Skoda Karoq 2.0 TDI 4×4 DSG Style

Bár sokan nem gondolták, hogy valaha is bekövetkezik, de eljutottunk oda, hogy egy Skoda ugyanazt tudja, mint egy Volkswagen. A külső egy dolog, vagy tetszik az embernek a stílus, vagy nem, így természetesen nem mindenkinek jön be ugyanaz az autó.

A minőségérzet azonban nem ízlés dolga, sokkal konkrétabb dolog. És bizony a Skoda Karoq 2.0 TDI teszt alatt nálunk járt változat komfortban már ugyanazt a szintet hozta, mint a Tiguan, csak épp a cseh modell ára 1-2 millióval kevesebb a német testvérnél. Persze akkor nincs mit tenni, ha nem nyeri meg a vevőt, mert Ő éppen a Volkswagenbe szeretett bele. Ilyenkor a márkahűség és az érzelmek döntenek, de ha csak a racionalitást vesszük alapul, akkor a Skoda Karoq 2.0 TDI tesztünk alanya tökéletes választás lehet bárki számára.

Skoda Karoq 2.0 TDI tesztünk alanya tökéletes választás lehet bárki számára, csak hát az ára kicsit sok, vagy inkább sokkoló.

Skoda Karoq 2.0 TDI tesztünk alanya tökéletes választás lehet bárki számára, csak hát az ára kicsit sok, vagy inkább sokkoló.

A Skoda nagyon húzott a nagyméretű, akár hétszemélyes Kodiaq 2017-es piacra dobásával, és úgy gondolhatták, ha annak a formája bevált, akkor eggyel lejjebb sem lehet vele gond. A jelek szerint egész jól kombináltak. Bár elölről és hátulról egyértelműen látszanak a Skoda stíluselemek, ám oldalról nézve akár egy Seat Ateca vagy Volkswagen Tiguan is lehetne, pedig hivatalosan ő a Yeti utódja. Nagyon érezhető, hogy egy nagy-nagy család tagjai ők mindannyian.

A Skoda Karoq tesztvezetés során nálunk járt zöld színű autón ugyan nem volt annyira feltűnő, de a világosabb modelleken jól látszik, hogy a lárvaszerű hátsó lámpák nem igazán harmonizálnak a formával. Ennél azért jobbat is tudnak a csehek. Az Skoda Karoq utastér szintén nem túl attraktív, a belsőépítészet mesterségét a franciák azért sokkal jobban művelik. Nézzük csak meg a Peugeot 3008-at vagy a Renault Scénicet belülről. Ugyanakkor a maga egyszerűségével abszolút jól értelmezhető, könnyen kezelhető, logikus és minden kényelmesen elérhető.

A középkonzol tetején trónoló 8 colos, pengeéles képű érintőképernyős kijelző szélsebesen működik, még a hangulatvilágítás színe is változtatható. A VW-modellekből vagy az Octaviából már ismerős lehet ez a multimédiás rendszer, és bárcsak más márkák is ezt tennék a modelljeikbe. A navigáció kezelése szintén pofon egyszerű és észszerű, nagyon szerethető.

Ma már az olcsóbb kategóriákat is elözönlötte az autókban a központi kijelző, a Skodánál azonban mesterien vegyítették ezt a technikai berendezést a fontosabb gombokkal, amik itt megmaradtak. A klímát, az ülés- és hátsóablakfűtést, a hangerőt kapcsolóról, tekerőkről irányíthatjuk.

Ahogy azt megszokhattuk a Skodáknál, kicsit vonalas a belső tér és a műszerfal, de a működését tekintve az egyik legjobb a kategóriájában.

Ahogy azt megszokhattuk a Skodáknál, kicsit vonalas a belső tér és a műszerfal, de a működését tekintve az egyik legjobb a kategóriájában.

 

A Skoda Karoq méretek a számok alapján nem számítanak hatalmasnak. Mindössze 4,4 méter hosszú, így a kompakt szabadidő-autók közé tartozik, ám ennek ellenére mégis hatalmas benne a lábtér és a hátsó fejtér is. A VarioFlex ülés hasonló ahhoz, amilyen anno a Yeti hátsó ülése volt, de ennél már a három ülés akár egyenként is kivehető. A 130 810 forintot mindenképp megéri a hosszirányban, részenként mozgatható, fűthető hátsó üléspad, és a kiváló variálhatóság mellett a kényelmet is javítja a támladőlés állítása.

A Skoda Karoq méretek 479 és 588 liter közötti csomagteret biztosítanak számunkra, de az ülések ledöntésével elérhető az 1630 liter, ha pedig kivesszük azokat, akkor akár 1810 literre is bővíthető. Szóval abszolút családi autó a kisebbik Skoda SUV, és ami különösen kellemes benne, hogy végtelenül komfortos. Az utastér hangszigetelése, az összeszerelés első osztályú, az anyagminőség szint úgy.

A Skoda Karoq méretek, ideális családi autóvá teszik a csehek sportos szabadidő autóját.

A Skoda Karoq méretek, ideális családi autóvá teszik a csehek sportos szabadidő autóját.

Ahogy a többi Skodában, ebben is ugyanaz a technika üzemel, mint a VW-modellekben, fiatal koránál fogva így az övé az egyik legfejlettebb ebben az osztályban. A Skoda Karoq 2.0 TDI teszt során próbált dízelmotor egyébként csak 4×4-eshez kapható, de a mindennapokra bőven elég a kisebbik, 115 lóerős (250 Nm nyomatékú) 1.6 TDI SCR is, aminek a fogyasztása is alacsonyabb. Az erősebb gázolajos igazából azoknak lehet alternatíva, akik lószállítót, lakókocsit vagy csónakot szoktak vontatni, esetleg többször hagyják el az aszfaltos utat.

A hétfokozatú DSG-váltó észrevétlenül kapcsolgatja a sebességeket, precíz szerkezet, jól teszi a dolgát, s a takarékosságra törekszik mindig. A motor erejére sem lehet panasz, a 340 newtonméteres nyomaték már 1750-es fordulattól jelentkezik. A Skoda Karoq fogyasztása ugyanakkor messze nem kirobbanó, városban 8-9 liter simán lehet, ami vegyes használatnál azért nyilván jobb átlagot hoz. Az automataváltó és az összkerékhajtás miatti plusz kilók persze növelik a sportos szabadidő-autó súlyát, s így az étvágyat is.

Az általunk próbált, Style felszereltségű Skoda Karoq teszt alanyát jól telenyomták extrákkal. Ezek ugyan jól meglökik a vételárat, de kellemes és biztonságos szerkezeteket kapunk cserében. Például lejtmenetvezérlőt, ráfutásos, gyalogost is felismerő automatikus ütközésgátlót, holttérfigyelő és hátsó keresztirányú-forgalomasszisztenst, fáradtságérzékelő- vagy éppen táblafelismerő rendszert. Közeledve az önvezető autók korszakához, már a Skoda is kínál sávtartó- és torlódásasszisztenst, valamint parkolássegítőt is.

Igazából nehéz lenne bármi rosszat mondani a Skoda Karoq tesztvezetés kapcsán. Nagyon kellemes, jól vezethető, kényelmes és tágas utasterű, minőségi autó. Az egyetlen gondot a Skoda Karoq ár rejti magában. A hatalmas méretű, csúcsfelszereltségű Superb limuzin Laurin & Klement változata 11 697 080 forintba kerül. Ugyanakkor majdnem ennyi, 11,3 millió az ára az általunk próbált 4×4-es, automataváltós, nagy dízelmotoros, jól felszerelt autónak is. A két kocsi azonban cseppet sem egy kategória. Szóval bármennyire is tombol a SUV-láz Európában, a divathullám felára a csúcsváltozatú Skoda Karoq 2.0 TDI esetében elég sok, vagy inkább sokkoló.

Skoda Karoq 2.0 TDI műszaki adatok
Motor: 1968 cm3
Teljesítmény: 150 LE, 340 Nm
Végsebesség: 195 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 9,3 s

Skoda Karoq 2.0 TDI fogyasztás: 7,4 l/100 km
Skoda Karoq 2.0 TDI ár: 6 575 340 Ft

Skoda Karoq 2.0 TDI 4×4 DSG Style tesztautó ára: 11 310 610 Ft

Skoda Karoq 2.0 TDI vélemények
Külső: 4
Belső: 5
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Kiváló összeszerelés, kellemes, minőségi belső, sok rakodóhely, magas biztonsági berendezések, jó variálhatóság (Vario Flex-ülések)
– Magas ár, kissé hangos motor

További információk: www.skoda.hu