Elsősorban persze a Karakum sivatagra kíváncsiak, hiszen az teljesen ismeretlen terep mindenki számára. A mezőny – soraiban a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettőssel – kelet-nyugati irányban szeli át az országot, öt szakaszt teljesítve.

Nagyon várom a türkmén rali versenyét, mert minden információ, amit kapok róla, új kalandokat ígér – mondta az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs. – Új tájakat, új országot fedezünk fel, és ennek a sportnak éppen ez a lényege, ezt szeretjük benne a legjobban. Hogy nehéz verseny lesz? Sohasem riadtunk vissza a kihívásoktól.

A Türkmén Desert Race egy szuperspeciálissal kezdődik, majd még a nap folyamán belekóstol a mezőny a Karakum sivatagba. Az első éjszaka a táborban (és persze ezt követően a többi is) olyannak ígérkezik, amit a Jean-Louis Schlesser fémjelezte szervezőcsapattól megszokhattunk: barátságos, tábortűz-körbeülős, élmény-mesélős – a klasszikus sivatagi versenyek hangulatát idézve.

A Türkmén Desert Race, azaz a Türkmén rali útvonala ma még minden versenyző számára egy szűz terület, annak minden szépségével és küzdelmeivel.

A Türkmén Desert Race, azaz a Türkmén rali útvonala ma még minden versenyző számára egy szűz terület, annak minden szépségével és küzdelmeivel.

A pályákat felíró Dakar-győztes René Metge elárulta, hogy gyönyörű tájakon autózik majd a mezőny: a gyémánt-folyótól a pokol kapujáig. Utóbbi az elnevezése alapján semmi jót sem ígér a versenyzőknek – főként, hogy a legtöbben közülük már jól tudják, milyen az, amikor Metge valamit pokolinak titulál. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy ott tényleg megizzadnak majd a legrutinosabbak is.

Voltam már a pokolban, még 2004-ben, pályafutásom első Dakarján Afrikában, úgyhogy ezt nem büntetésnek, inkább fantasztikus lehetőségnek élem meg a Türkmén Desert Race küzdelmeit – mondta Bunkoczi László, aki az Opel Crossland X jobb oldali üléséből diktálja az itinert Szalaynak. – Mindig új nehézségekkel találjuk szembe magunkat, azokat kell legyőzni. Nem találkoztam még olyan emberrel, aki versenyzett a Karakum sivatagban, jó, hogy egy nemzetközi mezőny tagjaként az elsők között lehetünk. Nem tudjuk, René Metge hova küld majd minket, de mi megyünk.