A 2013-ban bemutatott Mazda 3 Kodo designja annyira jól sikerült, hogy nem fog rajta az idő, és még ma is nagyon jól mutat. Az autógyártók úgy tartják, hasznos, ha a modellciklus felénél frissítenek az adott típuson.

Hosszan sorolhatnánk, melyik kocsikon segített ez, s tudnánk mondani jó pár elfuserált kozmetikázást is. A Mazda 3 azonban az az autó volt, amin nem nagyon volt már mit javítani. Persze, ha már az új technikai kütyüket beépítették, akkor kicsit a külsőhöz is hozzányúltak. De tényleg csak kicsit, mert a Mazda 3 Sedan 2.0 karaktere, szépsége cseppet sem változott.

A Mazda 3 Sedan 2.0 pont az az autó, amely a legkevésbé szorult megújításra. Talán ezért is módosítottak rajta éppen annyit, hogy elmondhassák, ez kicsit más.

A Mazda 3 Sedan 2.0 pont az az autó, amely a legkevésbé szorult megújításra. Talán ezért is módosítottak rajta éppen annyit, hogy elmondhassák, ez kicsit más.

Új az első lökhárító a ködfényszórókkal, immár vízszintes a LED-es menetfény, és elöl-hátul újak a LED-es lámpák a burák alatt. Nóvum még az integrált irányjelzős, akár elektromosan behajló tükrök, meg választható pár új felni. A forma forradalmáról tehát oktalanság volna beszélni. Szóval se szebb, se csúnyább nem lett a Mazda 3 facelift – szerencsére.

Az új Mazda 3 ötajtósa Sport névre hallgat, a szedán pedig csak simán Sedan. Ebből már következtethetünk, melyik az izgalmasabb. És igen, a limuzin jóval szürkébb formájú a klasszikus kompaktnál. Az elegáns négyajtós kissé öreguras.

A 120 lóerős teljesítmény szintén az öreguras élményt erősíti, s annak fényében, hogy nem egy erőművész, bosszantó a 8-10 literes városi Mazda 3 fogyasztás.

A 120 lóerős teljesítmény szintén az öreguras élményt erősíti, s annak fényében, hogy nem egy erőművész, bosszantó a 8-10 literes városi Mazda 3 fogyasztás.

A Mazda 3 Sedan 2.0 Revolution szintjéhez már hasznos sofőrsegéd berendezések járnak, mint az első-hátsó parkolóradar tolatókamerával, táblafelismerő, gyalogosfelismerős vészfékrendszer 80 km/órás tempóig, immár színes head-up kijelző, valamint az egyik legkényelmesebb extra, a kulcs nélküli nyitó- és indítórendszer.

A 18 colos felnik miatt a kényelem érdekében módosították a lengéscsillapítókat, de a magyar utakra ez nem lett jó, és a szerkezet hangja is hallható az utastérben. A belső korrekt, tetszetős. Új, a korábbinál modernebb, akár fűthető a kormánykerék, s már az összes elektromos ablak automata.

A Mazda 3 műszaki adatok nem sokat változtak, pedig azért a motorkínálatban lenne hova fejlődnie a Mazdának. Sajnos a 2,0 literes G120 benzines nem túl acélos, ám iszákos. A 120 lóerős teljesítmény szintén az öreguras élményt erősíti, s annak fényében, hogy nem egy erőművész, bosszantó a 8-10 literes városi Mazda 3 fogyasztás. Az i-Stop nevű stop-start rendszer hiába enyhít valamit az étvágyon. Újdonság az összes Mazda 3-asban a G-vectoring nyomatékszabályzó, amely az élvezetesebb vezetés érdekében integráltan kezeli és ellenőrzi a motor nyomatékát, a váltót, a futóművet és a karosszériára ható erőket.

Jól tudták azt Japánban is, hogy nem érdemes nagyon piszkálni a Mazda 3-as vonalait, úgy volt jó, ahogy elsőre megálmodták. Óvatosan módosították, bár sejthetően ezek nélkül is a kategória egyik éllovasa maradt volna. A Mazda sosem tartozott az olcsó távol-keleti márkák közé. A mélyszürke metálfényezéssel az automataváltós Mazda 3 ára, a Sedan 2.0 G120 Revolution kivitelért 7 326 800 Ft. Ennyi pénzért pedig már egy közepes felszereltségű Mazda 6 Sedannal is kacérkodhat az ember.