Azt már jó ideje tudjuk, hogy Dél-Koreában is tudják mi az autókészítés. Az utóbbi években a Hyundai-ok a semmilyen formából igazán mutatós küllemű, kelendő kocsikká váltak. A tervezők mára elérkeztek oda, hogy az eredményeiknek köszönhetően bátran megvalósíthatják álmaikat, még ha azok olyan merészek is, mint például a Hyundai Kona 1.0 T-GDi teszt alatt nálunk járt modell külseje.

A hűtőmaszk mellett a Hyundai Kona egyik legmeghatározóbb eleme a vágott szemű LED-es helyzet- és irányjelző az orrán.

A hűtőmaszk mellett a Hyundai Kona egyik legmeghatározóbb eleme a vágott szemű LED-es helyzet- és irányjelző az orrán.

Mert hát eleddig vastagon hiányzott a meghökkentés ereje a Hyundaiokból, és csak egy erősen fékezett habzású design jellemezte a márkát. Erre fel most itt a Kona és váratlan, mint gőzmozdony a földúton. Ráadásul ez a kocsi annyira megtetszett az ázsiai főnökségnek, hogy hagyta továbbgondolni, mi több, már a márka legnagyobb szabadidő autója, a Santa Fé is ezt a vonalat folytatja. És ez nem kis rizikó, hiszen köztudott, manapság a crossoverek a habos sütemények a kínálatban, majd minden földi halandó ezekre vágyik. Ha itt hibáznak, nagyot lehet bukni.

Mindenesetre a Hyundai Kona 1.0 T-GDi formáját elnézve úgy tűnik, tudják mit csinálnak, és biztosak is a dolgukban, pedig majdnem igaz, hogy merőben elüt minden konkurenstől. És csak azért majdnem, mert a Citroen C3 Aircross valamivel hamarabb jött, és nagyon hasonló formai elemekkel operál. Koppintásról persze nem beszélnénk, mert elég közel mutatkozott be egymáshoz a két modell, s ennyi idő még a fénymásoláshoz is kevés lett volna. Egyszerűen csak arról lehet szó, hogy a két cégnél hasonlót álmodtak.

A hűtőmaszk mellett az egyik legmeghatározóbb elem a vágott szemű LED-es helyzet- és irányjelző az orrán. Persze van még rajta pár érdekes megoldás, dekorbetét, több benne a játék az átlagostól, de igazából bármelyik irányból is vizsgáljuk, mindenhonnan jól mutat, arányos és divatos. Stílusból jeles.

A Hyundai Kona 1.0 T-GDi teszt alanyának utastere ugyanakkor már nem annyira merész, mint a külső, és talán nem is baj, hogy nem vitték túlzásba az ötletelést. A sok fekete okozta szürkeséget pár piros betéttel, varrással, biztonsági övvel dobták fel. Persze némi pluszpénzért ezek lehetnek azért narancs vagy lime színűek is. A minőségérzet is rendben van, még ha nem is annyira kifinomult, mint amilyennel a német márkákban találkozunk. Itt kicsit több az olcsóbb műanyag, de ergonómiailag nem lehet belekötni a kis Hyundai crossover kialakításába. Minden ott van, és úgy, ahogy kell és várjuk.

A Hyundai Kona 1.0 T-GDi teszt alanyának utastere ugyanakkor már nem annyira merész, mint a külső, de talán nem is baj, hogy nem vitték túlzásba az ötletelést.

A Hyundai Kona 1.0 T-GDi teszt alanyának utastere ugyanakkor már nem annyira merész, mint a külső, de talán nem is baj, hogy nem vitték túlzásba az ötletelést.

A középkonzolon a 8-hüvelykes érintőképernyőbe integrálták a 3D-s navigációt, a média és kapcsolódási lehetőségeket. Jó dolog, hogy ingyenes, hétéves előfizetés jár a LIVE szolgáltatásokhoz, amelyek valós idejű forgalmi, időjárási, sebességmérési és POI, azaz hasznos helyekre vonatkozó információkat adnak. A kor elvárásainak megfelelően a középkonzol alján található, vezeték nélküli töltést biztosító lap lehetővé teszi, hogy a Qi-töltésre alkalmas okostelefont feltölthessük kusza kábelek használata nélkül is.

A gazdagabb, a Hyundai Kona 1.0 T-GDi teszt alatt nálunk járt Style felszereltségben igazából már minden benne van, ami manapság kell. Jót tesz a komfortérzetnek a perforált bőrrel varrott kormány, és a bőr-szövet kombinált kárpitozású ülések, amelyek hosszabb távon is kényelmesek. A Hyundai Kona méretek a hátsó sor esetében ugyanakkor már nem olyan nagyvonalúak a térrel, mint elöl. Kicsit passzentosra sikerült. A csomagtartó sem nagy, igaz a 361 liternyi hely a kategória átlagát azért hozza.

A csomagtartó nem túl nagy, igaz, a 361 liternyi hely a kategória átlagát azért hozza.

A csomagtartó nem túl nagy, igaz, a 361 liternyi hely a kategória átlagát azért hozza.

A motorválasztékból nálunk a Hyundai Kona 1.0 T-GDi-vel szerelt háromhengerese járt. A T-GDi nevű turbósnak a hangja egyébként érdekes módon nem annyira karcos, kávédarálós mint a hasonló felépítésű motoroké. És még dinamikája is van, a 120 lóerős, 172 Nm-es nyomatékú erőforrás rendesen meg tudja lódítani a vagány ázsiai crossovert. De ami a legkellemesebb meglepetés, az a Hyundai Kona fogyasztása.

Korunk kis háromhengereseire jellemző, – mármint a gyengeségükön túl – hogy méretükhöz képest igen szomjasak is, ám a Hyundai 1,0 literes benzinmotorja meglepően étvágytalan. Városi használatnál sem érte el nálunk a 6 litert, ami elég jó adat. Igaz, a barátira alakult Hyundai Kona fogyasztás valószínűleg a hatsebességes kézi váltónak is köszönhető. A mindennapi közlekedéshez abszolút elég ez a motor, és autópályán sem erőlködik, a 130 km/h-s tempónál is csendes, és könnyedén dolgozik. A menetképességekbe csupán csak a futómű rondított bele némileg. Kissé kemény a magyar utakra ez a szerkezet, rossz úton, amelyet bármerre is indulunk el ebben az országban könnyedén találunk, hamar megtapasztalhatjuk, hogy a futómű ütöget, mint egy bokszoló.

A helyzet azért nem drámai, sokan fogják szeretni ezt az autót, mert alapjába véve remekül eltalált jármű. Vagányságával kitűnik korunk crossover áradatából, s akár még a kisgyermekes fiataloknak is lehet kezdő családi autója. Ezt erősítheti az egészen jó, az alapfelszereltséghez kínált ára is, igaz, a Hyundai Kona 1.0 T-GDi teszt alatt nálunk járt és jól megpakolt Style szintű változat már 6 704 000 forint. Ennyi pénzért viszont már nagy lelki békével válogathatunk a kategóriában, és akár eggyel feljebb is körbenézhetünk. A környezettudatosabb vásárlók számára állami támogatással pedig már 9,199,000 forintért  elérhető az elektromos Hyundai Kona is.

Hyundai Kona műszaki adatok
Motor: 998 cm3
Teljesítmény: 120 LE, 172 Nm
Végsebesség: 181 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 12,0 s

Hyundai Kona fogyasztás: 5,6 l/100 km
Hyundai Kona ár: 4 699 000 Ft

Hyundai Kona 1.0 T-GDi 2WD Style tesztautó ára: 6 704 000 Ft

Hyundai Kona vélemények
Külső: 5
Belső: 4
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Jó fogyasztás, kellemes belső, vagány forma, egyedi stílus
– Fogantyúk hiánya, némileg drága