és az Audi A5 Coupe teszt alatt bebizonyosodott, hogy a 2,0 literes TFSI motor tökéletes választás ehhez a kocsihoz. Akinek pedig nem elég a 254 lóerős, négyhengeres, turbótöltött benzines blokk ereje, az vegyen pályaautót és ott élje ki versenyhajlamait. Amúgy van benne rendesen kakaó, 100-ra gyorsulása 5,8 másodperc, szóval a hétköznapokra maximálisan megfelelő. A motorban rejlő 370 Nm-nyi nyomaték már alacsonyan, 1600-as fordulatnál ugrik, és egészen 4500-ig ki is tart, ahogy kell. A duplakuplungos DSG S-Tronic automataváltó gyors gázadásra gondolkodik egy picit, aztán becsülettel engedelmeskedik, finoman és villámgyorsan kapcsol.

Az Audi A5 Coupe futóműve feszes, még comfort üzemmódban sem puhít sokat, és bár a hitvány magyar utakra kissé kemény, de azért nem pattogós. Kiválóan fekszik és tapad az aszfalthoz. A fogyasztás egy ilyen autónál nem a leglényegesebb kérdés, így csak tájékoztató jelleggel álljon itt, hogy finoman nyomva városban 10 liter körül el lehet vele kocsikázni. Nem kérdés, az Audi megint nagyot alkotott. Az előző Audi Audi A5 Coupe formáját nem lehetett überelni, az csillagos ötös, ezé így csak sima ötös. Hosszú orr, hosszú far, hátra elnyúló tető, ilyen egy igazi kupé. Nagyon mutatós darab, a belseje ínycsiklandozóan tökéletes, csak egyetlen valami hibádzik vele. Az Audi A5 Coupe ára, az autóteszt alatt nálunk járt és gazdagon felszerelt modell esetében 22 és fél millió forint, ami viszont nem kevés, ennyiért már egy Porsche 718 Caymannal is kacérkodhatunk. Igaz ugyanakkor, amit nyújt, abban nincs hiba.

Audi A5 Coupe műszaki adatok:
Motor: 1984 cm3
Teljesítmény: 254 LE, 370 Nm
Végsebesség: 250 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 5,8 s

Audi A5 Coupe fogyasztás: 7,4 l/100 km
Audi A5 Coupe ár: 11 004 930 Ft

Audi A5 Coupe 2.0 TFSI quattro S-Tronic tesztautó ára: 22 489 390 Ft

Audi A5 Coupe vélemények:
Külső: 5
Belső: 5
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Minőségi, kellemes utastér, német precizitás,
– Borsos ár, feszes rugózás